Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

5.2. Класифікація потокових ліній

Усю різноманітність потокових ліній, які застосовують у промисловості, можна класифікувати залежно від різних ознак.

На рис. 5.1 наведено схему класифікації потокових ліній за основними ознаками. Як бачимо, з погляду різноманітності номенклатури виробів, яка оброблюється (кількості найменувань виробів) є чотири види потокових ліній.

Постійно-потокові однопредметні, або масово-потокові, на яких стало випускаються вироби чи вузли, частини виробів одного найменування в масовій кількості.

Постійно-потокові багатопредметні лінії, або серійно-потокові, на яких одночасно ведеться виготовлення декількох видів напівфабрикатів чи готових виробів різних найменувань, але схожих у конструктивному й технологічному плані. Обробка предметів праці різних видів ведеться на лінії одночасно чи послідовно. Лінія не потребує переналагодження.

Перемінно-потокові багатопредметні лінії, або середньосерійні, на яких послідовно виготовляється декілька видів чи груп виробів. Строки запуску кожної групи конструктивно і технологічно схожих виробів регулюються стандартними графіками запуску-випуску виробів. При переході на нову групу виробів лінію переналагоджують.

Рис. 5.1. Схема класифікації потокових ліній за основними ознаками

Групові багатопредметні лінії характеризуються прямоточністю руху предметів праці. Спеціалізація робочих місць має технологічний характер при великій кількості найменувань виробів. Лінію часто переналагоджують .

За ступенем синхронізації операцій технологічного процесу потокові лінії розподіляють на три види.

Безперервно-потокові лінії, де всі операції технологічного процесу

При синхронізації забезпечується рівність чи кратність тривалості окремих операцій.

Стаціонарно-потокові лінії відрізняються тим, що предмет, який оброблюється, залишається нерухомим, але робітники тієї чи іншої спеціальності чи бригада робітників, які постійно виконують визначені операції, міняються. Наприклад, стендове складання крупних машин на підприємстві і монтажному майданчику.

Перервно-потокові-прямоточні лінії мають несинхронізовані операції. Вони частіше трапляються в цехах, в яких вироби оброблюються. Обладнання на таких лініях розташоване за ходом технологічного процесу, але працює із перервами. Робітники поєднують декілька операцій для їхнього повного завантаження.

5.3. Розрахунок параметрів безперервно-потокових ліній

Для організації роботи безперервно-потокової лінії (БПЛ) потрібно, щоб тривалість кожної операції (?) була рівна чи кратна такту потокової лінії (tx = г чи t /с. = г).

Тактом потокової лінії називають проміжок часу між запуском (або випуском) двох послідовно рушійних виробів потокової лінії або періодичність сходу з конвеєра чергового виробу.

ДСТУ 2960-94, 6.16. Такт потокової лінії

Інтервал часу між. послідовним випуском двох однойменних одиниць продукції потокової лінії.

Величину такту г БПЛ розраховують залежно від програми запуску виробів yVaii і дійсного фонду робочого часу роботи потокової лінії Fd за розрахунковий період (зміну, добу, місяць, рік тощо):

Програма запуску Nsan може бути визначена на основі програми випуску виробів Ngun згідно з бізнес-планом:

або з урахуванням частини виробів, які підуть на запчастини (при виробництві машин, апаратів, верстатів тощо):

де N - програма випуску виробів згідно бізнес-плану за розрахунковий період (зміну, добу, місяць, рік тощо), штук;

N. = кількість виробів даного типу, які в комплекті з готовою продукцією підуть на запчастини, штук (зазвичай це 3...5% від N^);

атехн ~ відсоток технологічних втрат при виробництві продукції, тобто брак, % (2...3%).

Дійсний фонд робочого часу роботи ліній розраховується з урахуванням змінності роботи ліній, витрат часу на наладку та ремонт, регламентованих перерв.

де Ff°6, Fd - відповідно дійсний фонд робочого часу роботи потокової лінії за добу і більш тривалий відрізок часу, хвилин;

t^ - тривалість робочої зміни, хвилин;

t - загальна тривалість регламентованих перерв упродовж робочої зміни, хвилин;

S - режим змінності роботи ліній (кількість змін за добу);

D - кількість робочих днів у розрахунковому періоді при роботі потокової лінії, днів;

г)нсцЄ ї) - коефіцієнти, які враховують витрати часу для виконання налагоджувальних та ремонтних робіт на лінії.

Такт потокової лінії збігається з дійсним інтервалом часу між запусками (випусками) суміжних виробів лише при поштучній передачі виробів за операціями технологічного процесу.

При передачі виробів передаточними (транспортними) партіями (пачками) ритмічність безперервно-потокової лінії (БПЛ) характеризується інтервалом часу, який відділяє запуск (випуск) однієї партії виробів від іншої. Тоді періодичність сходу з потокової лінії (конвеєра) чергової партії виробів р називають ритмом потокової лінії R.

і

ДСТУ 2960-94, 6.18. Ритм потокового виробництва

Ритм виробництва з дотриманням пропорцій між окремими підрозділами підприємства стосовно до номенклатури продукції, її обсягу та календарних строків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]