Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

Дсту 2960-94, 6.19. Регламентований ритм

Організаційно-технічний розпорядок функціонування потокової лінії з дотриманням єдиного розрахункового такту на всіх операціях технологічного процесу.

ДСТУ2960-94, 6.20. Вільний ритм

Організаційний розпорядок функціонування потокової лінії, за яким дотримання розрахункового такту на різних операціях технологічного процесу не регламентується.

Отже, за кожний ритм на лінії і робочих місцях виконується однаковий за кількістю і складом обсяг роботи. Тому на потокових лініях мають місце не тільки ритмічність випуску виробів, а й ритмічність роботи.

Розрахункову кількість робочих місць на окремих операціях потокової лінії для кожної операції технологічного процесу визначають на основі трудомісткості технологічних операцій.

Отриману розрахункову кількість робочих місць округлюють до цілого числа. Це й буде прийнята кількість робочих місць на операції.

Відношення розрахункової кількості робочих місць до прийнятої становить коефіцієнт завантаження робочих місць.

Величина коефіцієнта завантаження робочих місць БПЛ не може бути нижче 85%, тому що це призводить до невикористання виробничих потужностей і ставить під сумнів доцільність організації безперервно-потокової лінії. На потоковій лінії потрібно також передбачати резервні робочі місця і робочі місця контролерів, кількість яких може дорівнювати 20...25% розрахункової кількості робочих місць на лінії.

5.4. Основні види конвеєрів у безперервно-потоковому виробництві та розрахунок їхніх параметрів

Велику роль в організації потокових ліній відіграють транспортні засоби. Слід відрізняти поняття транспортерів від конвеєрів.

Коли транспортні засоби тільки полегшують чи прискорюють переміщення виробів з одного робочого місця до іншого, їх називають транспортерами.

Коли ж транспортні засоби не тільки полегшують та прискорюють переміщення виробів, а й відіграють організаційну роль у потоці, тобто регулюють ритм роботи потокової лінії чи розподіляють предмети праці між робочими місцями, то їх називають конвеєрами.

На рис. 5.2 наведено перелік різних видів конвеєрів, які використовують у безперервно-потоковому виробництві.

Рис. 5.2. Види конвеєрів на БПЛ

У робочих конвеєрах робота (операції) виконується безпосередньо на конвеєрній стрічці, у розподільчих конвеєрах - на стаціонарних робочих місцях (поза стрічкою).

Розглянемо розрахунок деяких параметрів робочих конвеєрів.

Крок конвеєра Ік - це відстань між осями двох суміжних виробів, які рівномірно розташовані на стрічці. Ця відстань збігається також із відстанню між робочими місцями Ірж які розташовані уздовж конвеєрної стрічки з однієї чи обох сторін. Вимірюємо в метрах.

Крок конвеєра встановлюють з урахуванням габариту та маси виробу, зручностей розташування робочих місць на лінії і допустимої швидкості руху конвеєра.

Швидкість руху конвеєрної стрічки для конвеєрів безперервної дії V розраховують як

Для конвеєрів пульсуючої дії в основі розрахунку швидкості руху конвеєра лежить час руху виробу (чи партії) від однієї операції до іншої tmp (операції технологічного процесу виконуються на нерухомій стрічці конвеєра).

Найбільш зручною і безпечною для роботи конвеєрів безперервної дії є швидкість у межах:

Для підтримки ритму роботи лінії на робочих місцях встановлюють робочі зони операцій (станції) - дільниці конвеєра, на яких виконують окрему операцію. Межі цих зон доцільно відмічати якимось знаком на нерухомій частині конвеєра чи на підлозі.

Довжину робочої частини конвеєра визначають як

На рис. 5.3 наведено схему планування потокової лінії з робочим конвеєром.

Рис. 5.3. Схема планування потокової пінії з робочим конвеєром

У таблиці 5.1 наведено перелік і розрахунок основних параметрів робочих конвеєрів.

Таблиця 5.1 Параметри робочих конвеєрів

Показник

Конвеєр безперервної дії

Конвеєр пульсуючої дії

1. Тривалість окремих операцій, хв

2. Такт потокової лінії, хв/шт.

3. Швидкість руху конвеєра, м/хв

4. Крок конвеєра, м

5. Кількість робочих місць на окремих операціях і взагалі, роб. місць

6. Довжина робочої частини конвеєра, м

7. Тривалість технологічного циклу виготовлення:

- першого виробу, хв;

- партії виробів п, хв приР=\ шт. приР> 1 шт.

