Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

6.2.2. Комісія оон з права міжнародної торгівлі (юнсітрал)

Комісія ООН з права міжнародної торгівлі — ЮНСІТРАЛ (United Nations Commission on International Trade Law — UNCITRAL) — створена в 1966 p. для підвищення впливу ООН

158

на процес зменшення і ліквідації правових перешкод, що зава­жають розвиткові міжнародної торгівлі. Вона складається з 36 членів, що представляють усі географічні регіони та основні пра­вові системи світу. До завдань ЮНСІТРАЛ належать: координа­ція роботи міжнародних організацій з правових питань міжнарод­ної торгівлі; сприяння ширшій участі держав в існуючих міжна­родних конвенціях; розробка нових конвенцій та інших докумен­тів стосовно права міжнародної торгівлі; підготовка кадрів і на­дання допомоги в правовій сфері міжнародної торгівлі.

Підготовка і прийняття конвенцій, тобто законодавчих доку­ментів з уніфікації міжнародного торговельного права, — основ­на діяльність Комісії. Комісією прийняті численні конвенції, зо­крема: Конвенція ООН про позовну давність у міжнародній купівлі-продажу товарів (1974 р.), Конвенція ООН про морські перевезення вантажів (Гамбурзькі правила, 1978 р.), Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів (Віден­ська конвенція про купівлю-продаж, 1980 р.), Конвенція ООН про міжнародні переказн! векселі і міжнародні прості векселі (1988 р.). Комісією прийняті Арбітражні правила ЮНСІТРАЛ (1976 р.) і правові принципи укладання міжнародних контрактів з промислового будівництва, розробляється типовий закон про електронні перекази грошових коштів.

Україна є членом ЮНСІТРАЛ і приєдналась в останні роки до багатьох конвенцій.

Комісія щорічно подає доповідь Генеральній Асамблеї, а та­кож направляє доповідь Конференції ООН з торгівлі і розвитку з тим, щоб остання висловила свої зауваження.

6.2.3. Міжнародний торговельний центр (мтц)

Міжнародний торговельний центр — МТЦ (International Trade Center UNCTAD/WTO — ITC) — створено в 1964 p. як спільний допоміжний орган ГАТТ та ООН (остання діє через ЮНКТАД). Центр допомагає країнам, що розвиваються, вирішувати питання розширення експорту, надає інформацію і консультації з питань ринків і методів збуту експортної продукції, допомагає у створенні експортних служб і підготовці відповідних кадрів. Генеральна Асам­блея ООН в 1974 р. визначила правовий статус МТЦ як робочий допоміжний орган ГАТТ та ООН, що діє через ЮНКТАД. Відповід­но членами МТЦ є держави — члени ВТО та ЮНКТАД. З серпня 1973 р. резолюція ЕКОСОР визначила статус МТЦ як центрального

159

органу в системі ООН з надання технічної допомоги в розвиткові торгівлі, передусім експорту, країнам, що розвиваються.

Для підвищення конкурентоспроможності африканських та інших країн, що розвиваються, у міжнародній торгівлі МТЦ у 1995 р. прийняв програму технічної допомоги «Технічне співро­бітництво для Африки» в межах багатосторонньої торгової сис­теми на основі «Уругвайського раунду».

Базові принципи функціонування МТЦ визначаються Гене­ральною радою ВТО і Радою з торгівлі і розвитку ЮНКТАД. Роль контрольно-виконавчого органу МТЦ виконує Об'єднана консультативна група — ОКГ (Joint Advisory Group on the International Trade Centre UNCTADE/WTO), — до складу якої входять представники всіх держав — членів ЮНКТАД і ВТО. У 1991 p. ОКГ визначила основні пріоритети діяльності МТЦ:

— сприяння торгівлі з метою зменшення злиднів, включаючи стимулювання експорту продукції сільських районів;

— надання допомоги найменш розвинутим країнам;

— розвиток торгового і економічного співробітництва «Пів­день-Південь» між країнами, що розвиваються;

— участь жінок у розвиткові торгівлі;

— розвиток підприємництва в галузі експорту;

— врахування екологічних чинників у процесі розвитку експорту;

— розвиток людських ресурсів.

Діяльність ОКГ відбувається шляхом проведення щорічних се­сій, на яких розглядається діяльність МТЦ і розробляються реко­мендації для керівних органів ЮНКТАД і ВТО. Міжсесійна діяль­ність МТЦ здійснюється Секретаріатом, очолюваним директором. МТЦ не має своїх представництв у країнах і регіонах, однак кож­ний уряд, з яким співпрацює МТЦ, виділяє офіційних представни­ків із зв'язків з МТЦ із службовців державного апарату. У 1984 p. МТЦ став Виконавчим агентством ПРООН. Фінансування діяльності МТЦ здійснюється за рахунок рівних внесків ЮНКТАД і ВТО у регулярний бюджет, добровільних внесків країн (донорського фонду) і внесків ПРООН, які утво­рюють позабюджетний фонд. Технічне співробітництво з країна­ми, що розвиваються, і країнами з перехідною економікою фі­нансуються за рахунок коштів ПРООН, робочі програми фінан­суються Глобальним трастовим фондом (1995 p.). Місцезнаходження МТЦ — Нью-Йорк (США). До міжурядових організацій, що сприяють розвиткові міжна­родної торгівлі, належать також Всесвітня митна організація і Бюро міжнародних виставок.

160