Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Том 1 - ПРОБЛЕМАТИКА ЗМІ - 521 стор.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Інвалід» не означає «непрацездатний

Згідно із законодавством України інвалід – це особа, яка потребує соціальної допомоги і посиленого соціального захисту, а також відповідних заходів з боку держави для забезпечення її законодавчо визначених прав. Відтак, забезпечення правових гарантій соціального захисту інвалідів – один із пріоритетних напрямків діяльності служби зайнятості.

Ми допомагаємо громадянам з обмеженими можливостями у підборі роботи, яка їм підходить, надаємо інформаційні, психологічні та юридичні послуги. З цією метою проводиться комп’ютерне діагностування, яке допомагає виявити професійні схильності вищевказаної категорії громадян.

У районному центрі зайнятості функціонують куточки для осіб з обмеженою працездатністю. В них розміщено інформацію про види послуг, які надаються державною службою зайнятості, перелік та адреси організацій та установ, що займаються питаннями соціальної та професійної реабілітації осіб з фізичними вадами. Постійно оновлюється інформація про наявність вільних робочих місць для працевлаштування інвалідів. Спеціалісти відділів взаємодії з роботодавцями активно працюють над тим, щоб підвищити мотивацію роботодавців щодо працевлаштування осіб з інвалідністю.

У рамках проведення акції «Тиждень зайнятості громадян, які мають інвалідність» у центрі зайнятості 27 листопада пройшов профінформаційний семінар «Соціальна адаптація людей з обмеженими фізичними можливостями», в якому взяли участь представники районного товариства інвалідів. Так, голова товариства С. В. Бондарчук розповів про проблеми інвалідів та про послуги, які надає їм Якимівське районне товариство інвалідів, начальник відділу призначення пенсій Якимівського відділення Пенсійного фонду України О. І. Забара – про призначення та перерахування пенсій, заступник начальника управління соціального захисту населення В.А. Косе – про соціальні виплати інвалідам, навчання за рахунок Фонду соціального захисту інвалідів тощо. Директор центру зайнятості О. О. Маругін та заступник директора О. Г. Мартинова розповіли учасникам семінару про заходи, які вживаються для сприяння працевлаштуванню осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Під час проведення акції працювали консультаційні пункти, де інвалідам, які звертались до центру зайнятості, надавалась допомога в підборі підходящої роботи, інформаційні та профконсультаційні послуги з інформацією про можливість навчання та професійної реабілітації інвалідів. Всі бажаючі отримали буклети з інформацією про послуги державної служби зайнятості.

Спеціально для проведення «Тижня зайнятості громадян, які мають інвалідність» протягом місяця профінформаційний сектор центру зайнятості оновлювався матеріалами, що містять корисну інформацію для інвалідів. Це дало їм можливість отримати необхідну інформацію самостійно.

Цілеспрямована, щоденна праця по соціальному захисту людей з обмеженими фізичними можливостями дає позитивні наслідки. Так, з 27 інвалідів, що перебували на обліку в Якимівському районному центрі зайнятості, протягом року було працевлаштовано 10 чоловік, в тому числі 1 інвалід – на громадські роботи, а ще один пройшов професійне навчання (стажування) в ПП «НВП «Прогрес» з послідуючим працевлаштуванням.

Інвалід» не означає «непрацездатний // Слово трудівника. – 2 грудня 2009 року. – С. 3.

Перелік інструментів журналіста

  1. Посилання на визначення терміну «інвалід» згідно з чинним законодавством.

  2. Визначення пріоритетності напрямку в соціальній роботі.

  3. Розповідь про колективний характер соціальної допомоги інвалідам.

  4. Інформація про різні заходи, спрямовані на підтримку інвалідів.

  5. Називання імен представників владних і невладних організацій, які надають конкретну допомогу інвалідам.

  6. Як підсумок соціальної допомоги інвалідам автор наводить цифрові показники.