Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

Тема 2. Виробничий процес і організаційні типи виробництва

2.1. Визначення виробничого процесу та його основних елементів

Процес виробництва будь-якої продукції успішно розвивається лише тоді, коли всі його складові тісно взаємопов'язані між собою.

Основу формування кожного підприємства незалежно від форми власності та галузі виробництва становить виробничий процес.

ДСТУ 2960-94, 6.1. Виробничий процес

Систематичне та цілеспрямоване змінювання в часі та просторі кількісних та якісних характеристик засобів виробництва і робочої сили для отримання готової продукції з вихідної сировини із заданою програмою.

Виробничий процес - це сукупність взаємопов'язаних трудових дій робітників, у результаті яких утворюються матеріальні цінності.

Важливими елементами виробничого процесу є три складові: жива праця - трудова діяльність людей, спрямована на створення матеріальних цінностей, предмети праці (оборотні засоби), засоби праці (основні засоби).

Виробничий процес включає трудові процеси, які потребують витрат часу та ресурсів (людських, матеріальних тощо) та природні процеси, які потребують лише витрат часу та матеріальних ресурсів, але

не потребують людських ресурсів. Трудові процеси виконують робітники самостійно чи за допомогою машин, механізмів тощо (наприклад, токарна обробка, фрезерування, шліфування деталей; фасування цукру, молока, йогуртів, соків, пошиття одягу тощо). До природних належать, наприклад, такі процеси, як висихання фарби на виробах, твердіння бетону, скисання молока для подальшої його переробки, визрівання сиру, просочування ізоляції в електротехнічних виробах, витримка вин та коньяків тощо.

Основою будь-якого виробничого процесу є технологічні процеси - сукупність операцій з виготовлення готової продукції чи її частин. Технологічний процес складається з окремих операцій.

ДСТУ 2960-94 , 6.2. Технологічний процес

Частина виробничого процесу, яка складається з дій, спрямованих на зміну та (чи) визначення стану предмета праці (ДСТУ 2391)

Операція є складовою процесу виробництва продукції, яка передбачає виконання однієї роботи на одному робочому місці чи на робочих місцях-дублерах з постійним застосуванням однотипного інструмента або обладнання. Операції, які належать до технологічних процесів, називають технологічними операціями.

ДСТУ 2960-94 , 6.3. Виробнича операція

Частина виробничого процесу з чітко визначеними метою та результатом, яка виконується за допомогою відповідного устаткування певним складом виконавців або без участі людини.

Операції сприяють раціональному розподілу праці, її спеціалізації, раціональній організації трудового процесу на кожній дільниці підприємства, рівномірному завантаженню окремих робочих місць, обґрунтуванню норм виробітку, норм часу та норм обслуговування. Залежно від особливостей виробничого процесу організуються виробничі ланки підприємства, вирішують питання організації і планування на підприємстві. Сукупність виробничих процесів створює виробничу структуру підприємства.

2.2. Класифікація виробничих процесів залежно від призначення та ролі у процесі виробництва

Залежно від призначення та ролі у процесі виробництва виробничі процеси розподіляють на основні, допоміжні та обслуговуючі.

Центральне місце у виробничому процесі займають основні виробничі процеси та основні операції технологічного процесу, які до них належать. Основний процес - це процес, у якому вихідні сировина і матеріали перетворюються в готову продукцію. Під час виконання головних операцій основного виробничого процесу змінюються форма, розміри, якісні характеристики вихідної сировини і матеріалів (наприклад, із металевих заготовок виробляють деталі, вузли, машини, апарати, агрегати; хімічна енергія палива перетворюється в електричну енергію; із шматка тканини виробляють одяг тощо).

Допоміжні виробничі процеси створюють умови для успішного здійснення основних процесів. Наприклад, виготовлення запчастин та інструменту, ремонт обладнання, перетворення енергії однієї напруги в іншу, енергії пару в енергію води тощо. Такі процеси іноді називають забезпечуючими. Виробництва, в яких відбуваються допоміжні процеси, об'єднуються в окремі виробничі ланки: інструментальне господарство, ремонтне господарство, енергетичне господарство.

Завдання обслуговуючих процесів - обслуговування потреб основних і допоміжних процесів та створення передумов для їхнього успішного виконання. Це складське та транспортне господарства, відділи та служби технічного контролю якості продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]