Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Том 1 - ПРОБЛЕМАТИКА ЗМІ - 521 стор.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Бідність в україні: діагноз поставлено – будемо лікувати? [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.Dt.Ua/2000/2650/30585/ Аналіз інструментів журналіста

  1. Епіграф-посилання на народну мудрість, яка висловлюється про бідність.

  2. Використання метафори, яка дозволяя читачеві уявитит бідність як хворобу.

  3. Використання іронії через риторичне питання.

  4. Прагнення науково пояснити феномен бідності, подати визначення соціальному явищу.

  5. Аргументоване доведення тези про те, що бідність є виразкою суспільства.

  6. Пошук причин бідності в міграції населення.

  1. Проблеми молоді

Найактивніше в пресі обговорюються проблеми молоді в Україні. Наступний матеріал дає уявлення про кризові явища, що характеризують не тільки розвиток українського суспільства, але й суттєво впливають на розвиток молоді – майбутнього нашої країни.

Найбільш уразливі категорії до зараження на віл в україні – діти та підлітки

Про це 11 грудня 2009 року заявила директор Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді Наталія Лук’янова на Національному круглому столі щодо розробки та впровадження національної моделі профілактики ВІЛ/СНІДу серед підлітків.

Дослідження свідчать: лише за офіційними даними на сьогодні в Україні зареєстровано понад 141 000 людей, що живуть з ВІЛ, п’ята частина з них – підлітки та молодь до 20 років. Наразі наша країна залишається лідером європейського регіону (разом з Росією) по темпах росту нових випадків ВІЛ–інфекції. Крім того, особливої уваги держави потребують діти та молодь, які живуть та працюють на вулиці, адже 76 % відсотків молодих «мешканців вулиці» мають досвід статевих відносин, а 61 % опитаних з цієї категорії під час останнього споживання ін’єкційних наркотиків використовували один шприц спільно з іншими.

Сьогодні основним документом, що визначає сучасну політику боротьби з ВІЛ–інфекцією є ухвалена Верховною Радою України 19 лютого 2009 року Загальнодержавна програма забезпечення профілактики ВІЛ–інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ–інфікованих та хворих на СНІД на 2009–2013 роки. Втім, вказана Програма є загальним документом, що не містить спеціальних заходів, спрямованих на окремі цільові групи.

У зв’язку з цим Державною соціальною службою для сім’ї, дітей та молоді за підтримки Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) була ініційована та забезпечена розробка Національного стратегічного  плану дій з профілактики ВІЛ серед дітей і молоді груп ризику та уразливих до ВІЛ, догляду й підтримки дітей та молоді, яких торкнулась проблема ВІЛ/СНІДу на 2009–2013 рок.

«Це стратегічний документ спільних дій та заходів всіх зацікавлених сторін», – пояснила пані Лук’янова, – «а також інструмент практичної реалізації національної політики щодо протидії епідемії ВІЛ/СНІДу та мобілізації додаткових ресурсів, що сьогодні надзвичайно потрібно нашій країні».

Довідка: Державна соціальна служба для сім’ї, дітей та молоді є урядовим органом, який діє у складі Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту і забезпечує діяльність 1852 центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді по всій Україні, в яких працює понад 5 000 фахівців, які надають допомогу усім, хто опинився у складних життєвих обставинах.

Найбільш уразливі категорії до зараження на ВІЛ в Україні – діти та підлітки [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

http://dss.visti.net/39.1037.0.0.1.0.phtml