Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

7.3.4. Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (багі)

(Multilateral Investment Guarantee Agency-MIGA)

БАГІ засноване в 1988 p. як організація групи Світового бан­ку, юридичне і фінансове незалежна від МБРР. До складу БАГІ входять 149 країн.

Метою створення цієї організації було сприяння надходженню інвестицій у країни, що розвиваються. У Статуті БАГІ зазначені такі цілі діяльності:

— заохочення іноземних інвестицій у виробничу сферу, особ­ливо в країнах, що розвиваються, як доповнення до діяльності ін­ститутів групи Всесвітнього банку;

— надання гарантій, включаючи страхування та перестраху­вання некомерційних ризиків на інвестиції однієї держави—чле­на БАГІ в іншій країні-члені.

БАГІ виконує три функції: надає гарантії від некомерційних ризиків обраним нею інвесторам; консультує уряди країн, що розвиваються, з питань розробки та реалізації стратегій, програм і процедур, які стосуються міжнародного інвестування; пропонує рекламні послуги і виступає як спонсор діалогів між міжнарод­ними діловими колами і конкретним урядом — організатором зу­стрічей з питань інвестицій. В рамках БАГІ створена служба ін­вестиційного маркетингу для надання країнам-членам допомоги в маркетинговій діяльності для забезпечення інвесторів необхід­ною інформацією, здійснення заходів до залучення іноземних ін­весторів. Основною є функція гарантування інвестицій.

285

БАГІ пропонує гарантії від втрат, пов'язаних з такими явищами:

—неконвертованістю місцевої валюти, яка зумовлює немож­ливість переведення її в іноземну валюту і вивезення за межі країни;

—експропріацією власності в країні перебування, зумовленою діями уряду країни перебування, спрямованими на обмеження або ліквідацію прав власності або контроль над нею, а також пра­ва на застраховані інвестиції;

—воєнними діями або внутрішніми заворушеннями, які ве­дуть до руйнації або завдання шкоди активам підприємств, або створення перешкод для їхньої діяльності;

—розірванням контракту, тобто відмовою від зобов'язань по контракту або будь-якими його порушеннями з боку країни пере­бування щодо іноземного інвестора, коли останній не має мож­ливості звернутися до суду або арбітражного суду з приводу по­рушення контракту.

Гарантії БАГІ надаються, як правило, на 15 років, але цей термін може бути продовжений. Максимальний ліміт покрит­тя — 50 млн дол. за один проект. Право на гарантії мають інвес­тиції в усіх галузях, крім оборонної промисловості, виготовлення тютюнових виробів та виробництва алкогольних напоїв, інвести­цій спекулятивного характеру і пов'язаних з азартними іграми (наприклад казино).

Під час отримання заяви від країни БАГІ оцінює проекти що­до їх фінансового, економічного обгрунтування, відповідності стандартам з охорони навколишнього середовища, відповідності потребам розвитку країни-акцепта. Щомісяця до БАГІ надходить більш як ЗО заяв для надання страхових гарантій.

Джерелом фінансування є статутний капітал, який нині стано­вить понад 1 млрд дол. США. За час свого існування агенцією було видано понад 300 гарантій на загальну суму 5,5 млрд дол. За 1999 р. було надано гарантій на 1,3 млрд доларів.

Членом БАГІ може бути будь-яка країна—член МБРР і Швейцарія.

Організаційну структуру БАГІ створюють Рада керуючих. Дире­кторат та президент. Усі повноваження з керівництва БАГІ нале­жать Раді керуючих. За поточну діяльність відповідає Директорат, який складається з 20 членів. Головою Директорату є президент МБРР. Виконавчий віце-президент БАГІ призначається Директора­том на пропозицію президента МБРР і веде поточні справи під за­гальним наглядом Директорату. Посадові особи та інші штатні співробітники МБРР працюють в Агенції по сумісництву.

286

Україна вступила до Багатостороннього агентства з гаранту­вання інвестицій, підписавши її Конвенцію 19 липня 1994 року. В Україні БАГІ співпрацює з Державною кредитно-інвестицій­ною компанією, опікуючись фондом передекспортних гарантій для заохочення інвестицій в АПК.