Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

12.2.3. Планування роботи транспортного господарства

Для розробки плану роботи транспортного господарства, економічного обгрунтування вибору транспортних засобів і потреби в них визначають кількісні (вантажообіг і обсяг вантажно-розвантажувальних робіт за вантажами основних видів, що виконуються ручним і механізованим способом), якісні (швидкість руху, коефіцієнт вантажопідйомності, пробігу і використання робочого часу транспортних засобів, а також трудомісткість і собівартість транспортних робіт) і техніко-економічні показники.

Обсяг перевезень вантажів - кількість перевезених вантажів (у тоннах) або тих, що потрібно перевезти з пункту відправлення до пункту призначення.

Вантажообіг - виконана або призначена до виконання транспортна робота (у тонно-кілометрах) з перевезення вантажів на визначену відстань між пунктами відправлення і призначення.

ДСТУ 29.60-94 10.3. Вантажообіг підприємства

Основний умовно-натуральний показник роботи транспорту, що визначається як сума добутків ваги вантажів на відстань їх перевезення на підприємстві за розрахунковий період.

Вантажопотік - кількість вантажів (у тоннах) перевезення або призначених до перевезення в одному напрямку (з пункту відправлення до пункту призначення) (рис. 12.6).

Згідно з рис. 12.6 перевезення вантажів Q] ... Q6 здійснюється між пунктами А, В і С. Обсяг перевезень вантажів становить:

Вантажообіг між пунктами А, В і С визначають:

Вантажопотік (у прямому напрямку) А-С: Вантажопотік (упрямомунапрямку) А-В: Вантажопотік (у зворотньому напрямку) С-А: Вантажопотік (узворотньомунапрямку) С-В:

Рис. 12.6. Схема вантажообігу, вантажопотоку та обігу перевезень вантажів Обсяг вантажно-розвантажувальних робіт - це кількість завантажених, розвантажених і перевантажених тонн вантажу (згідно з рис. 12.6 у разі ручного завантаження і розвантаження різних видів вантажів).

Під пунктами завантаження і розвантаження розуміють склади, площі цехів, ділянки інших підрозділів підприємства. На кожному з них можуть виконуватися одночасно операції завантаження і розвантаження.

Якщо обсяг перевезень вантажів (у тоннах) планують у кількості деталей (виробів, заготовок і т.п.), то його величину визначають за формулою:

де q- маса однієї деталі, кг;

Вт- кількість і-х деталей, які треба перевезти за визначений термін часу.

ДСТУ 29.60-94, 10.4. Маршрутизація перевезень

Організація використання внутрішньозаводського та внутрішньоцехо-вого транспорту на основі системи стійких маршрутів із закріпленням за кожним з них постійних виконавців та транспортних машин. Примітка. На промислових підприємствах вживаються кільцева та маятникова система маршрутизації перевезень.

На кожному маршруті транспортний засіб здійснює перевезення. Перевезенням називають закінчений цикл транспортного процесу, що складається із завантаження у відправника вантажу, його перевезення і розвантаження в отримувача та подачі рухомого складу під наступне навантаження. Рейсом називають транспортний процес переміщення вантажу від початкового пункту до кінцевого на маршруті.

Методи встановлення розмірів вантажопотоків залежать від типів виробництва: в умовах стабільної номенклатури та обсягів виробництва продукції вони з достатнім ступенем точності можуть бути визначені аналогічним методом за виробничими завданнями і нормами витрат матеріалів, напівфабрикатів і нормами технологічних відходів. В одиничному і дрібносерійному виробництві фактичні розміри вантажних потоків доцільно встановлювати шляхом проведення спеціального обстеження, яке основане на реєстрації обсягів вантажів, що прибувають і відправляються, і подальшої статистичної обробки одержаних даних.

На основі даних про потужність вантажопотоків у тоннах і відстані між кореспондуючими пунктами визначають обсяг транспортної роботи в тонно-кілометрах.

Дані про вантажообіг і вантажні потоки 'підприємства та окремих цехів доцільно наводити у формі шахової таблиці. У табл. 12.2 подано відомості про вантажообіг підприємства без розподілу вантажних

потоків за видами вантажів. За допомогою шахових таблиць перевіряють розрахунки з визначення розміру вантажообігу на основі балансу прибуття і відправлення вантажів і обліку втрат вантажів, що не повертаються.

За даними шахових таблиць, планувань цехів і генеральних планів підприємств складають схему (діаграму) вантажопотоків підприємства (рис. 12.7). Аналіз цих схем дає змогу виявити і ліквідувати нераціональні перевезення, досягнути прямоточності руху вантажів.

