Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

6.5.2. Міжнародна електротехнічна комісія (мек)

Міжнародна електротехнічна комісія (МЕК) створена в 1906 р. на Міжнародній конференції з питань стандартизації па­раметрів електричних машин, у якій взяли участь 13 країн. Після створення ІСО МЕК стала автономною організацією в її складі. Сфера діяльності МЕК поширюється на стандартизацію в галузях електротехніки, електроніки, радіозв'язку, приладобудування. Чле­нами МЕК є понад 40 національних комітетів із стандартизації. У Франції, Німеччині, Італії, Бельгії створені спеціальні комітети для участі в МЕК, причому ці комітети не входять до національ­них організацій із стандартизації.

Статут так визначає мету МЕК: сприяння міжнародному спів­робітництву у стандартизації і суміжних з нею сферах у галузі електротехніки і радіотехніки через розробку міжнародних стан­дартів та інших документів. Мета реалізується діяльністю МЕК у сферах стандартизації і сертифікації продукції (див. табл. 6.7).

183

Таблиця 6.7

Структура діяльності міжнародної електротехнічної комісії (мек)

Напрями діяльності МЕК

У галузі стандартизації

У галузі сертифікації

• Розробка міжнародних стандартів на продукцію електротехнічної промисловості, електротехнічне устаткування виробничого призначення, електро­енергетичне устаткування, вироби електронної про­мисловості, електронне устаткування побутового і виробничого призначення, електроінструменти, ус­таткування для супутникового зв'язку • Розробка спільно з ІСО міжнародних стандартів на безпеку. Розроблено і прийняте Керівництво ІСО/МЕК 51 «Загальні вимоги до викладання питань безпеки при підготовці стандартів» • Стандартизація методів вимірювання радіопере­шкод, випромінюваних електронними і електротех­нічними приладами (перебуває в компетенції Між­народного спеціального комітету з радіопере­шкод — СІСПР). • Співробітництво з ІСО у розробці Керівництва ІСО/МЕК і Директиви ІСО/МЕК з актуальних пи­тань стандартизації, сертифікації, акредитації ви­пробувальних лабораторій і з методичних аспектів

• Створення міжна­родної системи сер­тифікації (МЕКСЕ). • Розробка міжнарод­ної системи сертифі­кації виробів елект­ронної техніки (ІЕТ)

За час свого функціонування МЕК прийняла 2 тис. стандартів, у яких викладені технічні вимоги до продукції і методів її випро­бування, а також вимоги щодо безпеки.

Вищим керівним органом МЕК є Рада, яка складається з наці­ональних комітетів країн-членів. Раді підпорядковані комітети:

1) із загальних питань; 2) фінансовий; 3) комітет дій; 4) Цент­ральне бюро та два спеціальних підрозділи — Система сертифі­кації виробів електронної техніки і Система сертифікації на від­повідність стандартам безпеки. Комітету дій підпорядковані консультативні групи, що координують діяльність технічних ко­мітетів з конкретних проблем.

У 1985 p. МЕК створила міжнародну систему сертифікації елек­тротехнічних виробів (МЕКСЕ) з випробувань електроустаткуван­ня на відповідність стандартам безпеки. Вона об'єднує 34 країни і призначена для забезпечення міжнародної торгівлі електроустат­куванням споживчого спрямування. У межах системи МЕКСЕ функціонує Схема СБ (СВ Sheme), яка забезпечує усунення техніч­них бар'єрів у торгівлі електроустаткуванням взаємним визнан-

184

ням результатів випробувань і сертифікації, що здійснюються в країнах-учасницях. Країни — учасниці Схеми СБ повинні прово­дити сертифікацію на відповідність стандартам МЕК з безпеки, котрі їм рекомендується використовувати як національні.

З 1980 p. діє Міжнародна система сертифікації виробів елект­ронної техніки (ІЕТ), мета якої—сприяння розвиткові міжнарод­ної торгівлі виробами електронної техніки встановленням єдиних вимог до цих товарів, методів оцінки їх відповідності, щоб ці ви­роби були однаково прийнятними в усіх країнах — учасницях системи без проведення повторних випробувань.