Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

6.2.5. Бюро міжнародних виставок (бмв)

Бюро міжнародних виставок (БМВ) створено в 1931 р. у Па­рижі (Франція) для нагляду за виконанням Паризької конвенції 1928 р. стосовно впорядкування проведення міжнародних торго­вельно-промислових виставок. Конвенція регламентувала поря­док організації офіційних виставок з метою усунення можливих розбіжностей між країнами, класифікувала виставки, визначила права й обов'язки країн (як організаторів, так і учасників), поря­док присудження нагород експонентам товарів, терміни організа­ції виставок залежно від їхньої категорії.

Країна, яка організує виставку, повинна зареєструвати її в БМВ не пізніше ніж за шість місяців до розсилання запрошень. Конвенція передбачає деякі пільги для учасників виставки: без-

162

митне ввезення експонатів з обов'язковим вивезенням їх, а також безмитне ввезення рекламної продукції, будівельних матеріалів, стендів та ін.

Вищий орган БМВ — Адміністративна Рада, до складу якої входять представники всіх держав-учасниць і яка збирається дві­чі на рік. При Раді функціонують такі комісії: класифікаційна — дає висновки щодо категорії виставки, яка реєструється; статут­на; бюджетно-адміністративна; з питань реклами та пресової пропаганди. Керівництво поточною роботою здійснює директор.

Неурядові організації, як-от: Міжнародна торговельна палата, Спілка міжнародних ярмарків і Міжнародна спілка з видання мит­них тарифів, не тільки належать до групи глобально-універсаль­них організацій, але є і найстарішими міжнародними організаці­ями зі світової торгівлі.

6.2.6. Міжнародна торговельна палата (мтп)

Міжнародна торговельна палата — МТП (International Chamber of Commerce — ІСС) — об'єднання національних організацій ділових кіл країн, зацікавлених у розвиткові міжнародної торгівлі й підтри­муванні економічних зв'язків між окремими державами для забезпе­чення збуту товарів і отримання необхідної сировини і матеріалів.

Торговельні палати, які виникли з організацій купців, були створені в країнах Західної Європи ще в XVII ст. Перед Першою світовою війною торговельні (або торговельно-промислові) палати існували вже в багатьох країнах світу. Вони сприяли укладанню торговельних та інших економічних угод між різними країнами.

Торговельно-промислові палати займаються збором, опрацю­ванням і наданням інформації про стан розвитку промисловості в регіоні, кон'юнктуру ринків, умови доступу на них, податковий механізм, митні та інші експортно-імпортні збори та податки, умови транзиту тощо. До компетенції багатьох торговельних па­лат належать видача свідоцтв про походження товарів, торгове­льна експертиза, управління товарними біржами, питання арбіт­ражу. Торговельно-промислові палати умовно поділяються на три типи: національні (включаючи місцеві); закордонні, які ство­рюються національними асоціаціями торговельно-промислових кіл на території інших країн; та змішані, створені національними організаціями двох або кількох країн.

Міжнародна торговельна палата — найбільша і найвпливові-ша серед змішаних торговельно-промислових палат. Її було ство­рено в 1920 р. у Парижі (Франція) відповідно до рішення Міжна-

163

родної торговельної конференції, яка відбулася восени 1919 р. в Атлантік-Сіті (США). Ініціатива створення МТП належала США, Великобританії, Франції, Бельгії та Італії.

МТП об'єднує ділові кола у світовому масштабі, являючи со­бою найбільшу міжнародну організацію приватного підприємниц­тва. Згідно із Статутом (доповнення 1947 р.) до МТП можуть вхо­дити колективні члени — національні або місцеві торговельні, промислові, страхові, банківські, транспортні та інші організації ділових кіл, які не займаються політичною діяльністю (це в основ­ному національні, місцеві й закордонні торговельно-промислові палати) та індивідуальні члени — фірми, компанії, корпорації та інші юридичні й приватні особи, пов'язані з міжнародним бізне­сом. Мета МТП — сприяти розширенню відносин між країнами і встановленню контактів в усіх сферах міжнародного бізнесу.

До складу МТП входять понад 1,6 тис. об'єднань підприємців (федерації промисловців, національні торговельні палати, банків­ські союзи тощо, які охоплюють малі й середні фірми) та понад 6 тис. великих промислових і торгових компаній — індивідуаль­них членів.

Основними напрямами діяльності МТП є:

» сприяння розвиткові підприємництва в світі заохоченням розвитку торгівлі, інвестицій, вільного руху капіталів;

• вжиття ефективних і послідовних заходів в економічній і правовій сферах для сприяння розвиткові міжнародної торгівлі;

• регулювання підприємницької діяльності: захист системи приватного підприємництва; привертання уваги до проблем біз­несу; стимулювання регулювання підприємництва самими під­приємцями; підготовка таких кодексів поведінки в сфері бізнесу, які приймаються добровільно; розгляд питань, що стосуються підприємництва, банківської справи, навколишнього середовища, фінансової системи, страхування, морського і повітряного транс­порту, оподаткування, міжнародних інвестицій, інтелектуальної власності, маркетингу, торгової політики;

• забезпечення гармонізації торгової практики: (1) розробка рекомендацій для поліпшення існуючої міжнародної ділової прак­тики з банківських операцій, реклами, контейнерних перевезень, організації ярмарок; (2) розробка типових контрактів, міжнарод­них комерційних термінів «Інкотермс», митних правил і практич­них рекомендацій у сфері кредитної документації, міжнародного кодексу рекламної практики; (3) боротьба з економічною зло­чинністю; розробка документа з питань боротьби з корупцією в міжнародних комерційних операціях;

164

• подання висновків і коментарів щодо законодавчих пропо­зицій і змін, які стосуються сфери діяльності МТП; доведення їх до відома громадськості;

«• подання рекомендацій урядові країни, де проходить зустріч «групи семи»;

• подання в ООН та її спеціалізовані установи поглядів і ду­мок ділових кіл розвинутих країн і країн, що розвиваються. Характеристику основних органів МТП наведено в табл. 6.1.

Таблиі{я 6.1