Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Том 1 - ПРОБЛЕМАТИКА ЗМІ - 521 стор.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Економічна проблематика стічний час

Автор матеріалу – Тетяна Стойко

04.03.2010 (12:30)

Джерело – http://news.finance.ua/ua/~/2/120/all/2010/03/04/189297

(Текст подано раніше, у питанні «15. Нерухомість»)

Аналіз журналістського матеріалу

Автор аналізу – Оксана Братусь

Отже, як завжди ми аналізуємо даний матеріал за чотирма аспектами. Формальний аспект матеріалу «Стічний час»:

  1. лексико-семантичні особливості: подані далі слова мають нейтральну семантику, вони вказують лише на констатацію факту, без будь-яких емоційних проявів, лексика – в основному це економічна термінологія й слова, що вживаються переважно в сфері нерухомості: не було зафіксовано, як відзначають експерти, інституційні інвестори і спеціалізовані міжнародні фонди, Експерти ринку, зобов'язання перед клієнтами, інвестори, в разі наявності кредитних зобов'язань; проекти, які мають готові пакети дозвільної документації; докризовий обсяг інвестицій, ринкові ризики, об'єкти супутньої інфраструктури.

  2. синтактико–стилістичні особливості (будемо аналізувати лише частину тексту виділену курсивом):

  • перший абзац має два складнопідрядними реченнями з кількома підрядними, що свідчить про дуже складний характер висловленої автором думки. Слід також врахувати кількість слів цих двох реченнях: їх сімдесят два.

  • другий абзац складається з одного складного безсполучникового речення, що презентує думку експерта. Це свідчить про бажання якомога точніше передати інформацію про мовця і зміст сказаного.

  • третій абзац це знову складнопідрядне речення з п’ятьма підрядними і вставленою конструкцією. Така подача надзвичайно ускладнює розуміння сказаного. Автору варто було б розділити речення на кілька.

  • четвертий абзац складається з трьох складних речень і є рекордним за кількістю слів матеріалу: дев’яносто. Таким чином читачу просто важко тримати увагу і розуміти до кінця речення, і тим більше абзац, що є цитатою експерта.

  1. психолінгвістичний і соціолінгвістичний аналіз статті дає можливість відзначити такі особливості:

  • прагнення автора до написання статті спеціалізованої на певній сфері бізнесу, використання термінів зрозумілих вузькому колу: «транзакції», «угоди про взаємозалік», «консалтинг».

  • особливе прагнення до переконливості, адже майже увесь текст побудований на цитуванні.

  • прагнення втора до документальної точності при називанні посади і організації інтерв’юйованої особи.

  • відсутність експресивної лексики за винятком слів, що розмито показують ставлення автора («до слова», «не варто перебільшувати», «істотно менші»)

  • автор відсторонено висловлюється щодо застою в інвестуванні у нерухомість, лише наводить прогнози експертів.

Тепер перейдемо до змістового аналізу тексту. Матеріал складається із зачину, де презентується проблема; основної частини, де спочатку розкривається становище на ринку нерухомості, а потім текст ділиться змістовими підзаголовками. Таким чином автор допомагає читачу розібратися з висловленими думками, поділивши їх за різними категоріями.

Функціональний (рольовий аналіз): стаття виконує роль прогнозування інвестування в нерухомість.

Соціально-оціночний аналіз: автор пише матеріал, що стосується нерухомості і не «зачіпає» норм поведінки або соціальних стандартів. Єдине, що можна зазначити з цього приводу, що поданий матеріал стосується певні категорії суспільства. Себто людей середнього і високого достатку (потенційних інвесторів), а також осіб, професійно пов’язаних із тематикою.

Підсумовуючи, ми здійснили аналіз статті за чотирма аспектами з позиції корисності й форми подачі вищенаведеного матеріалу. Матеріал виконано в межах етичного кодексу журналіста.