Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Розповсюджувати і тиражувати без офіційного дозволу КНЕУ заборонено

Рецензенти:

О. Г. Білорус, чл.-кор. НАНУ, д-р екон. наук. проф. (Ін-т світової екон. і міжнар. відносин НАНУ) А. Г. Гончарук, заст. міністра екон. України, канд. екон. наук (М-во екон. України)

Гриф надано Міністерством освіти і науки України Лист Ns 14/18.2-183 від 27.02.01

Циганкова Т. М., Гордєєва Т. Ф.

Міжнародні організації: Навч. посібник. — Вид. 2-ге, перероб. і доп. — К.: КНЕУ, 2001. — 340 с. ISBN 966-574-274-^

Навчальний посібник містить інформацію про роль і місце міжнародних орга­нізацій в інституційному середовищі міжнародного бізнесу, історію виникнення та етапи розвитку міжнародних організацій, механізм функціонування їх як суб'єктів міжнародних економічних відносин. Розглядаються історія створення, сучасна структура та напрямки діяльності основних економічних міжнародних організацій, правові основи їх функціонування, методи та прийоми прийняття рішень, участь України в діяльності міжнародних організацій. У навчальному посібнику предста­влені неурядові і міждержавні організації, а також організації системи ООН та міжнародні організації з регулювання міжнародної торгівлі. Особлива увага приді­ляється системі міжнародних валютно-кредитних інституцій. Додаток містить сти­слу інформацію про міжнародні економічні організації, розглянуті в посібнику.

Для викладачів, студентів, наукових співробітників та практичних працівників, що працюють або планують працювати в сфері міжнародних економічних відносин.

Бібліогр. 156 назв.; 41 табл.; 30 рис.

ББК 66.4 (о)

Навчальне видання

Циганкова Тетяна Михайлівна гордєєва Тамара Федорівна міжнародні організації Навчальний посібник

Видання друге, перероблене і доповнене

Редактор А. Невзгляд. Художник обкладинки Т. Зябліцева. Технічний редактор Т\ Піхота Коректор О. Уляницька. Графіка Т. Матвієнко. Верстка Г. Мальчевськоі

Підписано до друку 23-08.01. Формат 60х84/16. Папір офсет. № 1. Гарнітура Тайме. Друк офсетний, Умов. друк. арк. 19,76. Умов. фарбовідб. 20,20. Обл.-вид. арк. 22,49. Наклад 4000 прим. Зам № 1 -227.' ВАТ «Книжкова друкарня наукової книги», м. Київ, вул. Багговутівська, 17-21

Видавництво КНЕУ 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1 Свідоцтво про реєстрацію № 235 від 07.11.2000 Тел./факс: (044) 458-00-66, (044) 446-64-58 E-mail: publish@kneu.kiev.ua

© Т. М. Циганкова,

Т. Ф. Гордєєва, 2001, зі змінами ©КНЕУ, 2001

ISBN 966-574-274-^t

ПЕРЕДМОВА

умовах інтегрування України у світову економічну систему питання інституціо-нального забезпечення цього процесу на­бувають особливого значення. Ефектив­ність розвитку міжнародних економічних відносин нашої країни залежатиме від погодження дій не тіль­ки з іншими країнами, а й з їхніми об'єднаннями че­рез систему міжнародних організацій.

Протистояння і взаємне нерозуміння в роки «холо­дної війни» зробили неможливим результативне фун­кціонування багатьох міжнародних організацій. Пе­реломним став період 1989—1990 років, коли за відо­мих змін політичного й ідеологічного життя стали можливими кардинальні зміни у двосторонніх та ба­гатосторонніх відносинах різних країн. Нині виникли передумови створення нової моделі співіснування і співробітництва народів, особливо в економічній сфе­рі. Реалізувати ці можливості й покликані міжнародні організації. -

Сьогодні Україна — учасник понад 100 міжнарод­них організацій, тимчасовий член Ради Безпеки ООН, ініціатор створення неформального об'єднання дер­жав ГУУАМ, один з ініціаторів створення Організації Чорноморського економічного співробітництва, конт-рибутор безпеки в Південно-Східній Європі.

За сучасних умов володіння знаннями з питань міжнародних організацій, місця і ролі їх у міжнарод­ному житті набуває особливого значення передусім для осіб, що працюють або планують працювати в складній і динамічній сфері міжнародного економіч­ного співробітництва.

З

Дисципліна «Міжнародні організації» є складовою частиною підготовки економіста міжнародного профілю. Метою даного навчального посібника є здобуття студентами знань щодо історії та конкретних умов виникнення міжнародних організацій; мето­дів, інструментів, структури та видів їхньої діяльності; особливо­стей та перспектив участі України в міжнародних інститутах, а також набуття навичок практичного використання здобутих тео­ретичних знань.

Для засвоєння матеріалу посібника студенти повинні володіти базовими поняттями та концепціями політичної економії, міжна­родної економіки, міжнародного права, міжнародних фінансів та маркетингу.

Автори будуть щиро вдячні за відгуки і пропозиції щодо вдо­сконалення структури та змісту посібника, які можна надсилати за адресою:

03680, м. Київ,

просп. Перемоги, 54/1,

Київський національний економічний

університет, кафедра міжнародного

менеджменту