Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

2.5. Організаційні типи виробництв та їхня техніко-економічна характеристика

Під типом виробництва розуміють сукупність ознак, які визначають організаційно-технологічну характеристику виробничого процесу, який виконується як на одному робочому місці, так і на сукупності їх у масштабі дільниці, цеху, підприємства.

Тип виробництва- важливий параметр, який визначає форми і методи організації праці, виробничого процесу, оперативно-календарного планування, системи управління тощо.

В основу класифікації типів виробництва покладено такі чинники: номенклатура продукції, обсяг виробництва (річна виробнича програма), конструктивно-технологічні особливості виробів, ступінь стійкості номенклатури (характер повторюваності випуску виробів), характер завантаження робочих місць. Залежно від вказаних чинників змінюється вид та рівень спеціалізації виробництва, починаючи з робочого місця і закінчуючи підприємством.

Для промислових підприємств існують три типи виробництв: одиничне, серійне та масове.

Одиничний тип виробництва характеризується виготовленням одиничних екземплярів виробів широкої номенклатури, виробництво яких упродовж тривалого часу (рік і більше) не повторюється чи повторюється через невизначені інтервали часу. При цьому на кожному робочому місці виконують різнобічні деталеоперації (цехи одиничного виробництва, дослідні цехи). Наприклад, виробництво космічних кораблів, телескопів, електричних машин і апаратів зі спецзамовлення, ексклюзивного одягу, тортів тощо.

Серійний тип виробництва характеризується виробництвом обмеженої номенклатури виробів із визначеною конструктивно-технологічною однорідністю. При цьому виготовлення кожного з виробів повторюється з визначеною періодичністю. На кожному робочому місці виконують декілька деталеоперацій, які ритмічно повторюються.

Залежно від ступеня повторюваності розрізняють дрібносерійне, середньосерійне та багатосерійне виробництво.

Масовий тип виробництва характеризується вузькою номенклатурою виробів (один чи декілька), які випускають у значній кількості. При цьому на робочому місці виконується одну-три деталеоперації впродовж тривалого часу (рік і більше). Умовою масового виробництва є повнота завантаження обладнання і робочих місць завданням із випуску виробів тільки одного найменування.

Тип виробництва впливає на його організацію, управління та економічні показники роботи. У таблиці 2.1 наведено техніко-економічну характеристику типів виробництва.

Таблиця 2.1. Техніко-економічна характеристика типів виробництва

Фактор

Одиничне

Серійне

Масове

Номенклатура виробів

Необмежена

Обмежена серіями

Один чи декілька видів

Повторюваність випуску

Не повторюється

Повторюється періодично

Повторюється постійно

Обладнання, що застосовується

Універсальне

Універсальне та частково спеціальне

Головно спеціальне

Розташування обладнання

Групове

Групове та ланцюгове

Ланцюгове

Розробка технологічних процесів

Укрупненийметод (на виріб,вузол)

Подетальна

Подетально-поопераційна

Інструмент, що застосовується

Універсальний, іноді спеціальний

Універсальний і спеціальний

Переважно спеціальний

Закріплення деталей і операцій за верстатами

Спеціально не закріплені

Певні деталі та операціїзакріплені за верстатами

На кожному верстаті виконується одна й та сама операція над однією деталлю

Кваліфікація робітників (середній розряд)

ВисокаPcp =4...5

Середня Pcp =3,5...4

Невисока Pcp =3,2...3,5

Взаємозамінність

Пригінка

Неповна

Повна

Собівартість одиниці продукції

Висока

Середня

Низька

Тип виробництва визначають коефіцієнтом закріплення операцій технологічного процесу за робочим місцем, виробничою дільницею, цехом і підприємством загалом. Наприклад, коефіцієнт закріплення операцій виробничої дільниці машинобудівного підприємства можна визначити за формулою:

(2.1)

де k3 - кількість типорозмірів деталей, які обробляють на дільниці впродовж місяця, шт.;

к. - кількість технологічних операцій за i-ю деталлю, шт.;

с- загальна кількість робочих місць на дільниці, шт.

Залежно від значення к3 визначають серійність виробництва:

k3 = 21...40 - одиничне та дрібносерійне виробництво;

k3 = 11...20 - середньосерійне виробництво;

k3 = 4... 10 - багатосерійне виробництво;

k3 = 1...3 - масове виробництво.

Тип виробництва цеху визначають за типом виробничої дільниці, на якій виконують найважливіші операції чи встановлене найцінніше обладнання. Наприклад, у механічних цехах - це дільниці з обробки валів машин чи верстатів; у штампувальних цехах - дільниці з потужними пресами.

Тип виробництва підприємства, яке спеціалізоване на випуску одного виду продукції, визначають за типом виробництва головного цеху (наприклад, складального чи механоскладального). На деяких підприємствах низки галузей виробництва функціонують дослідні (експериментальні) виробництва (цехи). У межах науково-виробничого об'єднання, виробничого об'єднання вказані підрозділи займаються виготовленням нових зразків та видів виробів, їхніх модифікацій, щоб повніше задовольнити попит на продукцію підприємства. Між дослідним і одиничним типом виробництв багато спільного. Однак принципи організації виробничого процесу в умовах дослідних цехів мають свої особливості: наприклад, наявність замкнутого циклу виробництва - від заготівельного до складального, предметного принципу побудови тощо. Ці особливості підкреслюють головну мету організації дослідного виробництва - прискорення виготовлення дослідного зразка виробу високої якості при мінімальних витратах матеріальних, трудових та фінансових ресурсів.

Зазначимо, що на одному й тому самому підприємстві можуть траплятися різні типи виробництв (наприклад, одиничне виробництво

потужного електродвигуна для потокової лінії і масове виробництво мікроелектродвигунів для різних галузей промисловості).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]