Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

3.5.13. Карибське співтовариство і Карибський спільний ринок (каріком)

Карибське співтовариство і Карибський спільний ринок — КАРІКОМ (Caribbean Community and Common Market — CARI-COM) створені в 1973 p. на основі Карибської асоціації вільної

90

торгівлі і мають на меті: сприяння економічному співробітництву на засадах механізмів спільного ринку; координацію зовнішньої політики держав-членів; створення спільних інститутів і співро­бітництво в таких галузях, як охорона здоров'я, освіта, культура, комунікації і промисловість.

Спільний ринок тлумачиться як складова частина Карибсько­го співтовариства. Договір про створення КАРІКОМ був оформ­лений після підписання ряду декларацій держав—членів Кариб­ського співтовариства: про структурну політику і тіснішу інтег­рацію країн-членів (1984 р.), про розвиток місцевого і регіональ­ного підприємництва в країнах-членах (1985 р.), про раціональне природокористування і охорону навколишнього середовища Ка­рибського басейну, про подальший розвиток інтеграції (1989 p.), про розвиток країн Карибського басейну до 2000 p. і далі (1991 p.).

У КАРІКОМ об'єдналися такі країни: Антігуа і Барбуда, Ба-гамські Острови, Барбадос, Беліз, Домініка, Гренада, Гайана, Монтсеррат, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гре-надини, Сурінам, Трінідад і Тобаго, Ямайка. Асоційованими чле­нами є: Віргінські Британські Острови і Острови Теркс і Кайкос.

Організаційно КАРІКОМ складається з таких структурних підрозділів: Конференції глав урядів. Бюро конференції, Коміте­ту голів центральних банків; Ради Карибського співтовариства;

Секретаріату; Парламентської асамблеї.

Договір про створення КАРІКОМ передбачає економічне і по­літичне співробітництво країн, узгодження їхніх позицій з най­важливіших міжнародних і економічних питань. Договором пе­редбачається ліквідація мита і кількісних обмежень; встановлен­ня загального митного режиму; проведення єдиної торговельної політики і спільної політики в сільському господарстві; коорди­нація грошової і фінансової політики; ліквідація обмежень на ві­льне пересування людей, капіталу; співробітництво в галузі туриз­му, транспорту і зв'язку. Для країн, що розвинуті менше, встанов­лений 10-річний строк для лібералізації торгівлі. З 1976 р. реалізу­ється програма розвитку продовольчої бази, яка має на меті досяг­нення самозабезпечення молочними, м'ясними і рибопродуктами.

Інтеграційна політика організації націлена на глибоку еконо­мічну інтеграцію і функціональну кооперацію в різних сферах, а також на зовнішньополітичне співробітництво. Останнє здійсню­ється через посилення міжнародних контактів, особливо з лати­ноамериканськими країнами, а також через встановлення зв'язків з міжнародними організаціями та угрупованнями, передусім з Пів­нічноамериканською угодою про вільну торгівлю (НАФТА).

91

Обсяги зовнішньої торгівлі країн КАРІКОМ мають тенденцію до зростання (див. табл. 3.11). Пік зростання спостерігався в 1980р., тобто через сім років після створення цієї міжнародної організації. Імпорт суттєво перевищує експорт, і це перевищення з часом зростає.

Таблиця 3.11