Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

3.5.8.2. Основні органи очес

Головним керівним органом ОЧЕС є періодичні Засідання Ради міністрів закордонних справ. Кожне таке Засідання, як правило, організується країною—учасницею ОЧЕС по закінченні її піврічного головування в цій організації. До компетенції Ради міністрів входять:

—затвердження і зміна Регламенту (всіх правил процедур);

—формування організаційної структури; заснування допомі­жних органів у межах ОЧЕС, доручення їм завдань, визначення, зміна або анулювання їхніх мандатів;

—розгляд справ, переданих допоміжними органами, і при­йняття відповідних рішень;

—прийняття рішень стосовно членства і статусу спостерігача;

—обговорення інших питань.

Головування в Організації ЧЕС здійснюється міністрами закор­донних справ країн-учасниць в алфавітному порядку (англійською мовою) з інтервалом у шість місяців. Відповідно до статуту ОЧЕС, діючий голова координує усю діяльність у межах ОЧЕС та забез­печує належне виконання прийнятих резолюцій і рішень.

Головним виконавчим органом Організації є Постійний між­народний секретаріат, який очолює Генеральний секретар

82

квітня 1997 р. — представник Болгарії В. Байчев). З жовтня 1997 р. на посаді заступника Генерального секретаря Постійного міжнародного секретаріату ОЧЕС працює представник України А. П. Кононенко.

В ОЧЕС сьогодні функціонують близько двадцяти робочих та спеціальних експертних груп, які працюють на постійній основі і займаються питаннями з різних галузей діяльності: організацій­ними, банківської та фінансової діяльності, транспорту, зв'язку, торгівлі та промислового розвитку, сільського господарства, об­міну економічною інформацією і статистичними даними, еколо­гії, реалізації технічної допомоги, науки і технології, туризму, переміщення громадян, енергетики, охорони здоров'я і фарма­цевтики, надання допомоги у надзвичайних ситуаціях, боротьби зі злочинністю. Крім постійних робочих груп створюються також тимчасові робочі групи експертів з конкретних питань. За Украї­ною закріплено роль координатора діяльності робочих груп з пи­тань торгівлі та економічного розвитку, захисту довкілля, банків­ської та фінансової діяльності.

Міжпарламентські зв'язки в ОЧЕС реалізуються в рамках Пар­ламентської асамблеї ЧЕС (ПАЧЕС), створеної у лютому 1993 р. за ініціативою Президента Туреччини. 16 лютого 1993 р. дев'ятьма країнами (Азербайджаном, Албанією, Вірменією, Гру­зією, Молдовою, Росією, Румунією, Туреччиною, Україною) була підписана Спільна декларація ПАЧЕС. Болгарія і Греція беруть участь у діяльності цієї організації з 1995 р. Цілями ПАЧЕС ви­значено захист прав людини, незалежність держав-членів та зміц­нення демократії.

Найвищим органом ПАЧЕС є Нарада представників парла­ментів країн-учасниць. Робочими органами ПАЧЕС є Секретарі­ат, Бюро (Президент, чотири віце-президенти і казначей) та три робочі комітети: 1) з економічних, комерційних, технологічних та екологічних питань; 2) з політичних та законодавчих питань;

3) з питань культури, освіти та громадських справ.

Ділова рада ЧЕС — це міжнародна неурядова організація, яка була створена у 1992 р. представниками ділових кіл країн— членів ЧЕС. Після підписання Угоди про перетворення ЧЕС на міжнародну економічну регіональну організацію 5 червня 1998 р. у м. Ялті Ділова рада (ДР) стала бізнес-складовою ОЧЕС. Вона має офіційний статус спостерігача в ОЧЕС, що дає їй право брати участь у роботі всіх структур від імені бізнес-предртавників регі­ону. Метою ДР є:

—сприяння поліпшенню бізнес-середовища в регіоні ЧЕС;

83

—створення необхідних умов для розвитку приватного секто­ра економік країн, які беруть безпосередню участь у різних сфе­рах економічного співробітництва чорноморського регіону.

