Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

7.3.1.2. Організаційна структура мбрр

Організаційна структура МБРР складається з Ради керуючих, Директорату, Комітету з розвитку та президента.

Рада керуючих (Board of Governors) є вищим органом і фор­мується з керуючих (міністрів фінансів або президентів цент­ральних банків країн-членів), яких призначають уряди країн-членів. До Ради керуючих входить 181 вища посадова особа (за числом членів МБРР). Строк повноважень керуючих та їхніх за­ступників — п'ять років. Керуючі уповноважені висловлювати офіційну позицію своєї країни і захищати її національні інтереси.

Рада скликається один раз на рік на спільну з Радою керуючих МВФ сесію. Крім цього вона може зібратись у будь-який момент на вимогу Ради директорів. Кворум досягається присутністю більшості членів Ради, котрі володіють не менш ніж двома трети­нами голосів. Рада керуючих може передати частину своїх повно­важень Раді директорів (крім рішень щодо прийому нових членів, зміни статутного капіталу, внесення доповнень до Статуту тощо).

В коло обов'язків Ради включено розв'язання стратегічних питань діяльності Банку, зокрема:

— внесення змін до статуту;

—прийом нових членів і визначення умов їх вступу та призу­пинення членства;

—збільшення або зменшення акціонерного капіталу Банку;

—встановлення партнерства з іншими міжнародними органі­заціями;

—розподіл чистого прибутку;

—припинення операцій Банку і розподіл його авуарів. Рішення приймаються зваженим голосуванням. Кожна держа­ва володіє числом голосів, пропорційним розміру її фінансового внеску до капіталу Банку (див. табл. 7.12).

Рада виконавчих директорів, або Директорат (Executive Board), — постійно діючий орган, до складу якого входить сьогодні 24 чле­ни зі строком повноважень два роки. Рада здійснює поточне ке­рування Банком. Згідно із статутом Банку п'ять країн-членів, що

244

володіють найбільшою кількістю акцій (на сьогодні це США, Франція, Великобританія, Японія та Німеччина), мають право призначати своїх представників до Ради директорів Банку. Решта директорів обирається керуючими інших країн, що об'єднуються в групи для участі у виборах. Виняток становлять Росія, Китай та Саудівська Аравія, що мають власних виконавчих директорів, кожний з яких володіє 2,83 % голосів. Кожний директор, який представляє групу, має в своєму розпорядженні сумарну кіль­кість голосів країн, від яких він обраний. Україна входить до групи з Вірменією, Боснією та Герцеговиною, Болгарією, Хорва­тією, Грузією, Кіпром, Ізраїлем, Македонією, Молдовою, Румуні­єю та Нідерландами. Інтереси всієї групи постійно представляє громадянин Нідерландів, який розпоряджається 72 208 голосами, або 4,54% загального числа голосів.

Виконавчі директори відповідають за виконання загальних за­ходів, визначення загальних напрямів операцій Банку. До сфери їхньої компетенції входить:

—постійний моніторинг реалізації фінансових та операційних програм, виконання адміністративного бюджету;

—розподіл людських і фінансових ресурсів на наступний рік;

—вивчення звітів про завершені Банком проекти; аналіз до­свіду, набутого Банком у різних секторах; забезпечення викорис­тання цього досвіду в практиці діяльності Банку і його членів;

—визначення подальшої політики Банку через узгодження проектів конкретних рішень, що подаються на їх розгляд щорічно (наприклад, про розподіл чистого прибутку, винагороду персона­лу, спрямування природоохоронної діяльності Банку) або періо­дично (щодо визначення основних напрямів фінансової політики Банку, затвердження умов кредитування, визначення пріоритет­ності окремих секторів тощо);

—контроль кредитної програми МБРР;

—підготовка доповідей на розгляд щорічних сесій Ради ке­руючих про результати аудиторських перевірок фінансових опе­рацій, адміністративний бюджет, операції і політику Банку тощо;

—внесення власних ініціатив щодо політики Банку. Засідання Ради директорів відбуваються у міру необхідності (в середньому тричі на тиждень) у штаб-квартирі (Вашингтон).

Виконавчі директори здійснюють свої повноваження за допомо­гою постійних комітетів, а також заступників, яких кожен директор призначає самостійно. Більшість директорів працюють у складі од­ного чи декількох комітетів, кількість, назва і призначення яких ви­значаються безпосередньо Радою директорів (див. табл. 7.5).

245

Таблиця 7.5