Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні організації Циганкова 2001р..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

4.3. Діяльність основних неурядових економічних організацій

4.3.1. Європейське товариство з вивчення громадської думки та маркетингових досліджень (єсомар)

Європейське товариство з вивчення громадської думки та маркетингових досліджень (ЄСОМАР) — це інформаційно-дос­лідний центр, створений у 1948 р. в Амстердамі, який нині пере­творився на найавторитетнішу в світі організацію, що сприяє розвиткові маркетингової діяльності фірм і проведенню марке­тингових досліджень. ЄСОМАР є юридичною особою і не має комерційних інтересів, структура бюджету товариства складаєть­ся з: членських внесків (60 %), доходів від проведення конгресів та семінарів (17 %), процентів по вкладах у банках, виторгів від продажу власних видань, надходжень від рекламодавців (23 %).

Метою діяльності ЄСОМАР є встановлення контактів між мар-кетологами фірм різних країн, поширення найефективніших методів маркетингових досліджень, а також встановлення і дотримання етич­них норм і правил маркетингової діяльності. Членами організації можуть бути тільки спеціалісти з маркетингу. Членство є індивіду­альним і платним. У загальній кількості членів (майже 3000) кон-сультантів-маркетологів — 66 %, замовників послуг — 34 %.

Основною формою діяльності ЄСОМАР є проведення щоріч­них конгресів, на яких заслуховується ЗО — 40 доповідей з дослі­дження найефективніших методів маркетингової діяльності фірм. Семінари відбуваються 5—6 разів на рік із більш спеціальних проблем. У роботі конгресів і семінарів беруть участь як члени організації, так і представники інших країн і континентів.

Вищим органом організації є конгрес (скликається щорічно), ви­конавчим — рада, головою якої є президент, що виконує функції офіційного представника у взаємовідносинах з іншими організація­ми. Поточне керівництво здійснює секретаріат. ЄСОМАР видає жур­нал «Europian Research» (6 разів на рік), матеріали конгресів та семі­нарів, довідник «ECOMAR handbook» з міжнародних національних маркетингових організацій та термінологічні словники з маркетингу.

Членами ЄСОМАР від України є керівники деяких фірм, що займаються маркетинговими дослідженнями, а саме — Київсько­го міжнародного інституту соціології, Socis-GalIup International, USM, «Міжнародний консалтинг і інформація».

100

4.3.2. Міжнародна асоціація економічних наук

Міжнародна асоціація економічних наук — об'єднання націо­нальних асоціацій економістів, створене в 1950р. з ініціативи ЮНЕСКО. Метою організації є поширення економічних знань, розширення особистих контактів і поліпшення взаєморозуміння між вченими різних країн через організацію наукових конферен­цій і конгресів, проведення спільних або паралельних дослі­джень. Статут передбачає тільки колективне членство національ­них наукових асоціацій або комітетів, а приватні особи можуть брати участь у роботі конференцій.

Керівними органами організації є рада і виконавчий комітет. Рада складається з представників національних асоціацій, з кот­рих терміном на три роки обирається президент, і визначає за­гальну політику організації. Виконавчий комітет (президент, ві­це-президент, казначей, дев'ять членів зі складу ради) керує організацією між сесіями і щорічно проводить засідання викон­кому. Для підготовки конференцій і розробки програм виконком створює комітети кількістю у три — п'ять спеціалістів. Секрета­ріат знаходиться в Парижі. Організація має консультативний ста­тус при ЕКОСОР ООН (реєстр), ЮНЕСКО (категорія В).