Безперервно-потокові лінії з розподільчим конвеєром використовують головно на дільницях механічної обробки, оздоблення і складання невеликих виробів при великих програмних завданнях. Операції виконують на стаціонарних робочих місцях. Робочі місця розташовані уздовж конвеєра з однієї чи двох сторін. Вироби рівномірно розміщуються на рухомій частині транспортера на підвісках, візках, каретках чи на дільницях стрічки, на яких нанесено розмічувальні знаки.

У разі простих ланцюжків робочих місць, коли операцію виконують за один такт, кожен виріб, який підійшов до робочого місця, має бути оброблений до підходу наступного виробу. При складних технологічних ланцюжках тривалість операцій різна і може дорівнювати двом, трьом і більше тактам. У цих умовах для ритмічної видачі виробів потрібно, щоб, працюючи безперервно, кожне наступне робоче місце виконувало операцію зі зсувом на один такт від попереднього. Цього можливо досягти на основі ритмічної та почергово!' подачі виробів до робочих місць на операції, тобто відповідним адресуванням виробів. Для цього застосовують автоматичний розподіл виробів чи розмітку розподільчого конвеєра. Розмітка може бути виконана за допомогою літер, цифр, кольорових міток, кольорових прапорців тощо. Розмічальні знаки наносять на несучу частину конвеєра в потрібній послідовності і закріплюють за робочими місцями. Мінімальний розмір комплекту розмічальних знаків на лінії відповідає найменшому загальному кратному (НЗК) від кількості робочих місць на окремих операціях. Комплект розмічальних знаків називають періодом конвеєра: П = НЗК(с.).

Комплект розмічальних знаків може повторюватись на загальній довжині несучої частини конвеєра, але обов'язково ціле число разів. Кожен розмічальний знак проходить повз кожне робоче місце через один і той самий інтервал часу (період), який дорівнює такту потокової лінії г, помноженому на кількість розмічальних знаків в періоді П, тобто Т=г-П. Розмічальні знаки конвеєра закріплюються за робочими місцями з кожної операції відповідно до її тривалості. За операціями з одним робочим місцем (t=r) закріплюються усі знаки періоду; із двома - половина їх і т.д.

Своєю чергою такт потокової лінії з розподільчим конвеєром визначається як найбільший загальний дільник (НЗД) від тривалості окремих операцій [22].

У наявній літературі такт потокових ліній з розподільчим конвеєром вибирають на основі тривалості найкоротшої операції технологічного процесу, тобто r=t mjrf що можна розглядати як частковий випадок, коли досягається кратність часу виконання операцій. Наприклад, коли t : 2, 4, 2, 6 хвилин, справді г=ґ =2хв. А коли, наприклад, t : 3, 2, 4, 5, 3 хвилин

Отже, запропонованаавторами методика розрахунку такту потокової лінії з розподільчим конвеєром (формула 5.13) відповідає будь-якому співвідношенню тривалості операцій технологічного процесу.

Особливості розрахунку параметрів в ідеальному (класичному) конвеєрі та реальному наведено в таблиці 5.2.

Таблиця 5.2 Параметри розподільчих конвеєрів

Показник

Ідеальний (класичний) конвеєр

Реальний конвеєр

1. Тривалість технологічних операцій, хв

2. Такт потокової лінії, хв^шт.

3. Швидкість руху конвеєра, гп/хв.

4. Крок конвеєра, м

5. Кількість робочих місць на окремих операціях і взагалі, р.м.

6. Період конвеєра (комплект розміточних знаків), шт.

7. Довжина робочої частини конвеєра, м

8. Тривалість технологічного циклу виготовлення:

- першого виробу, хв

- партії виробів п, хв

У таблиці 5.3 наведено приклад закріплення розміточних знаків за робочими місцями і графік руху предметів праці.

На рис. 5.4 наведено схему розташування потокової лінії з розподільчим конвеєром.

При постійній швидкості розподільчого конвеєра, яка узгоджена з тактом лінії, проходження закріпленого розмічального знаку через зону, яку обслуговує робітник, сигналізує про закінчення обробки попереднього виробу і, тим самим, регламентує ритм роботи.

Рис. 5.4. Схема розташування потокової лінії з розподільчим конвеєром

Найбільш зручними є періоди конвеєрів із 6, 12, 24, 30 знаками.

При більших періодах доцільно вводити дворядну (диференційовану) розмітку, застосовуючи два комплекти розмічальних знаків (наприклад, кольорову і цифрову), кожен з яких дійсний тільки для визначеної групи операцій (табл. 5.4).

