Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

7.5.2.3. Умови, види, об'єкти та напрями фінансування

Суттєвою відмінністю ЄБРР від інших регіональних банків розвитку є те, що він має на меті сприяння переходу постсоціалі-стичних країн від командно-адміністративної системи управління економікою до відкритої, орієнтованої на ринок, моделі. На від-

293

міну від статутів раніше створених міжнародних кредитно-фінансових організацій в установчих документах ЄБРР заявлена необхідність дотримання політичних вимог організації при на­данні з її боку допомоги. До загальних політичних вимог можна віднести стабільність політичних режимів, а також заборону на участь країни у військових діях і на використання наданих кре­дитів на військові цілі. Банк виходить з того, що неможливо створити ринкову економіку і демократію, не маючи демократич­ної держави і сильних структур влади.

Для вироблення позиції щодо конкретної країни ЦСЄ група експертів Банку і члени Ради директорів відвідують країну для отримання додаткової інформації щодо політичного, економічного та соціального клімату в ній, для зустрічей з представниками ко­мерційних банків і промислових підприємств. Спеціалісти ЄБРР беруть безпосередню участь у міжнародних колоквіумах і конфе­ренціях з питань економіки, прав меншин і реформи економічного законодавства, а також проводять регулярні наради з своїми кон­сультативними радами (діловою, економічною, екологічною).

Статут ЄБРР проголошує, що не менш як 60 % фінансування Банку повинно спрямовуватись у приватний сектор. Підкреслю­ючи переваги Банку щодо спрямування його ресурсів у недержав­ний сектор або сектор, що приватизується, перший президент ЄБРР Ж. Аттали зазначив, що «Банк виконує подвійну функ­цію — банку розвитку на 40 % і ділового банку на 60 %».

Кредитні ресурси ЄБРР формуються з власного (акціонерно­го) капіталу та позикових коштів, які разом утворюють звичайні ресурси, а також із спеціальних фондів. Із звичайних ресурсів кошти надаються на ринкових умовах для здійснення рентабель­них проектів розвитку. Спеціальні фонди призначені для пільго­вого кредитування малорентабельних галузей соціальної сфери та надання технічної допомоги.

Під час прийняття рішень щодо доступу до кредитних ресур­сів ЄБРР використовується принцип зумовленості, який застосо­вується усіма міжнародними кредитно-фінансовими організація­ми. Фінансова підтримка ЄБРР економічних реформ у країнах Східної Європи може здійснюватися такими засобами:

— наданням прямих кредитів, а також участю в спільному з іншими кредиторами фінансуванні;

— інвестуванням в акціонерний капітал підприємств приват­ного та державного секторів національної економіки;

— гарантованим розміщенням цінних паперів, що їх випуска­ють приватні та державні підприємства;

294

— полегшенням доступу підприємств до внутрішніх і міжна­родних ринків капіталів наданням гарантій, а також фінансових консультацій і сприянням в інших формах;

—наданням позик чи участю в них і здійсненням технічного сприяння для реконструкції або розвитку інфраструктури, необ­хідної для приватного сектора.

Основним об'єктом кредитування Банком є спільні підприєм­ства. Фінансування здійснюється комерційним департаментом Банку, який приймає замовлення безпосередньо від комерційних підприємств або їхніх посередників. Прийняття рішення щодо конкретної пропозиції ґрунтується на повній оцінці комерційних достоїнств проекту і враховує схвалену Банком стратегію віднос­но конкретної країни та вплив на навколишнє середовище. Як правило, процес розгляду проекту триває два місяці з моменту отримання повної інформації про нього.

ЄБРР здійснює такі види фінансування: кредити для комер­ційних підприємств з максимальним терміном близько 10 років;

кредити для проектів у галузі розвитку інфраструктури з макси­мальним терміном близько 15 років; інвестиції в статутні фонди підприємств; гарантії; участь у підписці і купівля боргових зо­бов'язань.

Кредити банку комерційним, включаючи кредити приватизо­ваним державним, підприємствам не обумовлені гарантіями уря­дів. Як правило, ЄБРР фінансує не більш як 35 % загальних ви­трат позичальника, але при цьому він може допомогти відшукати партнерів на решту коштів.

