Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
студ.doc
Скачиваний:
509
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
18.42 Mб
Скачать

6. Матеріали для самоконтролю:

А. Завдання для самоконтролю (таблиці, схеми, малюнки, графіки):

Пошкодження м’яких тканин і кісток обличчя мирного часу (гвинтом гелікоптера).

Б. Задачі для самоконтролю:

1. До лікаря на прийом звернувся постраждалий зі скаргою на наявність рани обличчя, яку він одержав під час бійки 3 години тому. Об’єктивно: в ділянці правої щоки локалізується рана лінійної форми з рівними гладкими краями у межах підшкірного жирового прошарку 5 см завдовжки.

Визначте діагноз та вид хірургічної обробки, яка буде проведена.(Відповідь: різана рана правої щічної ділянки; первинна рання хірургічна обробка.)

2. В щелепно-лицеве відділення надійшов хворий з пошкодженням м’яких тканин обличчя, яке він одержав більше доби тому під час роботи з бензопилою. Об’єктивно: в лівій щічній та навколовушній ділянці велика рана неправильної форми з розчавленими просякнутими кров’ю краями, що сполучається з порожниною рота.

Визначте діагноз та вид хірургічної обробки. (Відповідь: рвана рана щічної та навколовушної ділянки зліва, що сполучається з порожниною рота; відстрочена первинна хірургічна обробка.)

3. В відділення був госпіталізований постраждалий через 2 доби після поранення. Загальний стан не порушений, в лівій підочній ділянці рана 2х1,5 см., без ознак запалення.

Визначте вид шва за строком, який буде застосований у даному випадку. (Відповідь: первинний відстрочений шов)

В. Матеріали для тестового контролю. Тестові завдання з одиничною правильною відповіддю (α = 2):

1. На якій ділянці зовнішньої сонної артерії накладають лігатуру, під час її перев’язки?

A. Нижче верхньої щитоподібної артерії.

B. Між верхньою щитоподібною та язиковою артеріями.

C. Між язиковою та лицевою артеріями.

D. Вище лицевої артерії.

E. В ділянці біфуркації загальної сонної артерії.

(Правильна відповідь: В)

2. Первинна рання хірургічна обробка рани проводиться:

A. Не пізніше 4-6 годин після травми.

B. Не пізніше 6-8 годин після травми.

C. Не пізніше 8-10 годин після травми.

D. Не пізніше 12 годин після травми.

E. Не пізніше 24 години після травми.

(Правильна відповідь: Е)

3. При обробці ран на обличчі первинний шов у першу чергу накладають:

A. У привушно-жувальній ділянці.

B. У щічній ділянці.

C. У ділянці підборіддя.

D. Біля природних отворів обличчя.

E. В ділянці вуха.

(Правильна відповідь: D)

Г. Навчальні задачі 3-го рівня (нетипові задачі):

1. У щелепно-лицеве відділення стоматологом дільничної лікарні направлений хворий, який скаржиться на головний біль, запаморочення, біль в ділянці верхньої щелепи, кровотечу з носа. Об’єктивно: незначний набряк м’яких тканин в ділянці верхньої губи, пальпаторно визначається симптом «сходинки» в ділянці нижнього краю очниці з обох сторін, а також рухомість верхньої щелепи разом з кістками носа. Нижня щелепа фіксована до верхньої лігатурним дротом за Айві.

Визначте попередній діагноз та помилку в попередніх діях стоматолога.(Відповідь: перелом верхньої щелепи за середнім типом Ле Фора; міжщелепна фіксація лігатурним дротом протипоказана при підозрі на перелом верхньої щелепи.)

2. Хворого доставлено машиною швидкої допомоги в прийомне відділення у несвідомому стані з місця транспортної пригоди. На голові фіксована пов’язка, що просякла кров’ю. Язик западає, дихання утруднене, пульс 50 ударів на хв. напружений, АТ 100/60 мм рт. ст. М’язи потилиці напружені, тонус кінцівок з правого боку нормальний, з лівого різко знижений. Зіниця правого ока розширена.

Поставте попередній діагноз, визначте профіль відділення в яке необхідно направити постраждалого.(Відповідь: відкрита черепно-мозкова травма; нейро-хірургічне відділення).

3. У приймальні відділення доставлено хворого через 3 години після вогнепального поранення під час полювання. Зі слів супроводжуючого, постраждалий втратив багато крові. Стан тяжкий, свідомість втрачена. На голові пов’язка просякнута кров’ю, множинні пошкодження м’яких тканин обличчя. Дихання часте поверхневе, пульс ниткоподібний 40 ударів на хв., АТ 70/10 мм рт. ст., зіниці розширені.

Поставте попередній діагноз, визначте профіль відділення в яке необхідно направити постраждалого.(Відповідь: поєднане краніофаціальне вогнепальне поранення, геморагічний шок; нейро-хірургічне відділення.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]