Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАКТИКА Збирн лекций испр.doc
Скачиваний:
749
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
15.97 Mб
Скачать

Місце батальйону в бойовому порядку бригади

Мотопіхотний (танковий) батальйон (БТГр), як правило, веде наступ у складі бригади на напрямку її головного або другого удару в її першому ешелоні або в другому ешелоні (резерві) бригади (дивізії). В окремих випадках він може діяти самостійно (у ТакПД, рейдовому загоні, при проведенні хибних, демонстраційних дій, розвідки боєм тощо).

У складі першого ешелону бригади, батальйон може наступати на напрямку її головного удару, або на допоміжному напрямку дій. Мпб (тб), що діють в першому ешелоні бригади на напрямку її головного удару, призначаються для прориву оборони противника на глибину бойового порядку підрозділів першого ешелону його бригади (полку), та забезпечення виконання найближчого завдання бригади, в подальшому забезпечувати ввід в бій другого ешелону (резерву) бригади. Мпб (тб), що діють в першому ешелоні бригади на допоміжному напрямку дій, призначаються для сковування противника у своїй смузі та забезпечення успішного наступу на головному напрямку.

Мпб (тб), що діє в другому ешелоні бригади, призначається для розвитку успіху, відбиття контратак, забезпечення флангів, посилення чи заміни підрозділів першого ешелону, що понесли втрати, та забезпечення виконання кінцевого завдання бригади.

Мпб (тб), призначений в резерв бригади (дивізії), призначається для виконання бойових завдань, що звичайно покладаються на другий ешелон.

Таким чином, мотопіхотний (танковий) батальйон (БТГр) може наступати у складі бригади на напрямку її головного або другого удару в її першому ешелоні або в другому ешелоні (резерві) бригади (дивізії). В окремих випадках він може діяти самостійно (у ТакПД, рейдовому загоні, при проведенні хибних, демонстраційних дій, розвідки боєм тощо).

Засоби посилення та їх використання.

У якості посилення мотопіхотному (танковому) батальйону можуть придаватися 1-2 танкові (мотопіхотні) роти, артилерійські підрозділи (батарея), підрозділи ППО (взвод ЗСУ «Вулкан» (4 ЗСУ) і секція ПЗРК «Стінгер» (5 ПЗРК), інженерний взвод чи взвод мобільності-контрмобільності (4 танкових мостоукладчики і до 6 універсальних землерийних машин), відділення РХБ розвідки.

Для підтримки дій БТГр залучаються артилерійські, зенітні, інженерні частини (підрозділи), літаки тактичної і вертольоти армійської авіації.

При організації і веденні бойових дій на базі мотопіхотних (танкових) батальйонів можуть створюватися батальйонні тактичні групи. Вони є головною загальновійськовою бойовою одиницею.

Батальйонні тактичні групи створюються рішенням командира бригади і в залежності від складу бувають трьох типів: мотопіхотні (МБТГр), танкові (ТБТГр) і збалансовані (ЗБТГр).

Критерієм для створення таких груп є: наявні сили і засоби та їх можливості; чисельний склад і характер дій противника, що протистоїть; умови місцевості і погоди; задум бою і мета старшого командира. Оптимальне сполучення різнорідних сил і засобів під єдиним керівництвом у складі БТГр дозволяє підвищити ефективність застосування нових систем зброї та військової техніки.

Мотопіхотні батальйонні тактичні групи мають у своїй основі мотопіхотний батальйон з одною чи двома приданими танковими ротами.

Танкові батальйонні тактичні групи створюють на базі танкового батальйону і одної чи двох приданих мотопіхотних рот.

Збалансовані батальйонні тактичні групи мають у своєму складі рівну кількість мотопіхотних і танкових рот.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]