Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

5.4.3. Економічна комісія для Латинської Америки і країн Карибського басейну (еклак)

Економічну комісію для Латинської Америки і країн Карибсь­кого басейну — ЕКЛАК (United Nations Economic Commission for Latin America and Carribbean) — було створено в 1948 p. з метою

125

постійного сприяння економічному та соціальному розвиткові регіону. Членами комісії є 33 держави регіону, а також 8 промис-лово розвинутих держав: Великобританія, Іспанія, Італія, Канада, Нідерланди, Португалія, США і Франція. Швейцарія бере участь у роботі, користуючись консультативним статусом. У роботі Ко­місії беруть участь сім асоційованих членів. Штаб-квартира ЕКЛАК знаходиться в Сантьяго (Чилі). Комісія має філії в Мехі­ко, Вашингтоні, Ріо-де-Жанейро, Монтевідео, Боготі та Порт-оф-Спейні.

ЕКЛАК є виконавчим органом, який займається питаннями здійснення (виконання) регіональних, субрегіональних, міжгалу­зевих проектів, що фінансуються ПРООН.

Вищий орган — пленарна сесія, яка скликається раз на два ро­ки в одній із країн Латинської Америки і Карибського басейну. В період між сесіями Комісії працюють комітети. Виконавчим ор­ганом є секретаріат, до складу якого входять: відділ з планування та оперативного обслуговування програм; спільний сільськогос­подарський відділ ЕКЛАК/ФАО; відділ економічного розвитку;

центр економічного прогнозування; спільна група ЕКЛАК/ЦТК з транснаціональних корпорацій; спільний відділ ЕКЛАК/ЮНІДО з промислової техніки; група з питань науки і техніки; відділ міжнародної торгівлі і розвитку; відділ статистики і кількісного аналізу; відділ транспорту і зв'язку; відділ документації і публі­кацій тощо. Структура ЕКЛАК наведена на рис. 5.6.

Рис. 5.6. Структура ЕКЛАК 126

Комітет державних експертів високого рівня аналізує реаліза­цію в регіоні міжнародної стратегії розвитку. Комітет з розвитку і співробітництва країн Карибського басейну сприяє інтеграції на­ціональних економік. Регіональна конференція займається пи­таннями залучення жінок у процес економічного і соціального розвитку Латинської Америки і Карибського басейну. Регіональ­на рада з планування розробляє директиви для роботи Інституту економічного і соціального планування Латинської Америки і Карибського басейну (ІЛПЕС), створеного в 1962 р. для прове­дення досліджень, надання консультаційних послуг і сприяння співробітництву між службами планування країн регіону.

Комісія вивчає економічні і соціальні процеси, які відбуваються в країнах регіону; надає консультативну допомогу державам у роз­робці й реалізації проектів індустріального та аграрного характеру;

проводить дослідження в різних сферах, особливо таких, як валют­не та клірингове співробітництво, регіональне експортування гото­вих виробів; сприяє поглибленню інтеграції між країнами регіону.

За сприяння Комісії створені такі інтеграційні об'єднання, як Латиноамериканська асоціація вільної торгівлі, Центральноаме­риканський спільний ринок.

Особлива гострота боргової ситуації в Латинській Америці призвела до того, що імперативом діяльності Комісії в останні роки стали аналіз стану зовнішньої заборгованості регіону та ви­значення засобів для зменшення боргового тягаря.