Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Обсяги системних кредитів мбрр в 1996—1999 фінансових роках'

(млн дол.)

Вид системного кредиту

1996

1997

1998

1999

Структурного регулювання

350

1295

8285

7690

Структурної перебудови сектора

2450

2590

1650

2206

Кредити на відбудову

70

Спеціальні кредити структурної перебу­дови

4041

Всього

2800

3955

9935

13937

Кредити на скорочення заборгованості

ЗО

183

Нова стратегія має забезпечити стійке економічне зростання в країнах, що отримують фінансову допомогу Банку, завдяки таким заходам:

—реорганізація структури виконавчої влади, що виключає си­стемну корупцію;

— створення законодавчої бази та ефективної юридичної системи;

— створення дійового механізму нагляду за фінансовою системою;

—забезпечення загальної початкової освіти, певного рівня медичних послуг і додержання стандартів якості питної води;

—проведення обгрунтованої політики у сфері охорони дов­кілля, розвитку інфраструктури тощо.

Як видно з рис. 7.6, кредити банку розрізняються також за кількістю валют, які беруть участь у формуванні кредитів, і за формою обслуговування. В першому випадку виділяють кредити на основі валютного пула (multicurrency pool loans) та моновапют-ні кредити (single currency loans). У другому — кредити з фіксо­ваною відсотковою ставкою (fixed rate) та кредити по ставці ЛІБОР2 (LIBOR-based loans).

Вибір того чи іншого виду кредиту здійснюється залежно від стратегії отримувача позики в управлінні власними борговими зобов'язаннями та існуючих можливостей в обслуговуванні отриманих кредитів.

Усі типи кредитів, що надаються МБРР, мають як певні спіль­ні риси, так і відмінності. Спільним для всіх кредитів є порядок і умови надання кредитів, а саме:

' Хорошковський В. 1. Всесвітній банк: кредитні ресурси Міжнародного банку рекон­струкції та розвитку. — К.: Укр.тов-во «Інтелект нації», 1999. — С. 88.

ЛІБОР (LIBOR — London Interbank Offered Rate) — міжбанківська ставка по кре­дитах на Лондонському міжбанківському ринку.

258

—повернення основної суми, виплата відсотків і здійснення інших платежів є обов'язком країни-члена в особі її центрального банку чи аналогічної агенції країни-члена або гарантовано ними;

—по кредитах МБРР встановлюються кінцевий термін пога­шення і пільгові періоди, плата за зобов'язання і можливість від­міни її певної частки, а також контрактна кредитна маржа та умови, за якими припускається зниження відсоткових платежів;

—усі кредити є довгостроковими і надаються або на конкрет­ні проекти, або на програми структурної перебудови економіки чи її окремих секторів, причому видача коштів на витрати по конкретних проектах зазвичай триває близько шести—дев'яти років, а на кредити, не пов'язані з виконанням конкретних проек­тів, — один—три роки, частіше у вигляді траншів, перерахування чергових порцій коштів залежить від досягнень у процесі струк­турної перебудови;

—кредити надаються, як правило, на період 15—20 років, у який включається і три- —п'ятирічний пільговий період, протя­гом якого отримувач кредиту сплачує лише відсотки на поточну суму заборгованості по кредиту, а погашення основної суми не здійснюється. Для кожної окремої країни умови розрахунку за кредит встановлюються залежно від її основних макроекономіч-них показників, і передусім від доходів на душу населення і пла­тоспроможності країни.

—умови надання кредитів МБРР залежать від категорії краї­ни-отримувача (див. табл. 7.9).

Таблиця 7.9