Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

5.5.2.7. Міжнародна морська організація (ммо)

Міжнародна морська організація — ММО (International Maritime Organization — ЇМО) — заснована в 1958 p. згідно з конвенцією, розробленою в 1948 р. на Морській конференції ООН у Женеві. В 1982 р. змінила свою первісну назву «Міжурядова морська консуль­тативна організація» на сучасну. В її складі — 155 держав-членів.

Завдання організації — заохочення співробітництва урядів з тех­нічних питань міжнародного торговельного судноплавства, сприяння виробленню найефективніших стандартів (з безпеки на морі, морсь­кої навігації), запобігання і боротьба із забрудненням моря плавзасо-бами, боротьба із забрудненням довкілля. Україна є членом ММО.

Вищим органом ММО є Асамблея, яка визначає політику орга­нізації. приймає програму і бюджет. Між сесіями Асамблеї керує і координує роботу ММО Рада. У складі ММО функціонують п'ять комітетів: з безпеки на морі (з 1978 р.), з правових питань (з 1967 р.), із захисту морського середовища (з 1973 р.), з технічного спів­робітництва (з 1972 р.), із забезпечення морського судноплавства, а також Секретаріат, що складається з шести відділів: безпеки су­дів, морського середовища, правових питань і міжнародних зв'яз­ків, конференцій, технічного співробітництва, управління.

Місцезнаходження — Лондон (Великобританія).

5.5.2.8. Міжнародна організація цивільної авіації (ікао)

Міжнародна організація цивільної авіації — ІКАО (Internatio­nal Civil Aviation Organization — ICAO), — створена в 1947 p., налічує 185 країн-членів. Україна є членом ІКАО. Організація зай-

137

мається широким колом питань, пов'язаних з прогресом цивіль­ної авіації: розробка принципів і техніки міжнародного повітря­ного сполучення; забезпечення безпечного і планомірного розвитку цивільної авіації; задоволення потреб у безпечних, регулярних, ефективних і економічних повітряних перевезеннях; заохочення створення, будівництва та експлуатації цивільних літаків; спри­яння безпеці польотів на міжнародних авіалініях; спрощення мит­них, імміграційних і санітарних правил; запобігання зайвим ви­тратам як наслідкам надмірної конкуренції; підготовка проектів міжнародних повітряних конвенцій.

Вищим органом ІКАО є Асамблея, до якої входять представни­ки всіх країн-членів, виконавчим органом — Рада, до складу якої входять представники 33 країн. В ІКАО працюють сім комітетів: з повітряного транспорту, із спільної підтримки авіанавігаційних служб, з фінансів, з кадрів, правовий, з контролю за протиправним втручанням у міжнародні повітряні перевезення, з технічного співробітництва. У складі Секретаріату працюють п'ять бюро: з аеронавігації, з повітряного транспорту, з технічного співробітни­цтва, правове, з адміністрації і послуг. ІКАО має шість регіональ­них бюро: у Бангкоці, Дакарі, Лімі, Мехіко, Найробі, Парижі.

Місцезнаходження — Монреаль (Канада).

5.5.2.9. Всесвітній поштовий союз (впс)

Всесвітній поштовий союз — ВПС (Universal Postal Union — UPU) — заснований на підставі рекомендацій- Бернської конвен­ції (1875 p.). З 1878 p. має сучасну назву. Правовою базою органі­зації є система угод між державами-членами. Цілями організації і її 189 членів, у тому числі й України, є поглиблення міжнародно­го співробітництва, заохочення розвитку зв'язків між народами забезпеченням ефективної роботи поштових служб, надання тех­нічної допомоги для вдосконалення поштового обслуговування (на прохання держави-члена). З метою взаємного обміну корес­понденцією держави-члени утворюють єдину поштову територію і гарантують свободу руху кореспонденції по всій території ВПС.