Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

7.3.1. Міжнародний банк реконструкції та розвитку (мбрр)

7.3.1.1. Загальна характеристика і цілі створення мбрр

Міжнародний банк реконструкції та розвитку було створено в 1944р. разом з МВФ з метою відбудови і реконструкції світової економіки. На момент заснування Банку головна мета була сформульована як створення міжнародної фінансуючої організа­ції для підтримки реконструкції і розвитку економіки. Після реа­лізації «плану Маршалла» Банк зосередив основну увагу на спів­робітництві з країнами, що розвиваються, і передусім на наданні фінансової допомоги найбіднішим країнам світу, яким, починаю­чи з 40-х років, позичив понад 300 млрд дол. Наприкінці 80-х — на початку 90-х років Банк почав надавати фінансову підтримку країнам з перехідною економікою. До цієї групи МБРР відносив усі 15 колишніх республік СРСР, а також Албанію, Болгарію, Бо­снію і Герцеговину, Македонію, Кіпр, Польщу, Румунію, Слова-кію, Словенію, Хорватію та Угорщину. Темпи кредитування цих країн з кожним роком зростали. Якщо в період з 1989 р. до 1993 р. вони отримували в середньому 2,6 млрд дол. на рік, то в 1999 р. — вже 5,29 млрд дол. У 1992 р. Україна, вступивши до МБРР і МВФ, стала 167 членом Банку. Сьогодні членами МБРР є 181 країна.

Основними цілями МБРР є:

—сприяння реконструкції і розвитку територій держав—чле­нів через заохочення капіталовкладень на виробничі потреби;

242

—заохочення приватних іноземних капіталовкладень і надан­ня фінансової допомоги з метою розвитку виробничого сектора економіки;

—сприяння довгостроковому збалансованому зростанню між­народної торгівлі і підтримці рівноваги платіжних балансів через заохочення міжнародних капіталовкладень у розвиток продукти­вних сил держав—членів Банку, що повинно стимулювати зрос­тання продуктивності праці, рівня життя та поліпшення умов праці в цих країнах.

МБРР — міжнародне відкрите акціонерне товариство. Статут МБРР, де викладено його основні завдання, принципи утворення і діяльності, передбачає: а) можливість вступу до МБРР нових членів, б) процедури виходу будь-якої країни з Банку і процедури припинення роботи Банку, в) регламентацію роботи Банку, його організаційної структури, порядку формування вищих органів керівництва та їхні повноваження, г) порядок формування та ви­користання авуарів МБРР.

Основними вимогами до країни, що бажає вступити до МБРР, є:

1) незалежна зовнішня політика; 2) дотримання прав і обов'яз­ків, визначених в уставі Банку; 3) членство у МВФ. Щоб вийти з МБРР за власним бажанням, країна повинна розплатитися по взя­тих нею кредитах МБРР. При цьому у залік боргів такої країни може бути зарахована сплачена частина її акціонерного капіталу. Після вирішення всіх фінансових проблем залишки внеску (якщо вони існуватимуть) передаються колишньому членові МБРР. Крім того, після подання заяви до штаб-квартири Банку про свій намір припинити членство в ньому країна втрачає можливість отримувати нові кредити та/або гарантії і обов'язок вносити ту частку несплаченої частини акціонерного капіталу, на яку вона підписалася при вступі у випадку неспроможності Банку розпла­титися по своїх зобов'язаннях.

Югославія зараз розплачується з МБРР за свою частку боргу Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії, що стано­вить 1089 млн дол. основної суми і 339 млн дол. — вартості об­слуговування. Інша колишня республіка СФРЮ — Боснія і Гер­цеговина — вже розплатилася по своїй частині боргу за рахунок коштів, отриманих завдяки наданню Банком трьох нових креди­тів на суму 557 млн доларів.

Якщо країна не виконує своїх зобов'язань перед Банком, за рі­шенням більшості членів Ради керуючих (що володіють більшістю голосів) вона повинна припинити своє членство в Банку на один рік. Автоматично припиняють членство в Банку й ті країни, які виклю-

243

чаються з Міжнародного валютного фонду. Саме це зараз загрожує Судану і Демократичній Республіці Конго, які постійно затримують сплату боргів обом міжнародним організаціям. За всю історію існу­вання Банку за хронічне невиконання своїх зобов'язань лише одна країна (Чехословаччина) була виключена з числа його членів у 1954 p. і тільки в 1990 p. вона повторно вступила до Банку.