Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

3.5.8. Організація Чорноморського економічного співробітництва (очес)

3.5.8.1. Історія створення і цілі очес

25 червня 1992 р. у Стамбулі глави 11 держав і урядів (Азер­байджану, Албанії, Вірменії, Болгарії, Греції, Грузії, Молдови, Росії, Румунії, Туреччини та України) підписали Декларацію про Чорноморське економічне співробітництво — ЧЕС (Black Sea

80

Economic Cooperation — BSEC), — яка визначала загальні рамки діяльності цього міждержавного об'єднання.

У документі були визначені такі цілі організації: 1) перетво­рення Чорного моря в море миру та добробуту шляхом розвитку дружніх та добросусідських відносин; 2) поглиблення двосто­роннього та багатостороннього співробітництва як між країна­ми-членами, так і з іншими заінтересованими країнами; 3) спри­яння економічному, технологічному і соціальному прогресу, а також вільному підприємництву; 4) охорона специфічних еко­номічних інтересів держав-учасниць, особливо країн, які пере­бувають на етапі переходу до ринкової економіки; 5) викорис­тання всіх можливостей для розвитку та диверсифікації їхнього співробітництва в економіці, промисловості, науці, технології й охороні навколишнього середовища. Зокрема, в Декларації за­значається підтримка приватного бізнесу, безперешкодного ру­ху товарів, послуг та капіталів, створення вільних економічних зон, обміну інформацією комерційного характеру, новими тех­нологіями, реального узгодження програм захисту Чорного мо­ря від забруднення.

З часом статус спостерігача в ЧЕС отримали Польща, Ділова рада ЧЕС, Туніс, Ізраїль, Єгипет, Словаччина, Італія, Австрія, Франція та Німеччина.

5 червня 1998 p. під час Ялтинського саміту глав держав/уря­дів країн—учасниць ЧЕС було підписано Статут Організації Чор­номорського економічного співробітництва (ОЧЕС), який набув чинності 1 травня 1999 року.

У Статуті зазначено, що держави-члени співпрацюють у таких сферах: торгівля та економічний розвиток; банківська справа і фінанси; зв'язок; енергетика; транспорт; сільське господарство і агропромисловість; охорона здоров'я і фармацевтика; охорона навколишнього середовища; туризм; наука і техніка, обмін стати­стичними даними та економічною інформацією; співробітництво між митними та іншими прикордонними органами; людські кон­такти; боротьба з організованою злочинністю, незаконною торгів­лею наркотиками, зброєю та радіоактивними матеріалами, з усіма видами тероризму та нелегальною міграцією тощо.

Декларація Ялтинського саміту визначила такі напрями по­дальшої діяльності ЧЕС:

—лібералізація та гармонізація режимів зовнішньої торгівлі згідно з практикою ВТО із подальшим приєднанням усіх членів ОЧЕС до ВТО;

—створення зони вільної торгівлі в рамках ОЧЕС;

81

—активізація співробітництва між діловими колами країн— членів ОЧЕС, залучення приватного сектора до конкретних проек­тів у межах ЧЕС;

—започаткування фінансової діяльності Чорноморського бан­ку торгівлі і розвитку;

—розвиток співробітництва з ЄС, ВТО, ОБСЄ, ЦЄІ, ООН, ЄЕК, ЮНІДО, Радою держав Балтійського моря тощо;

—поглиблення співробітництва ОЧЕС з ЄС, поступове ство­рення Євро-Чорноморського економічного простору.

Економічне співробітництво в ОЧЕС орієнтоване передусім на розвиток підприємництва і ділових зв'язків на державному рівні забезпеченням умов для вільного пересування товарів та послуг, здійсненням інвестицій.

Процеси співробітництва в Організації ЧЕС здійснюються на міжурядовому, міжпарламентському та підприємницькому рівнях. Цьому сприяє структура Організації, до якої входять: Рада мініст­рів закордонних справ держав-членів; Постійний міжнародний сек­ретаріат, постійні та тимчасові робочі групи, Парламентська асам­блея; Ділова рада, Чорноморський банк торгівлі і розвитку.