Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

6.6.3. Організаційна структура гатт

Під час роботи Гаванської конференції було створено Міжсе­сійну тимчасову комісію Міжнародної торговельної організа­ції— Interim Commission for the International Trade Organization (ICITO). Незважаючи на те, що Гаванський статут не набрав чин­ності, ІСІТО не була ліквідована.

На 2-й сесії ГАТТ було прийнято рішення, що Секретаріат ІСІТО буде Секретаріатом ГАТТ, а Виконавчий секретар ІСІТО — Виконавчим секретарем ГАТТ (з 1965 р. — Генеральним дирек­тором ГАТТ). Отже, Генеральна угода з тарифів і торгівлі, з од­ного боку, є міжнародною угодою, яка містить правові норми

192

торговельних відносин між її учасниками на договірній основі, а з іншого — сесії договірних сторін, рада представників ГАТТ, комітети і робочі групи, органи з урегулювання спорів, секрета­ріат — виконують функції міжнародної організації у сфері між­народної торгівлі.

Сесія контрактуючих сторін — вищий орган ГАТТ — зби­рається один раз на рік для обговорення діяльності організації і розробки політики на майбутнє. Рішення приймаються, як прави­ло, методом консенсусу; деякі рішення потребують більшості в 2/3 голосів.

Рада ГАТТ, яка складається з представників договірних сто­рін, займається поточними справами і проводить засідання, як правило, десять разів на рік.

Постійні комітети наглядають за виконанням угод, розгляда­ють питання особливого значення для країн, що розвиваються, вивчають ситуацію в країнах, які ввели торговельні обмеження з метою підтримки платіжного балансу, тощо. Робочі групи утво­рюються для розгляду актуальних питань (приєднання до ГАТТ, відношення зон вільної торгівлі до ГАТТ). Рада й інші органи мають право створювати механізми для врегулювання торгове­льних спорів.

Секретаріат, очолюваний Генеральним директором, забез­печує діяльність органів ГАТТ. Крім канцелярії Генерального директора, двох заступників директора, радника з юридичних питань, він має такі відділи: з питань сесій і ради, торговельної політики, тарифів, технічного співробітництва, сільського гос­подарства, підготовки кадрів, нетарифних заходів, розвитку, економіки і досліджень, технічних бар'єрів, спеціальних про­грам (проектів) та ін.

Бюджет ГАТТ (видатки) визначається, виходячи з плану захо­дів на наступний рік, включаючи щорічний внесок на утримання міжнародного торговельного центру ЮНКТАД/ГАТТ. Надхо­дження складаються з внесків договірних сторін і асоційованих членів. Внесок кожної країни розраховується на основі її частки в обсягах торгівлі країн, що приєдналися до ГАТТ за три останні роки. Країни, частка яких становить 0,12 % загальної торгівлі або нижче, мають мінімальний внесок — 0,12 % бюджету.

Функції і цілі. ГАТТ виконує три функції: впливає на держав­ну зовнішньоекономічну політику розробкою правил міжнарод­ної торгівлі; є форумом для переговорів, які сприяють лібераліза­ції і передбачуваності торговельних відносин; організує врегу­лювання спорів.

193

Основною метою ГАТТ є забезпечення стабільного зростання і зменшення ризику міжнародних торговельних відносин через:

— ліквідацію митних та інших торговельних обмежень;

— усунення всіх форм дискримінації в міжнародній торгівлі з метою підвищення рівня життя, забезпечення повної зайнятості населення;

— підвищення реальних доходів і попиту, поліпшення викорис­тання сировини, зростання виробництва і торговельного обміну.