Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

3.4. Усталені організаційні структури міжнародних міждержавних організацій

Сучасні міждержавні організації мають досить складну органі­заційну структуру, адекватну цілям і масштабам діяльності. Вод­ночас майже всі вони мають у своїй структурі три типи органів:

вищі, виконавчі та адміністративні. У структурі деяких можуть працювати також комітети, комісії та юридичні органи (табл. 3.1).

Вищі органи мають сесійний характер діяльності і формую­ться на рівноправних засадах, тобто з представників усіх держав-членів. Збираючись, як правило, один-два рази на рік, представ­ники країн вирішують такі питання: прийом і виключення з орга­нізації, а також призупинення членства в ній; формування вико­навчих органів і вибори їхніх голів; розгляд і прийняття рішень

43

щодо мети діяльності; розгляд відповідних звітів; встановлення принципів формування й використання бюджету; перегляд статут­них документів та стратегії діяльності.

Виконавчі органи, що мають постійний характер діяльності, повинні забезпечити безперервність роботи організації між засі­даннями вищих органів шляхом контролю за виконанням рі­шень вищих органів, підготовки рішень наступної сесії, вирі­шення бюджетних питань, питань стосовно персоналу. Вони формуються вищими органами обранням до них представників усіх (ЄС, АСЕАН та ін.) або певної кількості (МВФ, МБРР та ін.) держав-членів.

Таблиця 3.1

Характеристика органів міждержавної організації

Тип органів

Принцип формування

Найпоширені­ші назви

Компетенція

Характер діяльності

Вищі

На рівно­правних засадах

Асамблея Сесія Конференція

Загальна політика орга­нізації і її принципи Перегляд статуту — членство в організації Формування виконавчих органів Обрання голови Розгляд звітів Бюджетна політика Питання діяльності

Сесійний

Вико­навчі

На засадах представни­цтва

Рада Директорат Комісія Комітет

Контроль за реалізацією рішень вищих органів Підготовка засідань ви­щих органів Розробка бюджету Питання щодо персоналу

Постійний

Адмі­ністра­тивні

Географічне представни­цтво Кваліфікація

Секретаріат

Представництво у зов­нішніх стосунках Публікації Розробка звітів

Постійний

Комі­тети, комісії

Географічне представни­цтво Кваліфікація

Вирішення конкретної проблеми

Тимчасовий Постійний

Юри­дичні органи

Суд Трибунал Арбітраж

Розв'язання різного ро­ду конфліктів

Постійний

44

Критеріями формування цих органів є справедливе географіч­не представництво, розмір фінансового внеску, специфічні інте­реси тощо.

Адміністративні органи (секретаріати) повинні висвітлювати діяльність організації в засобах масової інформації, організовувати конференції, конгреси та інші заходи, складати звіти, публікувати документи організації. Секретаріати мають власну внутрішню струк­туру: вищі посадові особи, спеціалісти й обслуговуючий персонал.