Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАКТИКА Збирн лекций испр.doc
Скачиваний:
789
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
15.97 Mб
Скачать

4. Дії відділення щодо роззброєння і ліквідації дрібних груп незаконних збройних формувань

В рамках спеціальної операції механізоване відділення у складі взводу може залучатися до знищення противника в ході наступу у складі групи пошуку та знищення, штурмової групи, спеціальної групи.

До цієї групи можуть входити підрозділи спецпризначення внутрішніх військ МВС, механізовані, аеромобільні та інженерно-саперні підрозділи.

Головне завдання – проникнення в зону безпосереднього оточення (на об’єкт), після виходу групи блокування (оточення) на встановлені рубежі.

Проникнення здійснюється під прикриттям груп блокування (оточення), групи забезпечення блокування з метою придушення осередків опору, які залишилися. У подальшому здійснюється пошук складів, штабу, інших можливих сховищ.

Пошук починається після завершення блокування зазначеного району.

До початку пошуку у населених пунктах з метою уникнення втрат серед місцевого населення за допомогою радіомовних станцій населенню пропонується залишити населений пункт і через зазначені проходи зібратися у встановлених місцях (фільтраційних пунктах).

Підрозділам, що ведуть пошук, призначаються: вихідний район; вихідний рубіж для пошуку; напрямок (смуга) пошуку; рубіж зустрічі; кінцевий рубіж; ділянка пошуку.

ДРГ

Кінцевий рубіж

Вихідний рубіж

Вихідний район

Організація пошуку по паралельних маршрутах

Темп пошуку повинен забезпечувати ретельний огляд місцевості, житлових будинків, будівель та інших об’єктів і прикриття підрозділів вогнем сусідів і може складати: на відкритій місцевості - 2-4 км за годину; на середньопересіченій – 1-2 км за годину; на гористо-лісистій місцевості – 300-600 м за годину.

Під час пошуку противника, який переховується в підземних сховищах, у горах темп пошуку знижується в 2-3 рази.

При пошуку в населеному пункті сільського типу розвідувально-пошуковою групою в складі відділення потреба часу складає 1-2 години для одного будинку. Вночі темп пошуку буде нижче, ніж вдень.

Бойовий порядок під час проведення пошуку противника на закритій місцевості, як правило, – бойова лінія. Інтервал між військовослужбовцями в цепу на відкритій місцевості може складати 10-15 м, на закритій – 5-7 м.

Дії бойовими групами (відділеннями) застосовуються при подоланні відкритих ділянок місцевості, в очікуванні вогню противника та у разі зближення з ним. Просування здійснюється перекатом з рубежу на рубіж із взаємним прикриттям.

Під час проведення пошуку противника по об’єктах (під час огляду об’єктів) механізоване відділення може складати групу огляду, групу прикриття або резерв взводу.

Група прикриття блокує об’єкт і готується до підтримки вогнем групи огляду.

Група огляду, здійснюючи взаємне прикриття, проводить огляд об’єкта.

Виявлені у ході прочісування зброя і боєприпаси вилучаються, підозрілі особи, а також особи, які вийшли на позиції підрозділів, які виконують завдання із блокування, затримуються і передаються органам внутрішніх справ у фільтраційні пункти. Особи, які чинять опір, знищуються.

При опорі противника незначними силами відділення знищує його самостійно.

За умов виявлення переважаючого або рівного по силі противника підрозділ, по можливості, оточує його, сковує вогнем і у подальшому разом з іншими підрозділами та резервом знищує.

У разі ухилення противника від бою організується його переслідування і вивід на підрозділи, які займають рубіж блокування.

Відділення, виділене у резерв, займає район або просувається в передбойовому порядку за підрозділами, які проводять пошук противника, в готовності до блокування шляхів його відходу, переслідуванню при відході або введенню в бій.

Під час проведення пошуку противника в неблокованому районі взвод висувається за зазначеним напрямком руху, виславши вперед дозор (відділення), веде за ним спостереження в готовності підтримати вогнем.