Відсоткові ставки Банк визначає, виходячи з маржі, встанов­леної залежно від конкретних умов кредиту, понад базову ринко­ву ставку (як правило, ЛІБОР). Банк може надавати кредити з плаваючою процентною ставкою або з фіксованою ставкою з ви­користанням операції «своп».

Банк віддає перевагу спільному фінансуванню, яке може ви­ступати в різних варіантах:

1) фінансування в узгоджених з партнерами пропорціях;

2) паралельне фінансування (фінансування різних комплексів заходів);

3) синдикування (кредитування іншими фінансовими інститу­тами за документацією Банку).

Фінансування проектів розвитку інфраструктури здійснюється департаментом розвитку, який зазвичай приймає заявки безпосе­редньо від урядових або державних органів, що відповідають за реалізацію проекту. Розгляд заявок здійснюється відповідно до

295

узгодженої стратегії Банку щодо кожної з країн, при цьому здійс­нюється фінансова, економічна, технічна експертиза, аналізуєть­ся вплив на економічну ситуацію. Банк може фінансувати конк­ретні індивідуальні проекти і проекти в складі структурних і галузевих інвестиційних програм. ЄБРР обмежує свою діяльність у галузі розвитку інфраструктури обсягом і формами, оскільки головним завданням Банку є сприяння розвиткові приватного се­ктора, а інфраструктура, як правило, характеризується сильними позиціями держави у зв'язку з низькою рентабельністю об'єктів цієї сфери і водночас великою значимістю для економіки.

Банк надає технічну допомогу і консультує з питань підготов­ки, фінансування і реалізації більше ніж 100 проектів. Найпріо-ритетнішими напрямами є: приватизація і структурні реформи;

конверсія; розвиток фінансового сектора; сектори економіки;

енергетика, включаючи безпеку АЕС; сільське господарство, аг­робізнес, транспорт, туризм, телекомунікації, соціальна сфера, охорона довкілля. В межах технічної допомоги Банк фінансує до­слідницькі й пов'язані з проектами аналітичні роботи, надає кон­сультативні послуги і здійснює підготовку кадрів.

ЄБРР сприяє зміцненню фінансових інститутів і правових си­стем наданням допомоги в розробці законів, що регулюють гос­подарське життя країни, в тому числі діяльність підприємств, фондових бірж, інвестиційних фондів; законів, що гарантують права власності та спрощують процедури, необхідні для залучен­ня іноземних інвестицій.

Пріоритетними напрямами своєї діяльності Банк вважає спри­яння здоровому розвитку економіки і захисту довкілля, а саме:

сприяння країнам регіону у формуванні екологічної політики для підвищення якості навколишнього середовища; заохочення роз­витку промисловості для виробництва екологічно чистих товарів та послуг; організацію і підтримку спеціальних досліджень і про­грам з розв'язання регіональних і національних екологічних про­блем і сприяння екологічній освіті; реалізацію комплексної сис­теми екологічної оцінки всіх проектів ЄБРР; консультацію з екологічного аналізу; включення екологічних умов в угоди; реа­лізацію і спостереження за конкретними програмами щодо конт­ролю і поліпшення навколишнього середовища. У комплексі пи­тань охорони довкілля виділяються питання забезпечення безпе­ки АЕС. ЄБРР є розпорядником фонду «Nuclear Safety Account» (NSA) («Рахунок ядерної безпеки»), який було створено на про­позицію країн «Великої сімки» у квітні 1993 p. спочатку строком на три роки, у квітні 1996 p. цей термін було подовжено. Ці кош-

296

ти призначені для підвищення безпеки та виведення з експлуата­ції атомних об'єктів у Болгарії, Литві, Росії та Україні. «Рахунок» фінансує у вигляді грантів технічне вдосконалення безпеки об'єктів атомної енергетики, особливо тих, у функціонуванні яких існує великий ризик. Донорами «Рахунку» є Бельгія, Вели­кобританія, Данія, ЄС, Італія, Канада, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Фінляндія, Франція, Швейцарія, Японія.