Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАКТИКА Збирн лекций испр.doc
Скачиваний:
749
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
15.97 Mб
Скачать

Одиночні окопи, їх елементи та характеристики.

Для ведення вогню, спостереження та захисту від різних засобів ураження особовий склад підрозділів в першу чергу влаштовує одиночні окопи для стрільби лежачи та стоячи з автоматів, кулеметів, ручних протитанкових гранатометів.

Місце для окопу необхідно вибирати так, щоб мати достатній огляд та обстріл в заданому секторі й не бути помітним для противника.

Бруствер слід робити пологим, щоб він був якнайбільш не помітнішим для противника; його ущільнюють (вдаряючи лопатою) та маскують дерном, травою або гіллям. Бійницю для стрільби влаштовують з сектором обстрілу не більше 60 градусів. У боковому схилі окопу обладнують нішу для боєприпасів. Окоп для двох стрільців влаштовують з двома секторами обстрілу та двома нішами для боєприпасів. Для захисту особового складу від вогневого ураження в окопах обладнуються ніші з перекриттям з місцевих матеріалів (жердин, дошок, фашин), які обсипаються шаром ґрунту товщиною не менше 60 см.

На другому етапі одиночні окопи з’єднують між собою траншеєю глибиною 50-60 см, шириною дна 40-50 см, в окоп на відділення довжиною по фронту до 100 м. В окопі обладнують окопчики, бійниці та площадки для стрілецької зброї.

На третьому етапі траншею поглиблюють до 110-150 см, а також обладнують перекриту щілину (бліндаж) та відривають окопи для БМП (БТР) на основній і запасній позиціях, а також відривають та облаштовують хід сполучення з тилом.

Одиночні окопи з’єднують між собою траншеєю в окоп на відділення довжиною по фронту до 100 м.

В окопі обладнують окопчики, бійниці та площадки для стрілецької зброї, перекриту щілину (бліндаж) та ніші для боєприпасів, відривають окопи для БМП (БТР) на основній і запасній позиціях, а також відривають та облаштовують хід сполучення з тилом.

Траншея призначається для ведення вогню, спостереження, прихованого розташування підрозділу і маневру в ході бою. Вона обладнується бійницями, окопчиками для стрілків, площадками для кулеметів та окопчиками інших вогневих засобів, а також укриттями для особового складу.

Траншея основного профілю глибиною 110 см допускає ведення вогню зі стрілецької зброї стоячи на дні рову.

На окремих ділянках при наявності часу траншею заглиблюють до повного профілю – 150 см.

Траншеї (ходи сполучення) відривають землерийними машинами або вручну. Вони влаштовуються ломаного накреслення з довжиною фасів (прямолінійних ділянок) 40-50 м при відриванні машиною та 20-30 м при відриванні вручну.

Окопи для бойової техніки (танків, БТР, БМП) та транспортних засобів

Окопи для танка, БМП і БТР котлованного типу з апарелю для в’їзду та бруствером. Розташування окопів залежить від бойового завдання та умов місцевості. Окопи можуть розташовуватись на передніх та зворотних схилах висот. Найбільш зручним місцем для їх розташування є передні схили. Окопи для танків відривають за допомогою навісного (вбудованого) обладнання або вручну. Окопи для БМП та БТР відривають вручну або землерийними машинами.

Окоп для танка з круговим обстрілом складається з прямокутного котловану глибиною 100 см, апарелі та бруствера висотою 50 см.

Окоп для бронетранспортера влаштовується з обмеженим сектором обстрілу. Він складається з котловану, апарелі та бруствера.

У секторі обстрілу бруствер влаштовується висотою 30 см, а вздовж бокових стінок котловану – висотою 60 см.

Для захисту екіпажів в окопах улаштовуються перекриті щілини (бліндажі).

Для транспортної техніки та інженерних машин влаштовують котловинні укриття, що являють собою котлован прямокутної форми в плані, з однією або двома апарелями для в’їзду та виїзду й бруствером. Найбільш розповсюджені тупикові укриття, які обладнуються для більшості бойової техніки та автотранспорту. Прохідні укриття з двома апарелями влаштовують, як правило, для машин з причепами, а також для груп бойових машин або автомобілів. Довжина укриття по дну приймається рівною довжині машини, а ширина – на 40-50 см більше відповідних розмірів техніки, яка буде знаходитись в укритті. Глибина котловану та висота бруствера повинні бути такими, щоб машина з вантажем закривалася повністю.

Таким чином одиночні окопи для самообкопування, окопи для бойової техніки, вогневих та транспортних засобів відіграють важливу роль при веденні бойових дій (особливо в обороні), які є простими земляними спорудами для захисту від ураження противника, спостереження та ведення вогню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]