З виходом на зазначений рубіж дозор (передове відділення) готується до бою, взвод висувається до нього. Дозору указується (уточнюється) наступний рубіж, і рух відновлюється. Віддалення дозору (відділення) повинне забезпечувати ефективну підтримку його вогнем.

При здійсненні пошуку в населених пунктах у кожному батальйоні створюється по 3-4 штурмові групи. Склад кожної: механізований і танковий взводи; 3-4 сапери із запасом вибухових речовин і мін; 1-2 обслуги мінометів; артилерійський корегувальник; санітар.

До складу штурмового загону (групи) від підрозділів інших силових структур можуть виділятися групи прочісування і конвоювання. Для підтримки штурмових груп призначаються артилерійські підрозділи, а також бойові вертольоти.

Найближчим завданням штурмової групи може бути оволодіння будинком, декількома будинками, а іноді й одним кварталом.

Штурмова група забезпечується підривними зарядами, запальними і сигнальними засобами. Підрозділ штурмової групи розбивається на двійки або трійки. Штурмові групи починають дії з вихідного положення, яке займають якнайближче до об’єктів, що атакуються, або з висуванням із зайнятих районів.

Наступ штурмової групи в бойовому порядку без спішування особового складу категорично забороняється.

Для захоплення будинку штурмова група висувається в пішому порядку на вихідний рубіж, віддалення якого від об’єкта атаки може бути до 200 м. Зайнявши вихідний рубіж, у встановлений час особовий склад відкриває вогонь по будинку, запобігаючи веденню вогню противником.

Танки під прикриттям вогню висуваються на позиції на віддаленні прямого пострілу від об’єкта атаки та знищують вогневі засоби і живу силу на підступах до будинку та у його середині. Після придушення противника на підступах до будинку і на його перших поверхах особовий склад уривається до будинку і завершує знищення противника, який залишився. Артилерія в цей час забороняє підхід резервів і знищує вогневі засоби в сусідніх будинках.

Таким чином, штурмова група, послідовно вирішуючи ряд завдань, просувається вперед.

Слідом за особовим складом, який діє у пішому порядку, висуваються групи прочісування, які завершують знищення противника, що залишився в будинках.

Роззброєння і ліквідація незаконних збройних формувань в населених пунктах без планової забудови з вузькими вуличками, великою кількістю тупиків і крутих поворотів здійснюються шляхом блокування і послідовного прочісування кожного будинку. У цьому випадку в підрозділах створюються групи блокування, захоплення та огляду.

Групи огляду, як правило, створюються з доданих підрозділів МВС.

При самостійних діях групи огляду складаються з числа військовослужбовців підрозділу, який веде блокування та перевірку населеного пункту. У ході дій з оволодіння містом і населеними пунктами необхідно вміло застосовувати задимлення ділянок вулиць, окремих будинків для осліплення противника і забезпечення скритності дій підрозділів.

З метою скорочення часу і підвищення ефективності прочісування районів, де є підземні комунікації, сховища, в кожному батальйоні створюються спеціальні групи у складі механізованого взводу, посиленого інженерними підрозділами.

Висновок: Головною особливістю боротьби з незаконно створеними збройними формуваннями є те, що вона ведеться проти угруповань, які, як правило, відмовляються від відкритого бою, використовують терористичні і партизанські дії, можуть зникнути та з’явитися несподівано в будь-який час і в будь-якому місці, не зважають на прийняті міжнародні правові норми регулювання воєнних дій.

Це потребує чіткого визначення порядку використання підрозділів Збройних Сил у проведенні антитерористичних операцій в мирний час, порядку передачі цих функцій з початком бойових дій від силових структур і відомств країни до її ЗС.

Висновок до заняття: Способи ведення наступального бою в сучасних умовах інтенсивно вдосконалюються. Тому зараз, як ніколи раніше, від командирів вимагається постійний пошук нових, більш ефективних способів розгрому противника, його вогневого ураження, побудова бойового порядку, визначення бойових завдань підрозділам, методів організації взаємодії, управління та всебічного забезпечення підрозділів та частин. Велике значення надається умінню організовувати та вести наступ в особливих умовах та при ліквідації угруповань незаконних збройних формувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]