Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Том 1 - ПРОБЛЕМАТИКА ЗМІ - 521 стор.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать
  1. Безробіття

Досить неприємна нині проблема безробіття не залишається без уваги журналіста. Далі ми наводимо приклад публікації, яка висвітлює проблему з різних боків, пропонує аналіз ситуації, подає порівняння з європейськими державами, які також потерпають від безробіття. Актуальна проблема знайшла висвітлення в публікації на газетній сторінці.

Безробіття в україні виросло до 9,5 %

Реальне безробіття в Україні, згідно з методологією Міжнародної організації праці, збільшилося до 9,5 % − за минулий рік роботи позбулися понад півмільйона людей.

Втім, у шести країнах Євросоюзу ситуація на ринку праці ще гірша. На думку експертів, у середині року зростання безробіття повинно загальмуватися, за найгіршим прогнозом, роботи в Україні не буде всього в 15 % активного населення.

У січні-березні цього року число безробітних в Україні збільшилося до 2,097 млн. осіб, що на 518,7 тис. більше, ніж в I кварталі 2008 року, повідомив Держкомстат з посиланням на дані Міжнародної організації праці.

Таким чином, за рік рівень реального, а не офіційного безробіття виріс із 7,1 % до 9,5 %. Як повідомлялось, на 1 квітня кількість зареєстрованих у Державній службі зайнятості безробітних становила 897,8 тис. Але за методологією Міжнародної організації праці враховуються всі люди 15–70 років, які не мають роботи, активно її шукають і готові приступити до неї в найближчі два тижні; що навчаються за направленням Держслужби зайнятості; що очікують рішення роботодавця.

Економічно активне населення України за рік зменшилося на 192 тис. людей – до 22,102 млн, а зайняте – на 711 тис., до 20,005 млн. Знизилася і кількість неактивного населення (пенсіонери, студенти, зайняті в особистому господарстві, що зневірилися знайти роботу) на 204 тис., до 12,871 млн. осіб.

Найсильніше збільшення безробіття відзначене в Києві – до 102 тис. (+58,3 тис.), Донецькій - 223,6 тис. (+92,5 тис.), Дніпропетровській – 136,6 тис. (+49,4 тис.) і Вінницькій областях – 88,3 тис. (+33,5 тис.). Найменше безробітних з’явилося в Івано-Франківській, Львівській і Чернівецькій областях – середній приріст на 1,8 тис.

У порівнянні з Євросоюзом рівень безробіття в Україні всього на 1 % більший (у ЄС 8,5 %), а в шести країнах ЄС ситуація на ринку праці ще гірша, ніж в Україні.

Показово, що економічна ситуація в цих країнах найгірша в ЄС, говорить експерт Бюро економічних і соціальних досліджень Олена Осінкіна. Рік тому в ЄС і Україні рівень безробіття був ідентичний – 7,1 %. Збільшення реального безробіття в Україні до 9,5 % пані Осінкіна назвала очікуваним, але вже восени, коли завершаться туристичний сезон і збиральна кампанія, число безробітних, на її думку, може вирости до 3 млн, а фактичний рівень безробіття перевищить 10 %.

"Якщо не буде інвестицій у виробництво, підприємства не зможуть утримувати співробітників на умовах неповного робочого тижня або в адміністративних відпустках, – вважає вона. – Безробіття збільшиться в аграрних регіонах – Черкаській, Чернівецькій, Рівненській та Івано-Франківській областях, де середній рівень зайнятості в сільському господарстві становить 30–50 %, а також у туристичному центрі – Криму". Аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська впевнена, що, якщо в другому півріччі виробництво не почне відновлюватися, безробіття за підсумками року підвищиться до 12–15 % за рахунок "прихованого безробіття" – неповної зайнятості штатних співробітників і неоплачуваних відпусток.

Втім, провідний науковий співробітник Інституту демографії НАНУ Лідія Ткаченко більш оптимістична і прогнозує зниження фактичного безробіття до кінця року до 8 %. Уже в II кварталі незайняте населення скоротиться до 1,8 млн. людей. "В Україні пристосувалися до кризи. Люди намагаються не звільнятися, щоб зараховувався стаж, а керівництво підприємств дозволяє їм підробляти на стороні. Крім того, підприємствам невигідно звільняти – потрібно попереджати співробітників за два місяці і ще платити вихідну допомогу", – пояснює Ткаченко.

Безробіття в Україні виросло до 9,5% [Електронний ресурс] – Режим доступу :

http://sd.org.ua/news.php?id=16912