Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

5.9.1. Типи автоматичних потокових ліній

Автоматичні потокові лінії, які працюють на підприємствах, надто різноманітні в конструктивному технологічному та організаційному плані (рис. 5.9).

Рис. 5.9. Класифікація автоматичних потокових ліній

Залежно від ступеня спеціалізації виробництва АПЛ поділяють на:

  • однопредметні (масові);

  • багатопредметні (серійні) лінії.

За кількістю одночасно оброблюваних предметів на позиціях на:

  • лінії зі штучною обробкою виробів;

  • лінії з багатопредметною (багатодетальною) обробкою (наприклад, верстати з багатошпиндельними голівками).

За характером транспортування напівфабрикатів на:

  • лінії з безперервним рухом;

  • лінії з періодичним рухом.

За ступенем перекриття часу транспортування технологічним часом на:

- лінії з часом, що не перекривається;

  • лінії з часом, що перекривається (повністю чи частково). За характером кінематичного зв'язку на:

  • лінії з жорстким зв'язком;

  • лінії з гнучким зв'язком між обладнанням.

Автоматичні потокові лінії з жорстким зв'язком включають окремі верстати-автомати, які пов'язані між собою жорсткими транспортними пристроями. Вони й передають напівфабрикати з одного верстата на інший (з однієї операції технологічного процесу на іншу). Усі машини такої лінії працюють в одному такті. У разі зупинки однієї з них зупиняється уся лінія. Тому такі АПЛ називають синхронними.

Автоматичні лінії з гнучким зв'язком складаються з машин із гнучким транспортним зв'язком, які працюють незалежно (в часі). Такі АПЛ постачаються бункерами-накопичувачами для збереження запасу виробів і подачі їх на подальшу обробку. Під час зупинки якої-небудь машини лінія продовжує працювати за рахунок накопиченого в бункері запасу, такі АПЛ називають несинхронними. Залежно від необхідності переналагоджування АПЛ також бувають такі, що не-переналагоджуються і переналагоджуються. Перші АПЛ компонуються зазвичай зі спеціальних верстатів і при переході на другу конструкцію потребують значної реконструкції. Другі АПЛ компонуються зі спеціалізованого обладнання і навіть з універсальних верстатів. Ці верстати можуть обробляти не один, а низку виробів (наприклад, деталей) у широкому діапазоні габаритів, форм і розмірів.

За характером транспортування виробу, а також за наявності і розташування бункерних пристроїв розрізнюють п'ять основних типів автоматичних потокових ліній (рис. 5.10).

  1. Прямоточні автоматичні лінії (рис. 5.10, а) становлять систему взаємопов'язаних автоматично діючих механізмів із безпосередньою передачею виробів з однієї робочої позиції на іншу і переміщенням виробів на відстань між робочими позиціями за один такт. На таких лініях формується тільки технологічний (внутрішньолінійний) запас.

  2. Потокові автоматичні лінії (рис. 5.10, б) становлять ту саму систему механізмів, але з поступовим переміщенням виробів по транспортеру. На таких лініях формується як технологічний, так і транспортний запас.

  3. Бункерні автоматичні лінії (рис. 5.10, в) - це система окремих автоматичних машин, які працюють незалежно одна від одної. Кожна з них має бункер-накопичувач. Між собою машини пов'язані автоматичними транспортерами-перевантажувачами.

  4. Бункерно-прямоточні автоматичні лінії (рис. 5.10, г) складаються з декількох дільниць автоматично пов'язаних механізмів, які розділені бункерами. Виріб за такт (чи ритм) переміщується по робочих позиціях на величину відстані між ними.

Рис. 5.10. Схеми автоматичних потокових ліній з різними варіантами кінематичного зв'язку механізмів

5. Бункерно-поточні автоматичні лінії (рис. 5.10, д) становлять таку саму систему механізмів, що й бункерно-прямоточні. Різниця лише в тому, що елемент, виріб (наприклад, деталь) по робочих позиціях перемішується поступово, за один такт на габарит виробу.

На лініях третього, четвертого і п'ятого типів формуються технологічні, транспортні, а також міжопераційні (бункерні) запаси.

Автоматичні лінії з жорстким кінематичним зв'язком (рис. 5.10, а, б) зазвичай оснащені єдиним приводним міжопераційним транспортером, який виконує одночасну передачу виробів по всіх позиціях відповідно до такту лінії. Відмова будь-якого з верстатів зумовлює зупинку лінії, що при недостатній надійності механізмів призводить до великих простоїв і втрати продуктивності.

Автоматичні лінії з гнучким кінематичним зв'яком оснащені незалежним міжопераційним транспортером і бункерними пристроями після кожної операції (рис. 5.10, в) чи після групи операцій (рис. 5.10, г). Бункер забезпечує незалежну роботу механізмів у разі виходу з ладу одного з них і сприяє безперервності роботи на лінії. В АПЛ використовують спеціальні види конвеєрів, частіше інерційні чи підвісні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]