Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

6.5,3. Європейські організації в галузі стандартизації і сертифікації продукції

6.5.3.1. Європейський комітет із стандартизації (сен)

Європейський комітет із стандартизації (СЕН) створений у 1961 p. як неурядова організація (до 1970 р. мала назву «Євро­пейський комітет з координації стандартів»). До складу СЕН входять 18 країн — членів ЄС і ЄАВТ, представлені своїми наці­ональними організаціями із стандартизації.

СЕН сприяє розвиткові торгівлі товарами і послугами по та­ких напрямах:

—розробка європейських стандартів (євронорм — EN) для країн ЄС, ЄАВТ та інших міжурядових організацій з обов'язко­вим використанням міжнародних стандартів ІСО;

—забезпечення однакового застосування в країнах-членах міжнародних стандартів ІСО і МЕК;

—співробітництво з усіма організаціями регіону, що займаю­ться стандартизацією;

—надання послуг із сертифікації на відповідність європейсь­ким стандартам (євронормам).

СЕН розробляє європейські стандарти для авіаційного устат­кування, водонагрівальних газових приладів, газових балонів, комплектуючих деталей, для підйомних механізмів, газових гілит, зварювання і різання, трубопроводів і труб, насосних станцій.

6.5.3.2. Європейський комітет із стандартизації в електротехніці (сенелек)

Європейський комітет із стандартизації в електротехніці (СЕНЕЛЕК) — неурядова організація, створена в 1971 p. об'єд­нанням двох європейських організацій: Європейського комітету з

185

координації електротехнічних стандартів країн — членів ЄАВТ і Європейського комітету з координації електротехнічних стандар­тів країн — членів ЄС. До складу СЕНЕЛЕК входять 17 країн — членів ЄС і ЕАВТ, які представлені національними електротехніч­ними комітетами і є членами МЕК (за винятком Люксембургу).

Метою Комітету є розробка стандартів на електротехнічну продукцію у співробітництві з ЄС і ЄАВТ і тим самим — усунення будь-яких розбіжностей між національними стандартами країн-членів та процедурами сертифікації відповідності виробів вимогам стандартів для запобігання виникненню технічних бар'єрів у тор­гівлі товарами електротехнічних галузей.

СЕНЕЛЕК розробляє регіональні стандарти на електроустат­кування в трьох формах: європейський стандарт (EN), документ з гармонізації (HD) і попередній стандарт (ENV) та здійснює гар­монізацію стандартів.

СЕН і СЕНЕЛЕК не охоплюють своєю діяльністю мале під­приємництво.

6.5.3.3. Європейське бюро стандартизації для ремесел, малих і середніх підприємств

Європейське бюро стандартизації для ремесел, малих і серед­ніх підприємств — неурядова організація, що включає об'єднан­ня сфери малого і середнього підприємництва: Європейський союз ремесел, малого і середнього підприємництва, Організацію молодих підприємців ЄС, Європейську конференцію будівельни­ків, Європейський союз підприємств металообробки і Міжнарод­ну федерацію покрівельників.

Бюро створене з метою інформування національних і галузе­вих організацій ремісницького виробництва з питань стандарти­зації, залучення їх до участі в роботі зі стандартизації, а тим са­мим полегшення виходу на ринок ЄС малим і середнім під­приємствам.