Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Том 1 - ПРОБЛЕМАТИКА ЗМІ - 521 стор.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать
  1. Економічна проблематика на сторінках загальнонаціональних змі

Відомий сайт “РБК-Україна: Інформаційна агенція” досить часто повідомляє про останні публікації в галузі економіки на сторінках загальнонаціональних ЗМІ. Одним з таки ЗМІ є щотижневик “Дзеркало тижня”. Піддамо побіжному аналізові анонімну публікацію від 3 жовтня 2009 року.

"Дзеркало тижня": у найближчі тижні нбу зведе до мінімуму підтримку гривні на міжбанку

http://master.rbc.ua/ukr/top/economic/2009/10/03/594187.shtml

Згідно з одним з обумовлених з МВФ критеріїв ефективності виконання програми, чисті валютні резерви НБУ повинні складати еквівалент 16,6 млрд. дол. на кінець вересня ц.р., пише "Дзеркало тижня". За даними Нацбанку, станом на 1 вересня у розпорядженні регулятора залишалося 28,87 млрд. дол. За вирахування кредитних коштів у розмірі 10,9 млрд. дол., що поступили від МВФ в рамках перших трьох траншів, у розпорядженні центробанку до кінця першого кварталу мало залишитися близько 17,97 млрд. дол. резервів. Таким чином, у вересні на підтримку курсу Нацбанк міг витратити 1,37 млрд. дол. До кінця вересня з цієї суми було витрачено близько 1,3 млрд. дол., з яких на задоволення потреб банківських клієнтів пішла майже половина асигнувань - 530 млн. дол.

Виходячи з критерію ефективності резервів, який за четвертий квартал знижується з 16,6 до 14,9 млрд. дол., до кінця року НБУ може витратити всього лише 1,7 млрд. дол. З яких як мінімум 100–250 млн. буде потрібно НАК "Нафтогаз України" для оплати закачування газу в сховища.

За словами в. о. міністра фінансів Ігоря Уманського, в четвертому кварталі необхідно буде знайти ще близько 400 млн. дол. для проведення планових виплат за зовнішнім боргом України. Проте ці витрати, швидше за все, будуть профінансовані не з резервів НБУ, а за рахунок 400 млн. дол. кредиту від Світового банку. Координатор фінансових проектів Світового банку в Україні, Білорусі і Молдові Маріус Вісмантас говорить, що ці гроші вже поступили до України і зараховані на рахунки уряду.

У резерви ж Нацбанку безпосередньо потрапляють тільки 457 млн. дол., що залишилися від частки України в запозиченнях МВФ, які днями також були перераховані до Києва. Таким чином, до початку жовтня у розпорядженні НБУ залишилися близько 2 млрд. дол. для проведення інтервенцій на валютному ринку – сума безумовно недостатня, щоб повноцінно впливати на міжбанківський валютний ринок. Тільки цільові аукціони для погашення кредитних зобов'язань приватних клієнтів висмоктують з резервів близько 200 млн. дол. в місяць (загальна потреба – 600-650 млн. дол. до кінця року). Ще близько 400 млн. дол. буде потрібно банкам для погашення своїх зовнішніх зобов'язань ("Укрсиббанк" і "Альфа-Банк" з синдикованими кредитами на 55 і 57,5 млн. дол.; банк "Форум" з єврооблігаціями на 100 млн. дол. з погашенням в жовтні, а також "Укрсоцбанк" з синдикатом на 200 млн. дол. з погашенням в грудні 2009 р.).

Отже, у четвертому кварталі на згладжування різких стрибків курсу на міжбанківському валютному ринку практично залишається всього біля 1 млрд. дол. ресурсів. Витративши велику суму з резервів на підтримку гривні, Нацбанк проб'є нижню межу допустимого об'єму валютних резервів, обумовлену з МВФ, що може спричинити відмову або затримку у наданні четвертого траншу. Тому в найближчі декілька тижнів НБУ, найімовірніше, зведе до мінімуму свою участь в підтримці курсу гривні на міжбанку.

03.10.2009

Одна з центральних опозиційних газет України “Коммунист” часто торкається питань економіки. В одному з випусків автор Петро Симоненко надрукував матеріал, який ми піддаємо побіжному аналізові (мова оригіналу – російська).