Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Том 1 - ПРОБЛЕМАТИКА ЗМІ - 521 стор.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Освітні фільми

Ще одна категорія фільмів, яку відносять до документального кіно, – це освітні (учбові) фільми. Фільми, призначені для показу в школах і інших учбових закладах. Дослідження показують, що учбовий матеріал, піднесений у вигляді фільму, засвоюється набагато краще, ніж той же матеріал, переказаний вчителем. Справа тут, мабуть, в наочності і отшлифованности подачі матеріалу (недивно, адже в кіно можливі багато дублів). Практика показу учбових фільмів дуже поширена на Заході і, особливо, в США. У школах СРСР при навчанні використовувалися учбові фільми (зняті спеціально для шкіл, з урахуванням єдиної для всіх учбової програми) в основному по фізиці, біології і літературі. Крім того, на радянському телебаченні в кінці 60–х, початку 70–х існувало декілька програм, що демонстрували учбові фільми відповідно до шкільної програми (у хронологічній відповідності, за планом поточного навчального року), а в Москві і деяких інших містах існував спеціальний («четвертий») телеканал, практично повністю присвячений учбовим програмам. У зв'язку з цією практикою деякі учбові класи в школах були обладнані телеприймачами. У Росії показ учбових фільмів не поширений, хоча відомо, що деякі кафедри у вишах створюють свої власні учбові фільми, показ яких обмежений рамками даного вишу.

Радянське і російське документальне кіно

У радянські часи документальне кіно було затребуване владою. Документальні фільми були в основному інструментом комуністичної пропаганди і служили державним інтересам. Але, незважаючи, на всі труднощі, ряд талановитих режисерів-документалістів все ж таки змогли пробитися і створити декілька фільмів, які увійшли до золотого фонду світового документального кіномистецтва. Особливо слід зазначити режисерів Дзігу Вертова, Льва Кулешова, Романа Кармена і Михайла Ромма.

Сучасне російське неігрове кіно – це сотні різних студій в багатьох регіонах Російської Федерації. Це тисячі фільмів і документальних телепрограм, створених з 1991 року. На жаль, цей величезний матеріал погано вивчений і поки недостатньо затребуваний.

Кінематографічні школи

Незалежне американське кіно

Видними представниками сучасного незалежного американського кіно є Вуді Аллен, Джон Малковіч, Майкл Мур, Джим Джармуш, Девід Лінч, Джоел і Етан Коени.

Англійське кіно

Серед представників англійського кіно слід виділити режисерів Дерека Джармена і Пітера Грінуея. Обидва вони у фільмах приділяють багато уваги своєрідному візуальному рішенню. Відоміший Грінуей, що доводить, здається, до межі естетичність кожного кадру, що наповнює свої фільми алюзіями на класичні живописні полотна і стурбований проблемами мертвого і живого, хаотичного і впорядкованого.

Французьке кіно

Французьке кіномистецтво є одним з самих поважаних в світі, і по популярності поступається лише голлівудському. Сучасна зовнішність французького кіно сформувалася після Другої світової війни. Так звана «нова хвиля» у французькому кіно зробила сильний вплив на розвиток кіно у всьому світі. Зараз французьке кіно – це дуже витончене кіно, в якому психологія і драматизм сюжету поєднуються з деякою пікантністю і художньою красою зйомок. Стиль визначають модні режисери Жан-люк Годар, Люк Бессон, Жан-пьер Жене, Франсуа Озон. Уряд Франції активно сприяє розвитку і експорту національного кінематографа.