Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія і практика перекладу (німецька мова).rtf
Скачиваний:
86
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
9.51 Mб
Скачать

§ 5.2. Іменники: їх переклад

Іменник опосередковано пов'язує мовну співвіднесеність зі світом понятійних явищ. Як частина мови, іменник характеризується пред­метністю (семантична ознака), яка виражається з допомогою категорій роду, числа та відмінка (морфологічна ознака), і вживається в реченні як підмет чи додаток (синтаксична ознака). Унаслідок цього він відзна­чається певними складнощами перекладу в лексичному, лексико-гра­матичному та граматичному відношеннях.

§ 5.2.1. Особливі форми однини та множини

Мовний простір хоч і споріднених, але й генеалогічно неблизьких мов, як правило, збігається неповною мірою. Різномовні відхилення стосуються не лише змісту "мовної картини світу" (МКС), але й правил їх граматичного оформлення. Подібні відхилення охоплюють: різно­мовні розбіжності форм однини та множини, різнотипні множини омо­німів та різнотипне оформлення відмінків.

Стандартні випадки таких відхилень, з побутовою частиною яких більшість перекладачів ознайомлені, якщо не з помешкання, то ще зі шкільної лави {Brille, Schere, Hose (Fem. Sg.) "окуляри, ножиці, штани"

206

207

ч и Pocken; Blattern, Masern (PI.) "віспа, кір" тощо), можуть бути суттєво розширені іншими, термінологічними за своєю суттю, як, наприклад:

Форми множини переклад одниною:

Kernwaffen ядерна зброя

Ausrьstungen гонка озброєнь

Informationen інформація

Erfahrungen sammeln накопичити досвід;

Reallцhne реальна зарплата

Importe und Exporte імпорт та експорт тощо;

Форми однини переклад множиною

Tor, das Brandenburger Tor ворота, Бранденбурзькі ворота

(das) Steinobst кісточкові фрукти

(die) Prдsidentenwahl президентські вибори

(das) Potsdamer Abkommen Потсдамські угоди

(das) Entwicklungstempo темпи розвитку

Schwarz / WeiЯ чорні та білі (як шахові фігури)

тощо.

§ 5.2.2. Особливі випадки лексичної омонімії

Форми множини часто виступають засобом вираження омонімії (збігу різних, часто неспоріднених значень та однієї звукової форми) та служать для розрізнення омонімічних форм. Омоніми, кількість яких в німецькій мові сягає від 2 до 12 тис. слів чи їх форм (саме стільки вказу­ється у "Словнику багатозначних форм" X. М. Вебера), розподіляються за своїми типами на омоформи (випадковий збіг граматичних форм відмінних слів як er ist /iЯt (isst): він є І їсть), омогрифи (омоніми, різні за наголосом чи звучанням як Tenor і Tenor "тенор" та "суть справи") та омофони (омоніми, різні за написанням як Lerche та Lдrche: "жайворо­нок" та "модрина") тощо. Омоніми, досить часто призводячи до "ката­строфи слухового сприйняття" ("Panne des Hцrers": Ф. Гундснуршер), суттєво ускладнюють переклад, особливо усний. Німецькі жарти та афоризми часто ґрунтуються на омоформах, дослівний переклад яких у принципі неможливий: Kommt Zeit, kommt Rad (жарт автомеханіків). Мовні викрутаси типу: Пройде час, підкотить і порада - ситуацію

прикрашує, але проблеми не вирішує. Іншим виходом є коментар гри слів, побудованих на прислів'ї. Проте цей підхід займає занадто багато часу та сповільнює дискусії (при усному перекладі) чи збільшує обсяг тексту (при письмовому) (див. нижче). Щоб уникнути проблем з пере­кладом омонімів, найбільш уживані омоніми перекладачеві необхідно гримати в оперативній пам'яті. Тому список найчастотніших омонімів наводиться у вправах до підручника, а способи перекладу омонімів у каламбурах наводяться в наступному розділі.

Загалом при перекладі омонімів (як і при перекладі фразеологізмів) перекладачеві важливо "не викопати самому собі яму". Одного разу промовець сказав у дискусії: "Якщо прагнути досягти дві мети, то не досягнеш жодної", що синхроніст, радіючи своїй знахідці, переклав: "За двома зайцями поженешся, жодного не спіймаєш". Яким же був стрес перекладача, коли йому довелося відтворювати відповідну реплі­ку опонента: "А Ваші зайці за вуха притягнені...".