Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Том 1 - ПРОБЛЕМАТИКА ЗМІ - 521 стор.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Цифровий кінематограф

На початку XXI століття, з розвитком цифрових технологій запису зображення, з'явилося поняття «Цифровий кінематограф» або «цифрове відео» (англ. digital video). Під цим терміном розуміють новий вигляд кінозйомки, коли кадри записуються за допомогою цифрової камери прямо на цифровий носій даних. У цьому випадку кіноплівка для зйомок стає непотрібною, а кінопроектор замінюється цифровим проектором, або за допомогою лазерних рекордеров виготовляється високоякісний интернегатив (англ. digital intermediate) для подальшого друку фильмокопий. Сучасні цифрові камери забезпечують дуже високий дозвіл зображення, хороше перенесення кольорів і щонайширший, недоступний до недавнього часу, спектр маніпуляцій з колірною гаммою зображення. Цифрові технології також надають великі можливості для використання відеографіки і спецефектів в кіно. Проте до цих пір стандартна кіноплівка (35 мм) перевершує по роздільній здатності все комерційно доступні цифрові камери для кіновиробництва фірм «Panavision» і «Sony».

Художнє і документальне кіно

Твори кінематографа прийнято ділити на художні (ігрові) і документальні (неігрові) фільми. По-перше показані події, зіграні акторами, в других – зняті в реальному житті. Проте таке ділення часто піддається критиці у зв'язку з тим, що існують документальні фільми, в яких реальні події реконструюються акторами. Внаслідок того, що актори стали частим явищем у фільмах, які визнані документальними, в документальному кіно часто виділяють повністю неігрове кіно і кіно з елементами ігрового, але реконструюючого реальні події. При цьому необхідно відрізняти документальне кіно від художніх історичних фільмів.

Короткометражне кіно

На перший погляд, короткометра?жное кіно? відрізняється від повнометражного тільки невеликий тривалістю фільму (в основному 15–20 хвилин). Але так здається тільки на перший погляд, адже у вузькі тимчасові рамки короткометражного фільму потрібно вміщати весь спектр глядацьких переживань, який існує в кіно повнометражному. Тому короткометражне кіно є, з художньої точки зору, абсолютно окремим видом кіномистецтва і окремим видом кінематографічної творчості. Його ще називають «кіномініатюрою».

Документальне кіно

Абсолютно окремим явищем кіномистецтва є документальное кіно або, як його ще називають, неигровове кіно. Документальним називається фільм, в основу якого лягли зйомки справжніх подій і осіб. Реконструкції справжніх подій не відносяться до документального кіно. Перші документальні зйомки були проведені ще при зародженні кінематографа. У даний час документальне кіно міцно увійшло до кіномистецтва всього світу і часто транслюється по телебаченню.

Темою для документальних фільмів найчастіше стають цікаві події, культурні явища, наукові факти і гіпотези, а також знамениті персони і співтовариства. Майстри цього виду кінотворчості нерідко піднімалися до серйозних філософських узагальнень в своїх творах.

Істинне документальне кіно

Разом із тим, слід зазначити, що сам термін «документальне кіно» ставиться багатьма сучасними кінознавцями і кінематографістами під сумнів. Річ у тому, що, на думку багатьох кінематографістів, будь-яка людина побачивши камери в тому або іншому ступені починає виконувати якусь роль, поводитися неприродно – і у результаті кінофільм стає до певної міри постановочним. Тому багато експертів взагалі заперечують наявність документального кіно, рахуючи його лише піджанром художнього кіно. А за дійсно документальні фільми ці експерти вважають лише фільми, від початку до кінця зняті прихованою камерою. Таке кіно, зняте прихованою камерою, вони називають «істинно документальним». Істинне документальне кіно є авангардом сучасного кіномистецтва і викликає зараз живий інтерес кіноманів.