Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
студ.doc
Скачиваний:
509
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
18.42 Mб
Скачать

6. Матеріали для самоконтролю:

А. Завдання для самоконтролю (таблиці, схеми, малюнки, графіки):

Вогнепальне оскольчасте поранення підборідного відділу нижньої щелепи.

До хірургічної обробки Після хірургічної обробки

(на рану м’яких тканин

накладено платівкові шви)

Б. Задачі для самоконтролю:

1. У хворого 45 років після вогнепальної рани в привушній ділянці сформувалась слинна нориця. Який спосіб хірургічного лікування застосовано, якщо вздовж зонда, введеного на максимальну глибину, висікають рубець, виділяють норицевий хід і в глибині рани накладають кисетний шов, після цього норицевий хід висікають, а шов стягують і зав’язують. Потім на м’які тканини накладають пошарово шви. (Відповідь: спосіб Сапожкова)

2. На етапі кваліфікованої медичної допомоги лікарем-стоматологом оглянутий поранений з дотичною вогнепальною раною м’яких тканин лиця без ушкодження лицевого скелету та магістральних судин і нервових гілок. З метою профілактики раневої інфекції яке лікування буде найбільш ефективним на цьому етапі надання медичної допомоги? (Відповідь: рання хірургічна обробка рани )

3. На МПП доставлено пораненого з оскольчастим пораненням щелепно-лицевої ділянки, що супроводжується значним дефектом м’яких тканин правої щічної ділянки. АТ 95/65 мм.рт.ст., свідомість спутана, з рани – помірна кровотеча. Визначте об’єм першої лікарської допомоги на МПП. (Відповідь: зупинка кровотечі, накладання пов’язки, що давить, протишокова терапія, щадна евакуація в ОМедБ)

В. Матеріали для тестового контролю. Тестові завдання з одиничною правильною відповіддю (α = 2):

1. Перша допомога шляхом фіксації язика здійснюється при асфіксії:

A. Аспіраційній.

B. Обтураційній.

C. Дислокаційній.

D. Стенотичній.

E. Клапанній.

(Правильна відповідь: С)

2. Первинна рання хірургічна обробка вогнепальної рани виконується в строки:

A. До 4 – 6 годин.

B. До 6 – 8 годин.

C. До 8 – 12 годин.

D. До 12 – 24 годин.

E. До 48 годин.

(Правильна відповідь: D)

3. Медичне сортування поранених здійснюється на етапі:

A. Поле бою.

B. Медичний пункт батальйону.

C. Медичний пункт полку.

D. Окремий медичний батальйон.

E. Спеціалізований хірургічний шпиталь.

(Правильна відповідь: С)

Г. Навчальні задачі 3-го рівня (нетипові задачі):

1. В поліклініку до хірурга-стоматолога звернувся хворий 23 років, який скаржиться на біль у ділянці підборіддя зправа, кровотечу з порожнини рота, утруднений прийом їжі. Два дні тому впав та вдарився підпідборіддям. Свідомість не втрачав. При об'єктивному огляді виявляється асиметрія об­личчя за рахунок гематоми та набряку зліва. Відкри­вання рота дещо обмежене. Симптоми «сходинки» між 32 та 35, розрив слизової оболонки, патологічна рухо­мість фрагментів нижньої щелепи.

Визначте діагноз, схему обстеження, вид тимчасової імобілізації. (Відповідь: перелом нижньої щелепи в ділянці підборіддя зліва зі зміщенням відламків; рентгенографія нижньої щелепи; пращеподібна пов’язка.).

2. До щелепно-лицевого відділення спеціалізованого шпиталю доставлено військово-службовця з вогнепальним пораненням щелепно-лицевої ділянки одержаним більше доби тому. Об’єктивно: в ділянці підборіддя рана неправильної форми 3х5 см, в глибині якої видно розроблену кістку. Кровотеча відсутня, має місце порушення дихання.

Визначте діагноз, помилку, яка допущена на попередньому етапі евакуації та вид хірургічної обробки яка буде проведена. (Відповідь: вогнепальний перелом нижньої щелепи в ділянці підборіддя; дислокаційна асфіксія; на попередньому етапі не зафіксовано язика; буде проведена відстрочена первинна хірургічна обробка.).

3. У спеціалізований шпиталь через 42 години після поранення у задовільному стані надійшов військовослужбовець. Об’єктивно: в лівій щічній ділянці рана значних розмірів з дефектом тканин, що проникає у порожнину рота, з явними ознаками запалення.

Визначте вид хірургічної обробки та швів, які будуть накладені. (Відповідь: вторинна хірургічна обробка платівкові шви).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]