Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

3.5.11. Ліга арабських держав (лад)

Ліга арабських держав, або Арабська ліга, — ЛАД (Leaque of Arab States — LAS), була утворена в 1945 p. сімома арабськими державами (Єгипет, Ірак, Ємен, Ліван, Саудівська Аравія, Сирія, Трансіорданія — назва Йорданії до 1946 p.) з метою поглиблення зв'язків між державами-членами в різних сферах (економіка, фі­нанси, транспорт, культура, охорона здоров'я), координації дій для захисту національної безпеки і забезпечення незалежності та суверенітету, реалізації спільних інтересів держав-членів. Крім названих вище країн до складу Арабської ліги сьогодні входять:

Алжир, Бахрейн, Джібуті, Катар, Коморські Острови, Кувейт, Лі­вія, Мавританія, Марокко, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Палестина, Сомалі, Судан, Туніс.

Організація має таку структуру: Рада ЛАД, Комітети, Гене­ральний секретаріат, інститути й організації, Рада з економічних питань. Об'єднана рада оборони, Постійна військова комісія. Ра­да, як вищий орган ЛАД, складається з представників держав-членів, має два засідання на рік і приймає рішення, як правило, одноголосно. Комітети, як форум для обговорення широкого ко­ла галузевих та функціональних питань, відкриті для всіх держав-членів, а також для інших арабських країн, які прагнуть до по­глиблення міжарабського співробітництва. Генеральний секрета­ріат, очолюваний Генеральним секретарем (п'ятирічний мандат від Ради), втілює в життя рішення Ліги. ЛАД заснувала ряд ін­ститутів та спеціалізованих організацій: Арабська організація з освіти, культури та науки; Арабська організація менеджменту;

89

Арабська організація праці; Рада арабської економічної єдності, Арабський фонд економічного та соціального розвитку, Арабсь­кий банк економічного розвитку в Африці, Арабський інститут супутникового зв'язку. Арабська організація аграрного розвитку, Арабська організація стандартизації та метрології. Арабська ака­демія морського транспорту. Рада з цивільної авіації арабських країн, Об'єднання арабських радіостанцій, Арабська поштова спілка, Арабський союз телекомунікацій. Арабський валютний фонд. Арабська організація охорони здоров'я, Арабський інсти­тут нафти та ін. Рада з економічних питань, Об'єднана рада обо­рони, постійна військова комісія, які складаються з голів та пред­ставників відповідних національних установ, створені і діють на основі Пакту про спільну оборону та співробітництво. Штаб-квартира організації знаходиться в Каїрі (Єгипет).

3.5.12. Рада арабської економічної єдності (раеє)

Рада арабської економічної єдності — РАЕЄ (Council of Arab Economic UnityCAEU), — створена в 1964 p. державами—чле­нами ЛАД. До складу організації входять 12 держав: Єгипет, Ірак, Йорданія, Ємен, Кувейт, Лівія, Мавританія, Об'єднані Арабські Емірати, Палестина, Сирія, Сомалі, Судан. Метою організації є створення спільного ринку, в якому існує вільний рух товарів, капі­талу і робочої сили. Діяльність РАЕЄ спрямована на уніфікацію за­конодавства країн-членів, узгодження економічної політики і коор­динацію в усіх найважливіших галузях економіки, створення спіль­них арабських компаній. У межах РАЕЄ для координації підприєм­ницької діяльності та обміну знаннями і досвідом створені такі спе­ціалізовані об'єднання підприємців: Арабський союз текстильної промисловості (Сирія), Арабський союз із цементу і будівельних матеріалів (Сирія), Арабська федерація з цукру (Судан), Арабська федерація виробників хімічних добрив (Кувейт), Арабська федера­ція машинобудування (Ірак), Арабська федерація виробників рибної промисловості (Ірак), Арабська федерація харчової промисловості (Ірак), Арабська федерація з судноплавства (Ірак) та ін.