Таблиця 5.4. Закріплення розмічальних знаків при дворядній розмітці, П=60

№ операції

Кількість робочих місць

№ робочого місця

Кількість закріплених знаків

Послідовність закріплення знаків за робочим місцем

1

3

1

2

3

4

4

4

1 4 7 10

2 5 8 11 П=12

3 6 9 12

2

5

1

2

3

4

5

1

1

1

1

1

Білий колір Б

Чорний колір Ч

Жовтий колір Ж

Синій колір С

Червоний колір К

3

4

1

2

3

4

3

3

3

3

1 5 9

2 6 10 П=12

3 7 11

4 8 12

У прикладі, наведеному в таблиці 5.4 і на рис. 5.5, на загальній довжині стрічки конвеєра має бути мінімально 60 рисок, причому цифровий комплект знаків буде повторюватись 5 разів, а кольоровий -12 разів.

5.5. Розрахунок заділів (запасів) у безперервно-потоковому виробництві

Важливою ланкою проектування БПЛ є розрахунок необхідних запасів (інакше, заділів, незавершеного виробництва) по деталях, вузлах, предметах праці, які оброблюють, складають, випробовують, тобто виготовляють на потоковій лінії.

ДСТУ 2960.94, 9.5. Заділ Сукупність напівфабрикатів, що перебувають нарізних стадіях процесу виготовлення продукції і забезпечують безперебійність виробництва.

Б

ч

Ж

с

к

Б

Ч

Ж

С

К

Б

Ч

Ж

С

К

Б

Ч

Ж

С

К

Б

Ч

ж

с

К

Б

Ч

ж

с

К

Б

Ч

Ж

С

к

Б

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Ч

Ж

С

к

ь

Ч

Ж

С

К

Б

ч

ж

С

к

Б

ч

Ж

С

к

Б

Ч

Ж

с

к

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

П = 60 знаків, в т.ч. 12 цифрових знаків, 5 кольорових знаків: Б - білий колір Ч - чорний колір Ж - жовтий колір С- синій клір К-червоний колір

Рис. 5.5. Порядок нанесення розмічальних знаків на конвеєрній стрічці розподільчого конвеєра при використанні дворядної розмітки (за даними табл. 5.4)

Наявність необхідних розмірів незавершеного виробництва сприяє організації безперервного виробництва як усередині потокової лінії, так й на суміжних дільницях виробництва. На рис. 5.6 наведено перелік основних видів запасів на НПЛ.

Рис. 5.6. Основні види запасів напівфабрикатів на БПЛ

Технологічний запас відповідає кількості виробів, які містяться на усіх операціях технологічного процесу БПЛ у процесі обробки (при р = 1 шт.) чи чекання такої (при р > 1 шт.), тобто з урахуванням розміру передаточної (транспортної) партії.

Транспортний запас складається з тієї кількості виробів, які в кожен момент перебувають у процесі транспортування на конвеєрі. Цей запас залежить від засобів транспорту і розміру передаточної (транспортної) партії.

Резервний (страховий) запас створюється на найбільш відповідних і нестабільних за часом операціях, а також на контрольних постах. Він дозволяє нейтралізувати негативний вплив на безперебійну роботу потокової лінії випадкових порушень ритму потокової лінії.

де ^мл ~ програма запуску виробів на потоковій лінії за певний час, шт.;

FHp - явочний фонд робочого часу одного робітника (з балансу робочого часу), днів;

5і - кількість робочих змін за добу;

Ьра ~ коефіцієнт, який враховує величину резервного (страхового) запасу (k = 0,04...0,05).

Оборотний запас наявний у випадках різної продуктивності суміжних робочих місць. Оскільки в БПЛ такого немає, внутрішньолінійний оборотний запас не рахується (Z =0). Але між суміжними потоковими лініями чи дільницями їхня робота може бути несинхронною. Тоді потрібно формувати міжлінійний оборотний запас.

Наприклад, потокова лінія з виготовлення сердечників трансформаторів працює з ритмом г = 4 хв, а лінія загального складання трансформаторів із ритмом г1 = 2 хв. Денне завдання цеху п = 240 штук. З виконанням денного завдання лінія складання впорається за одну зміну (f = 60-8 = 480 хв, тс/с] = г2-п = 2-240 = 480 хв). Лінія ж сердечників має працювати у дві зміни се д = г}-п = 4-240 = 960 хв). Продукція, вироблена цією лінією упродовж другої зміни, й буде оборотним запасом для лінії складання.

Епюра такого запасу має вигляд: Zo6= 120 штук

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]