ДР здійснює свою діяльність за такими основними напряма­ми: розробка і реалізація конкретних проектів; налагодження прямих зв'язків і інформаційного обміну; лобіювання інтересів ділових кіл у структурах ЧЕС; надання інформаційно-консуль­тативних послуг і допомоги в пошуках партнерів; сприяння в ко­мерційній діяльності; організація конференцій, семінарів, виста­вок тощо; залучення до роботи ділових кіл різних країн, які ма­ють практичні інтереси в регіоні ЧЕС.

На 13-й Нараді міністрів закордонних справ країн—учасниць ОЧЕС (м. Тбілісі, ЗО квітня 1999 р.) було підтримано пропозицію ДР створити мережу обміну діловою інформацією ОЧЕС.

Вищим органом ДР є Рада директорів, засідання якої прохо­дять за участі асоційованих членів, учасників-партнерів та спо­стерігачів.

У 1993 р. було прийнято рішення про створення Чорноморсь­кого банку торгівлі і розвитку — ЧБТР (Black Sea Trade and Development — BSTDB), — який розпочав свою операційну дія­льність 1 червня 1999 p. Урочиста церемонія інаугурації ЧБТР відбулася 21 червня 1999 р. в м. Салоніки (Греція), де знаходить­ся центральний офіс Банку (див. докладно п. 7.4).

В Афінах з 1998 p. функціонує Міжнародний центр чорно­морських досліджень. У системі органів ЧЕС працюють регіо­нальні галузеві центри: Чорноморський регіональний енергетич­ний центр, створений 1994р., Ветеринарний центр, створений рішенням 5-ої Наради міністрів закордонних справ у 1995р., Центр ЧЕС з обміну статистичними даними та екологічною ін­формацією, Балканський центр малих та середніх підприємств у регіоні ЧЕС. Крім того, в Одесі на базі Національної академії наук України створюється регіональний центр екологічної спрямова­ності «Екоморсфера», в Росії на базі Морського центру МНС створюється Міжнародний рятівний морський центр. Для реалі­зації стратегічної мети Організації ЧЕС, яка полягає в інтеграції до Європи через входження до спільної економічної зони ЄС— ЧЕС, розроблено Платформу співробітництва між ЧЕС та ЄС. Ро­бочою групою з питань інвестиційної діяльності підготовлений документ «Основні принципи інвестиційного співробітництва в регіоні ЧЕС», що був розроблений за ініціативою української сторони. На конференції офіційних осіб портів Чорного моря введено в дію Асоціацію портів Чорного та Азовського морів.

84

Перспективними для країн-членів проектами ОЧЕС вважає:

—об'єднання електромереж у єдину систему Чорноморського енергетичного кільця;

—розвиток регіональних транспортних коридорів, поєдна­них із загальноєвропейською транспортною мережею; створен­ня транспортного кільця навколо Чорного моря з виходом на транс'європейські магістралі, транспортні мережі Центральної і Північної Європи, Центральної Азії, країн Близького та Серед­нього Сходу; створення коридору «Чорне море — Балтійське море (Одеса—Гданськ)»;

—розвиток трубопровідного транспорту;

—прокладання ліній оптиковолоконного зв'язку;

програми з охорони навколишнього середовища регіону Чорного моря, в тому числі проект по боротьбі з нафтовими за­брудненнями Чорного моря, який передбачає створення ефектив­них засобів і оперативної техніки запобігання подібним випад­кам, створення екологічної моделі і визначення небезпечних зон у Чорноморському басейні, розробка екологічно чистої техноло­гії очищення берегових зон. Україна виступила з ініціативою створення міжнародного центру ОЧЕС «Чиста вода», який за­йматиметься проблемами Чорного моря;

—створення зони вільної торгівлі в Чорноморському регіоні;

—взаємодія країн Причорномор'я і Середземномор'я. Штаб-квартира організації знаходиться в Стамбулі (Туреччина). Україну в ОЧЕС представляє посол України в Турецькій республіці.