Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
студ.doc
Скачиваний:
509
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
18.42 Mб
Скачать

6. Матеріали для самоконтролю:

А. Завдання для самоконтролю (таблиці, схеми, малюнки, графіки):

Б. Задачі для самоконтролю:

1. У|в,біля| хворого, Р., 28 років поставлений діагноз: перелом нижньої щелепи в ділянці кута|рогу,кутка| з права за межами зубного ряду|лави,низки| зі зміщенням|зміщенням|. Який метод лікування найбільш доречний при цьому переломі. (Відповідь: Двощелепна шина Тігірштедта з зачіпними гачками)

2. Хворий 20 років доставлений у відділення через 6 годин після травми. Об'єктивно: порушення прикусу за рахунок зміщення відламків. Зуби на верхній і нижній щелепі, за винятком 35, збережені. На рентгенограмі: перелом нижньої щелепи в ділянці кута з обох сторін,та тіла щелепи в проекції 35. Відламки зміщені. Якому методу лікування (фіксації відламків) ви віддасте перевагу? (Відповідь: Прямий остеосинтез (накісні пластини)).

3. Хворий, 21 року, потрапив в клініку щелепно-лицевої хірургії зі скаргами на самовільний біль в ділянці кута нижньої щелепи зліва, набряк даної ділянки, обмежене відкривання рота, неможливість зімкнути зуби. З анамнезу стало відомо що травму отримав добу тому, був побитий невідомими, свідомість не втрачав, за допомогою не звертався, щеплений проти правця 2 місяці тому. Об’єктивно: лице асиметричне за рахунок набряку лівої жувальної ділянки, що болісна при пальпації, відкривання рота до 1,5 см., симптом «навантаження» позитивний у ділянці кута нижньої щелепи зліва, має місце «симптом сходинки» у ділянці між 37 і 38 зубами. Поставте попередній діагноз?(Відповідь: Перелом кута нижньої щелепи зліва зі зміщенням в проекції 38.)

4.Хворий, 30 років внаслідок дорожньо-транспортної пригоди отримав двосторонній перелом нижньої щелепи в ділянці 43, 44 та 33, 34 зі зміщенням відламків. Загроза виникнення якої асфіксії має місце? (Відповідь. Дислокаційна.)

В. Матеріали для тестового контролю. Тестові завдання з одиночною правильною відповіддю (а=2)

1. Яка з вказаних методик не відноситься до прямого остеосинтезу?

A) кістковий шов;

B) накісні пластини;

C) спиці Кіршнера;

D) кісткові скоби;

E) шина Вебера; •

(Правильна відповідь: E)

2. Перелічить фіксуючі апарати для оперативного методу остеосинтезу нижньої щелепи:

А. по Макієнко, по Павлову, по Кабакову

B. Збаржа, Лімберга, Львова •

C. по М.М. Соловйову-Є.М. Магаріллу

D. по H.Г. Бадзошвілі

E. Пенна-Брауна, В.Ф. Рудька, І.І. Єрмолаєва-С.І. Кулагова

(Правильна відповідь: В)

3. При переломі нижньої щелеми перша допомога:

А.Пращеподібна пов’язка

В.Ввести антибіотики препарати.

С.Холод на облччя.

D. Тепло на місце перелому

E. Апарат Збаржа

Правильна відповідь:(А,)

Г. Навчальні задачі 3-го рівня (нетипові задачі).

1. Хворий С., 28 років, зі скаргами на болісну припухлість в ділянці тіла нижньої щелепи зліва. Поніміння нижньої щелепи зліва Пальпація тіла нижньої щелепи зліва болісна, відмічається рухомість відламків в ділянці 34, 35 зубів. При закриванні рота відмічається змикання молярів антагоністів зліва. Коронки 34, 35 зубів зруйновані на 1/2 вертикальна перкусія 34, 35, болісна. В порожнині рота відмічається муфто подібне потовщення слизової оболонки в ділянці 34, 35 зубів. В центральному відділі і в області молярів праворуч змикання зубів не відбувається. (Відповідь: Гострий одонтогенний остеомієліт нижньої щелепи)

2. Пацієнтка 35 років на другу добу після видалення 48 зубу звернулася зі скаргами на біль в привушно-жувальної області зліва, почуття, що немає контакту між зубами верхньої та нижньої щелепи праворуч. Підборіддя зсунуте ліворуч, рот напіввідкритий, губи зімкнуті, прикус порушений. Обмеження рухів нижньої щелепи. З переду від козелка правого вуха западання м’яких тканин. Яке дослідження найбільш інформативне при даному порушенні? (Відповідь: Передній лівосторонній вивих нижньої щелепи)

4. Хворий звернувсь зі скаргами на рухомість кістки нижньої щелепи праворуч. На рентгенівському знімку нижньої щелепи праворуч в боковій проекції відмічаються ділянки кістки які нагадують розтанувшого цукру. (Відповідь: Гострий остеоміеліт нижньої щелепи праворуч)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]