Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Том 1 - ПРОБЛЕМАТИКА ЗМІ - 521 стор.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Янукович: державна скарбниця порожня

Автор матеріалу Юлія Гайда.

Джерело: www.liganews.ua

«Президент України заявляє, що державна скарбниця порожня. Про це глава держави заявив сьогодні в інтерв'ю журналістам у Криму, додавши, що зараз поточна ситуація в країні "вивчається у багатьох напрямах".

За інформацією прес-служби Президента, В.Янукович зазначив, що нова влада збирається оприлюднити всю реальну інформація про економічний стан держави. "Скажу одне - скарбниця порожня. Дефіцит державного бюджету – 12 % ВВП, дефіцит Пенсійного фонду майже 22 млрд.", констатував Президент.

Нагадаємо, раніше Прем'єр-міністр України заявив, що Україна два роки жила з величезним дефіцитом державного бюджету. За словами Прем'єра, у квітні на обслуговування боргу необхідно буде виплатити близько 6 млрд. грн., тоді як обсяг прибутків загального фонду Державного бюджету становить близько 12 млрд. грн. "Тобто половина прибутків має піти на сплату боргів, а ще необхідно сплатити близько $700 млн. за російський газ", сказав він.» (Ліга. Новини)

Це вище згадана «лігівська» замітка, що представили широкому загалу напередодні – 19 березня. Проблематика, до якої входить матеріал – економічна. Розпочнемо з елементарного – заголовку та ліду. Оскільки «Ліга.Новини» вважається величезним інформаційним ресурсом для споживачів, то можна сказати, що дана назва розрахована – «підчепити» пересічного читача. Хто б не звернув увагу на те, що «державна скарбниця порожня»? Але ж двічі повторюватися не обов’язково. Тавтологія, типу «заявляє» - непрофесійний підхід журналіста. Початок матеріалу повинен виділятися лексичним та стилістичним наповненням, уникаючи сухості викладу інформації. Утім, подача – у таких новинах лише лаконічна та чітка. Загальний ж стиль матеріалу – невитриманий. Здебільшого – авторка передає лише те, що сказав президент – Віктор Янукович. Пряма мова – часто-густо – заважає читачеві скоординуватися на інформації. При чому – журналістка просто повторює те, що сказав президент. Тобто – нічого нового. А от тут на поверхню «видирається» психосоціальна лінгвістика. Авторка вирішила уточнити свою інформацію – словом «констатує». Тобто, якщо ж (уявімо!) «дефіцит бюджету виявиться НЕ порожнім» – журналістка з чистими руками спиратиметься на президента. Але, доцільно сказати, саме такі слова ефективно діють на читачів. Тобто ніхто не сумніватиметься у написаному. Утім, є момент, який журналістка просто вирвала з контексту сказаного Януковичем. «Ситуація у країні «Вивчається у багатьох напрямках»… як вивчається, хто саме вивчає цю ситуацію у країні? Просто фрази не достатньо для повного розуміння інформації, а особливо пересічному (можна сказати випадковому) споживачеві. Особливо небажаним є використання слова «раніше». Оскільки читач не пам’ятає, або ж взагалі не знає, коли саме наш прем’єр щось заявив. Тим паче – не зрозуміло, який саме прем’єр – колишній Юлія Тимошенко чи уже діючий – Микола Азаров. Отже, факти – лише факти.

Наступний критерій – змістовий аспект, що сюди входять – складові частини та розкриття теми. Загалом – виконана замітка за правилами жанру, де головними є заголовок та лід. Втім, авторка додала у новині третю, так звану «нагадувальну» частину. Цією структурою користуються не лише у друкованих ЗМІ. Адже подієві новини змінюються щодня, тому читачу дають можливість згадати важливу інформацію. А от щодо розкриття теми, то тут забагато Януковича – замало потрібної інформації.

Перейдемо до третього та четвертого етапів аналізу. Як раніше згадувала: перед нами замітка, як то кажуть – «на швидку руку». Ви, імовірно, помітили, що матеріал виконаний з об’єктивної точки зору. У новині журналістка найбільше хотіла вразити не змістом, а заголовком. Адже, погодьтеся – слова Януковича – часто «хліб для українського журналіста»…

ЕКОНОМІЧНА ПРОБЛЕМАТИКА