Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Том 1 - ПРОБЛЕМАТИКА ЗМІ - 521 стор.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Автор аналіза – Андрійчук Ніна

Проаналізуємо матеріал з чотирьох аспектів проблематики ЗМІ:

  1. формальний (лексико-семантичний, синтактико-стилістичний; соціопсихолінгвістичний);

  2. змістовий (структурно-смисловий),

  3. функціональний (рольовий);

  4. соціально-оціночний (оцінка явища з боку дотримання соціальних норм і зразків поведінки).

Формальний аналіз.

З позиції лексико­семантичного аналізу матеріал має такі ознаки.

  1. Вживаються стилістично експресивні вирази і слова:

«потребує негайно ефективних дій; сильна країна; не звичайна країна; ми перестанем бути УКРАЇНЦЯМ; питань національної безпеки; бореться з кризами; ми починаємо забувати ким ми є; потребують негайного вирішення;»

  1. Матеріал тяжіє до патріотичних ідей, підвищення самосвідомості українців як народу, які виражаються такими словосполученнями:

«Відродження української самосвідомості; сильна країна; сильна нація; Батьківщина; бореться з кризами; блокує трибуни; Ми Україна; ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ САМОСВІДОМОСТІ ПОТРЕБУЄ НЕГАЙНОГО ПРИЙНЯТТЯ ЕФЕКТИВНИХ ДІЙ; там де не має народу, – там і держави теж не має; відродження українського національного духу; СИЛЬНА НАЦІЯ – ЦЕ НАЦІЯ ЯКА СЕБЕ ПОВАЖАЄ».

Синтаксично­стилістичні особливості.

  1. Матеріал складається з тринадцяти абзаців. Має простий інформативний заголовок. Перших два абзаци – зачин. Далі 3–12 абзаци – основна частина. Останній абзац закінчення у формі лозунга, заклику.

  2. Перший і другий абзац складаються із поодиноких складних речень, подальші абзаци також мають багато складних і складених речень – це дозволяє сказати про складність викладу.

  3. У тексті наявні чотири риторичні запитання, що свідчить про прагнення автора примусити читача мислити, вникнути в проблему, залучити читача до діалогу.

  4. Усі абзаци логічно пов’язані один з одним, що вказує на професіоналізм журналіста.

Соціопсихолінгвістичний аналіз формальних особливостей статті дозволяє фіксувати особливості.

  1. Автор використовує дієслова у наказовій формі ( вийдіть на вулицю і спитайте; а ще спитайте його; варто фінансувати; держава повинна; варто звернути увагу на..), чим має на меті не тільки поінформувати читача і владу про проблему, а й спонукати до конкретних дій.

  2. Аналіз проблеми поданий слабко. Більше ­ констатація фактів. Суб’єктивні думки і переживання автора (на мою думку; надіюсь; можливо, що ні).

  3. Метафоричність: Україна вживається як матеріальна жива істота («Україна живе своїм щоденним життям»).

  4. Матеріал насичений виразами і реченнями з дещо утопічними ідеями

(відродження української самосвідомості потребує негайного прийняття ефективних дій і за важливістю повинно прирівнюватися до питань національної безпеки; сильна нація – це нація яка себе поважає; та весь дванадцятий абзац), які, на мою думку, свідчать про досить молодий вік автора, його амбіційність і максималізм.

  1. Текст містить частини написані великими буквами, що відразу привертає до них увагу і підкреслює експресивність викладу.

  2. Матеріал простий для розуміння і орієнтований на всіх громадян України, незалежно від віку, рівня освіти чи соціального стану.