Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Том 1 - ПРОБЛЕМАТИКА ЗМІ - 521 стор.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Соціальна проблематика відродження нації

Автор матеріалу – Фізер Ольга

7.05.2009 17:44

Джерело: http://narodna.pravda.com.ua/nation/4a02f3b1e0d63/

1. Відродження української самосвідомості потребує негайного прийняття ефективних дій і за важливістю повинно прирівнюватися до питань національної безпеки.

2. Сильна країна може бути лише у сильної нації, а сильна нація – це нація яка себе поважає.

3. Україна – країна дзвінких пісень, оригінальних звичаїв та стародавніх традицій... Так пишуть про нашу Батьківщину у путівниках і розповідають іноземним туристам, такою пам'ятається вона українській діаспорі у далекій Канаді, але чи є Вона такою тепер?

4. Україна живе своїм щоденним життям: то бореться з кризами то вихваляється здобутками, створює нові коаліції то блокує трибуни, вирішує з ким дружити, чию сторону приймати, кому продавати наші підприємства і за які гроші викупляти наших моряків. Звичайне життя звичайної країни. Але ми не звичайна країна, ми – Україна – країна дзвінких пісень, оригінальних звичаїв та стародавніх традицій!!!

5. Україна живе своїм щоденним життям, а ми, українці, у вирі того життя починаємо потроху забувати ким ми є. Не вірите? Вийдіть на вулицю і спитайте прохожого скільки українських народних пісень він знає, які колядки співають у його родині на святвечір, які народні танці танцювали на його весіллі, які колискові він шепоче перед сном своєму синові. А ще спитайте його у якому році князь Володимир похрестив Русь, в якому році Богдан Хмельницький підняв повстання проти Польщі і як звуть українця що написав першу в світі конституцію?

6. Як це не сумно, але мало хто з пересічних українців дасть вам правильні відповіді на ці запитання.

7. Так, ми починаємо забувати ким ми є. Чому? Можливо тому, що цей світ щодня поглинає нас, закручує у вир можливостей, які аж ніяк не можна втратити, у стоси рахунків які треба оплачувати і щоденних клопотів, що потребують негайного вирішення і ми просто не маємо часу перечитати книгу з історії чи поспівати пісень з нашими друзями. А може нам просто байдуже? Надіюсь що ні.

8. Можливо хтось скаже що ця проблема є суб'єктивною, що це особиста справа кожної окремої людини, проте кожен погодиться, що держава може, і повинна, створити усі необхідні умови аби пробудити зацікавлення людей до дослідження історично-культурної спадщини свого народу.

9. На мою думку, ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ САМОСВІДОМОСТІ ПОТРЕБУЄ НЕГАЙНОГО ПРИЙНЯТТЯ ЕФЕКТИВНИХ ДІЙ І ЗА ВАЖЛИВІСТЮ ПОВИННО ПРИРІВНЮВАТИСЯ ДО ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ.

10. Адже якщо ми перестанемо бути УКРАЇНЦЯМИ то і перестанемо бути народом, а там де не має народу, – там і держави теж не має.

11. Реалізувати свій обов'язок держава може через створення якісної, політично нейтральної комплексної програми заходів спрямованих на підвищення рівня національної самосвідомості громадян України не залежно від їхнього віку, професійної діяльності чи фінансового стану.

12. Така програма може включати впровадження для вивчення у навчальних закладах всіх рівнів акредитації спеціальної дисципліни, в рамках якої спонукатиметься дослідження і вивчення українського фольклору та звичаїв, відродження традицій. Такою програмою може бути передбачений випуск спеціальних, доступних кожному, видань у яких розповідатиметься про значущі для України історичні події, про видатних українців минулого та сьогодення, про наукові відкриття чи сучасні ноу-хау авторами яких є українці. Також, у рамках такої програми варто фінансувати проведення масштабних концертів і фестивалів народної творчості та сучасної української естрадної пісні. Фінансувати безкоштовні курси народних танців для всіх бажаючих, підтримувати театральні колективи, що у своїх виставах відображають оригінальні звичаї та традиції українського народу. Держава повинна підтримувати музеї і виставкові зали, більше уваги приділяти збереженню історичних архітектурних пам'яток та фінансувати археологічні та історичні дослідження метою яких є відновлення та збереження історично-культурної спадщини України. Варто звернути увагу на кіноіндустрію, тобто фінансувати випуск якісного україномовного кіно. Зрештою, є багато таких та подібних заходів які можуть бути реалізовані через таку програму, головне те, аби їх метою було підвищення української самосвідомості та відродження українського національного духу.

13. СИЛЬНА КРАЇНА МОЖЕ БУТИ ЛИШЕ У СИЛЬНОЇ НАЦІЇ, А СИЛЬНА НАЦІЯ – ЦЕ НАЦІЯ ЯКА СЕБЕ ПОВАЖАЄ.

АНАЛІЗ ЖУРНАЛІСТСЬКОГО МАТЕІРАУЛУ