Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАКТИКА Збирн лекций испр.doc
Скачиваний:
749
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
15.97 Mб
Скачать

2. Оборона відділення в місті, горах, лісі. Оборона в місті (населеному пункті)

У місті (населеному пункті) механізований взвод обороняє опорний пункт, який включає один-два будинки. Відділення може обороняти будинок або поверх будинку. Взводу можуть бути придані гармати (міномети), протитанкові ракетні комплекси та інші вогневі засоби.

Танковий взвод використовується, як правило, у повному складі для дій з підготовлених вогневих позицій в опорних пунктах.

Гранатометний (протитанковий) взвод, як правило, придається по відділеннях механізованим взводам.

Побудова бойового порядку відділення повинна забезпечити ведення кругової оборони протягом тривалого часу, за відсутності взаємодії із сусідами. Більша частина сил і засобів розміщується в нижніх поверхах і напівпідвалах. У верхніх поверхах встановлюються окремі вогневі засоби і розташовуються снайпери. Протитанкові керовані ракетні комплекси, гранатомети розташовуються переважно в нижніх поверхах з таким розрахунком, щоб забезпечувалася можливість ведення вогню уздовж вулиць і площ. Під час ведення бою в будинках, підвалах і підземних комунікаціях механізоване відділення, як правило, діє бойовими групами.

Позиція відділення на основі об'єктів міської забудови створюється так, щоб підступи до неї прострілювалися фланговим і перехресним вогнем. Готуючи будинок до оборони, необхідно закласти вікна і двері цеглою або мішками з піском (землею), обладнати бійниці та амбразури, проробити ходи на даху і міжповерхових перекриттях, обладнати підвал мурованого будинку під сховище. Підступи до будинків і виходи з підземних комунікацій прикриваються інженерними загородженнями і вогнем. Окремі, невеликі будинки, які обороняє взвод, з'єднуються між собою ходами сполучення, проробленими через двори, ходами через пролами в стінах суміжних будинків, а також підземними тунелями.

Позиція відділення поза будинками повинна перекривати вулиці, виїзди з площ, парків та скверів, при цьому на вулицях будуються барикади, у яких обладнуються бійниці і місця для ведення вогню вогневими засобами. Для маневру своїх підрозділів і руху транспорту залишаються проходи, які ретельно охороняються і прикриваються вогнем. Підступи до барикад повинні прострілюватися фланговим і перехресним вогнем. Будівлі, які заважають спостереженню і веденню вогню, розбираються або руйнуються.

Для маневру підрозділами в місті (населеному пункті) обладнуються проходи і проїзди всередині кварталів і пристосовуються підземні комунікації.

Вогнева позиція танка, як правило, вибирається на околиці міста (населеного пункту) або на перехрестях вулиць, перед площами, скверами та в інших місцях, які дозволяють вести вогонь уздовж декількох вулиць на велику дальність. Вона може обладнуватися за мурованою стіною (парканом), у який влаштовуються амбразури для спостереження і ведення вогню, за іншими міцними спорудженнями і повинна прикриватися вогнем механізованих підрозділів.

Для управління боєм командир механізованого відділення розташовується в будинку, який обороняється, у місці, звідки проглядаються підступи до будинку.

Система вогню будується на сполученні фронтального, флангового і перехресного вогню з усіх видів зброї та організується таким чином, щоб будинки знаходилися у вогневому зв'язку між собою. Вогонь готується в кілька ярусів. При цьому особлива увага приділяється веденню вогню вздовж вулиць по перехрестях, підходах до мостів і по мостах, виходах із площ, парків і скверів, у проміжки між будинками.

Розвідка противника організується більшою, ніж у звичайних умовах, кількістю спостерігачів. Для організації безпосередньої охорони на даху будинку можуть обладнуватися спостережно-вогневі точки в складі 2-3 військовослужбовців.

Під час підготовки будинку до оборони необхідно створити запас боєприпасів, особливо ручних гранат, запас продовольства, медичного майна та питної води, а також передбачити необхідні протипожежні заходи: підготувати засоби пожежегасіння, засипати дерев'яну підлогу піском (землею). Дрібні будівлі, по яких вогонь може перекинутися на сусідні будинки, руйнуються.

Робота командира відділення щодо підготовки до оборони в місті проводиться як у звичайних умовах.

Під час вивчення місцевості він додатково вивчає характер міської забудови, особливо будинків, які обороняються, наявність прихованих підступів до будинків із фронту, флангів і тилу (у тому числі підземних комунікацій) і їх вплив на умови побудови оборони, спостереження і ведення вогню. Особлива увага звертається на наявність у місті (населеному пункті) цивільного населення, інших осіб і об'єктів, які знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права.

При визначенні завдань особовому складу командир відділення додатково визначає порядок і способи знищення противника між будинками, на стиках із сусідами і всередині будинку, в підвалах і підземних комунікаціях.

Особливу увагу командир відділення звертає на узгодження дій вогневих засобів та окремих груп, які розташовані в одному будинку або діють поза ним, щодо знищення дрібних груп противника, відбиття його атаки і знищення противника, який увірвався в будинок. Додатково вказується порядок підтримки зв'язку із спостережно-вогневими точками,

Організовуються заходи щодо боротьби з пожежами: скільки, де і яких засобів пожежегасіння мати; які матеріали, що швидко спалахують, видалити з будинку; місця встановлення водних баків; порядок дій особового складу під час гасіння пожежі.

Атака противника відбивається вогнем всіх засобів, при цьому вогневі засоби, розташовані на верхніх поверхах, не тільки знищують противника безпосередньо перед будинком, який обороняється, але і ведуть вогонь по цілях, розташованих у глибині бойового порядку противника, забороняючи підхід його резервів і вогонь по будинку прямим наведенням. Противник, який підійшов до стін будинку, закидається гранатами і знищується вогнем впритул.

Під час ведення бою всередині будинку і у підземних комунікаціях противник знищується вогнем впритул і в рукопашній сутичці відділенням (бойовою групою).

Кожен солдат і сержант, ведучи бій всередині будинку, повинен виявляти особливу рішучість і завзятість, вміло використовувати в ближньому бою свою зброю і ручні гранати, стійко обороняти кожен поверх і кожне приміщення.

Під час бою всередині будинку артилерія (міномети), бойові машини піхоти (бронетранспортери), танки, обслуги автоматичних гранатометів і протитанкових ракетних комплексів своїм вогнем знищують живу силу, бойову техніку та інші засоби, не допускаючи їх підходу до будинків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]