Рис. 12.7. Діаграма вантажопотоків підприємства

  1. - заводська станція;

  2. - відвал;

  3. - склад палива;

  4. - теплоцентраль;

  5. - склад сировини;

  6. - цех № 1;

  7. - цех № 2;

  8. - цех № 3;

  9. - вагова;

10 - склад готових виробів.

За вантажообігом і вантажопотоком встановлюють тип і структуру парку транспортних та підйомно-транспортних машин, розміри вантажно-розвантажувальних фронтів.

Таблиця 12.2 Шахова таблиця вантажообігу підприємства

Відправник

Одержувач

Разом

Станція Київ-товарний

Заводська станція

Цех

№ 1

Цех

№2

Цех

№3

Відвали

Станція Київ-товарний

-

10000

-

-

-

-

10000

Заводська станція

1000

-

2000

8000

-'

-

11000

Цех № 1

-

200

-

-

-

1800

2000

Цех № 2

-

-

-

-

8000

-

8000

Цех № 3

800

-

-

-

7200

8000

Відвали і т.д.

-

-

-

-

-

-

Разом

1000

11000

2000

8000

8000

9000

39000

На основі часового інтервалу обсяг перевезень вантажів і вантажообіг поділяють на: змінний, добовий, місячний, квартальний і річний. Перевезення вантажів бувають разовими і маршрутними (постійними) і здійснюються за разовими заявками або встановленим розкладом. Для розробки маршрутів транспортних засобів застосовують маятникову, кругову, збірну (розвізну) і радіальну схеми перевезень.

Маятникові маршрути за організацією руху бувають простими (зі зворотним холостим пробігом), загальними (зворотний пробіг із вантажем), змішаними (зворотний пробіг недовантажений). Збірний маршрут - це вид кругового маршруту, а радіальний - комбінація різних маятникових маршрутів.

Рис. 12.8. Простий маятниковий маршрут

Рис. 12.9. Загальний маятниковий маршрут

Рис. 12.10. Змішаний маятниковий маршрут

Рис. 12.11. Круговий маршрут

Рис. 12.13. Збірний маршрут

Рис. 12.14. Радіальний маршрут

Для масового і багатосерійного виробництва найефективнішою є кругова система перевезень з постійним розкладом. Схеми маршрутів міжцехових перевезень встановлюють відповідно до схеми вантажопотоків на підприємстві. На основі цієї схеми визначають обсяг перевезень кожної групи вантажів та здійснюють вибір транспортних засобів, розраховують потрібну кількість і техніко-економічні показники роботи рухомого складу.

Технічну швидкість V транспортного засобу (кілометри на годину) визначають за формулою:

де L - довжина шляху, пройденого за певний проміжок часу, км;

1 р- час, що витрачається на рух, год. Експлуатаційна швидкість:

де Тв - час на вантажні роботи, год.

Коефіцієнт використання вантажопідйомності транспортного засобу розраховують за формулою:

де Q - обсяг перевезень вантажів, т;

q - вантажопідйомність транспортного засобу, т;

Zn - кількість перевезень за визначений інтервал часу.

Час на перевезення за маятниковим маршрутом визначають за формулою:

де К Vx - швидкість транспортного засобу, відповідно, з вантажем і без нього.

Час перевезення за круговим маршрутом визначають за формулою:

де т- кількість пунктів завантаження та розвантаження на маршруті;

tx - середній час завантаження на маршруті;

t1 - середній час розвантаження на маршруті;

ґ3 - середній час на оформлення документації, прийом та здачу вантажу;

Vcp - середня швидкість пересування маршруту.

Кількість транспортних засобів, потрібних для перевезення вантажів за простим маятниковим маршрутом, визначають за формулою:

для загального маятникового маршруту

де N - кількість виробів /-го типорозміру, що перевозять упродовж визначеного періоду, піт.;

Quitj - маса одиниці виробу, кг;

q - вантажопідйомність транспортного засобу, кг;

увп- коефіцієнт використання вантажопідйомності транспортного засобу;

F, - ефективний фонд робочого часу транспортного засобу за зміну, місяць або рік, год;

Н ~ номенклатура транспортованих виробів.

Кількість транспортних засобів для кругового маршруту з рівномірним вантажопотоком

Масу вантажу, що перевозять за зміну, визначають за формулою

де Q - річний вантажообіг на маршруті, кг; Др - кількість робочих днів на рік;

Кн - коефіцієнт нерівномірності перевезень (приймають Кн = 0,85). Кількість перевезень за добу визначають за формулою:

де К - коефіцієнт використання фонду робочого часу транспортного засобу;

t vi - тривалість робочої зміни, год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]