Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

5.5. Міжурядові установи, зв'язані 3 оон

5.5.1. Групи міжнародних установ

Спеціалізовані органи і міжурядові установи, пов'язані з ООН, можуть бути поділені на три групи (див. рис. 5.8):

1) програми і робочі органи ООН;

2) спеціалізовані установи ООН;

3) автономні організації, пов'язані з ООН.

Перша група об'єднує структурні одиниці, які є складовою органів Генеральної Асамблеї ООН.

Організації другої і третьої груп пов'язані спеціальними уго­дами з ООН.

129

Рис. 5.8. Спеціалізовані органи і міжурядові установи, пов'язані з ООН

Друга група установ підпорядкована безпосередньо ЕКОСОР. Ці організації взаємодіють з ООН і одна з одною через Економіч­ну і Соціальну Раду і щорічно подають свої звіти і доповіді. Рада уповноважена укладати зі спеціалізованими установами угоди про умови їхніх зв'язків з ООН і подавати такі угоди на затвер­дження Генеральній Асамблеї.

До третьої групи входять: 1) МАГАТЕ і ВОТ, які мають угоди з Генеральною Асамблеєю, а не з ЕКОСОР і тому не входять у групу спеціалізованих установ; 2) Міжнародний торговий центр ЮНКТАД/ВТО — МТЦ, пов'язаний з ООН через Конференцію ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД); 3) Всесвітня торговельна організація ВТО, утворена на основі ГАТТ, яка, входячи в систе­му Об'єднаних Націй, структурно належить до ЕКОСОР, але не має з нею спеціальної угоди, як інші спеціалізовані установи, а пов'язана з ООН через угоду про створення спільного з ЮНКТАД органу МТЦ і угоду про співробітництво з Всесвітнім банком і Міжнародним валютним фондом.

5.5.2. Спеціалізовані установи оон

5.5.2.1. Міжнародна організація праці (моп)

Міжнародна організація праці — МОП (International Labour Organization — ILO), Женева (Швейцарія) — створена в 1919 р. відповідно до Версальського договору як автономна установа, пов'язана з Лігою Націй. Додатком до Статуту МОП стала Філа­дельфійська декларація 1944 р., яка сформулювала сучасні цілі і завдання МОП. Штаб-квартира організації знаходиться в Женеві (Швейцарія).

У 1946 р. організація стала першою спеціалізованою устано­вою, зв'язаною з ООН, а в 1969 р. на честь півстолітнього ювілею МОП було присуджено Нобелівську премію миру. Об'єднуючи на рівноправних засадах уряди, підприємців і трудящих, МОП має такі цілі: забезпечення повної зайнятості і зростання рівня життя, заохочення економічних і соціальних програм, що сприя­ють дотриманню основних прав людини, охороні життя і здо­ров'я трудящих, заохочення співробітництва між підприємцями і трудящими, забезпечення миру через соціальну справедливість. Для досягнення цілей МОП використовує три взаємодоповнюючі методи: встановлення міжнародних норм і контроль за їх дотри­манням; технічне співробітництво; дослідна робота, підготовка документації і поширення інформації. Членами МОП є 171 дер­жава. Україна — член МОП з 1954 р.

131

Головними органами МОП є Міжнародна конференція праці, що проводиться щорічно, Адміністративна рада, що обирається на три роки, і Міжнародне бюро праці. Міжнародна конференція праці розглядає соціальні і трудові проблеми, приймає конвенції і розробляє рекомендації, встановлюючи таким чином міжнародні трудові стандарти в таких галузях, як свобода асоціацій, заробіт­на плата, тривалість робочого дня і умови праці, винагорода тру­дящих за їхню працю, соціальне страхування, сплачувана відпус­тка, охорона праці, служби наймання робочої сили і робоча інспекція. Конвенції підлягають запровадженню в життя країна­ми, що їх ратифікували. Рекомендації встановлюють лише орієн­тири для національної політики, законодавства і права. Найваж­ливішими конвенціями МОП є: «Про свободу асоціації і захист права на організацію» (1948, 1949 pp.), «Про скасування приму­сової праці» (1930, 1957 pp.), «Про дискримінацію в галузі праці і зайнятості» (1958 p.), «Про рівну винагороду» (1951 р.), «Про по­літику в галузі зайнятості» (1964 р.), «Про мінімальні норми со­ціального забезпечення» (1952 р.), «Про трудящих-мігрантів» (1949, 1975 pp.) та ін. Адміністративна рада як виконавчий орган МОП формулює політику та програму організації, керує діяльні­стю конференцій і комітетів і контролює діяльність Міжнародно­го бюро праці. Вона складається з 56 постійних членів, 28 з яких представляють уряди, 14 — підприємців, 14 — робітників. Між­народне бюро праці виконує обов'язки постійного секретаріату МОП і складається з адміністративного відділу, центру дослі­джень і документації та координаційного центру.

У МОП працюють галузеві комітети і проводяться технічні наради, де розглядаються умови праці в окремих галузях (вугіль­ній, металургійній, хімічній, нафтовій тощо).

Під егідою МОП функціонують Міжнародний інститут з вив­чення соціально-трудових проблем (м. Женева) і Міжнародний центр з підвищення професійно-технічної підготовки (м. Турін, Італія). МОП співпрацює з ЮНЕСКО, ФАО та іншими організа­ціями ООН з суміжних питань на основі укладених з ними угод.