Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

Розділ 6. Комплексна підготовка виробництва до випуску нової продукції

6.1. Зміст і завдання підготовки виробництва

В умовах ринкової конкуренції підприємство вимушене оперативно реагувати на кон'юнктуру ринку, використовувати досягнення науково-технічного прогресу, щоб краще задовольняти потреби споживачів своєї продукції, підтримувати або поліпшувати свої позиції на ринку.

Життя будь якого товару на ринку не є безмежним, попит на товар і прибуток від його реалізації з часом зменшуються. Різницю між прибутком, який підприємство очікує отримати від випуску вже освоєної продукції, і прибутком, необхідним для існування та розвитку підприємства, треба своєчасно компенсувати, реалізуючи нову продукцію. Тобто до насичення ринку одним товаром виробника треба виводити новий, здатний принести достатній прибуток.

Обов'язковою умовою досягнення головної економічної мети підприємства є здійснення своєчасної підготовки та освоєння виробництва нової конкурентоздатної продукції. Реалізація можливості розроблення такої продукції - функція системи створення та освоєння нової продукції (СОНП).

Формують систему СОНП дві стадії життєвого циклу продукції: дослідження та обгрунтування розроблення і процес розроблення (рис. 6.1). Життєвий цикл продукції - це сукупність взаємопов'язаних процесів послідовної зміни стану продукції від початку дослідження та обґрунтування розроблення до припинення експлуатації виробу, а стадія життєвого циклу є його частиною, яка характеризується певним станом конкретної продукції, сукупністю видів передбачених робіт та їхніми кінцевими результатами. Поняття життєвого циклу продукції стосується всієї сукупності одиниць продукції однієї назви та одного призначення [7, п. 4.4].

Система СОНП становить собою сукупність взаємопов'язаних процесів, необхідних для створення та освоєння нового виробу, забезпечення готовності підприємства до випуску нової продукції визначеної якості та кількості.

Рис. 6.1. Схема стадій життєвого циклу продукції

Повний комплекс робіт, спрямованих на створення та освоєння нової продукції, включає взаємозалежні підсистеми системи СОНП: науково-дослідну, конструкторську, технологічну та організаційну підготовку виробництва.

Економічну підготовку як окремий елемент системи СОНП не виділяють тому, що розрахунки економічної доцільності запропонованих рішень виконуються на всіх стадіях життєвого циклу продукції.

Підготовка промислового виробництва означає систему заходів, яка охоплює виконання всього обсягу робіт з проектування, впровадження нових та вдосконалення освоєних конструкцій машин і технологічних процесів [1, п. 8.1].

Сукупність конструкторської, технологічної, організаційної підготовки називають технічною підготовкою виробництва.

Науково-дослідна підготовка полягає у визначенні можливості, сфер, шляхів практичного застосування відкритих об'єктивно наявних закономірностей, властивостей, явищ матеріального світу, обґрунтуванні напрямів створення нових видів продукції.

Конструкторська підготовка передбачає проектування нової продукції, удосконалення тієї, що виготовляється, розробка проектів реконструкції підприємства або окремих його підрозділів.

Технологічна підготовка - це сукупність взаємопов'язаних робіт, які встановлюють послідовність, зміст, умови здійснення процесів виготовлення виробу найбільш раціональними способами.

Організаційна підготовка відбиває взаємодію всіх елементів виробництва у часі і просторі; охоплює комплекс заходів з організації, планування, матеріально-технічного забезпечення виробництва, спрямованих на відпрацювання та практичне опанування способів виготовлення продукції з визначеними вимогами до її якості та обсягу випуску.

Основними завданнями системи СОНП на промисловому підприємстві є:

  • розробка раціональної конструкції нового потенційно конкурентоздатного виробу;

  • забезпечення можливості відтворення найкращих техніко-економічних характеристик виробу;

  • створення умов для здійснення ритмічного та рентабельного виробництва.

Практика засвідчує, що більша частина-сумарних витрат за життєвий цикл виробу формується під час здійснення процесів СОНП, а негативні наслідки помилки, допущеної при створенні та освоєнні

виробу, стрімко збільшуються у виробництві та особливо в період експлуатації виробу. Тому визначення та використання оптимальних рішень при створенні та освоєнні нової продукції набуває особливого значення.

Для зменшення тривалості та вартості здійснення процесів СОНП із одночасним підвищенням якості продукції застосовують різні методи, серед них такі:

  • використання систем автоматизованого проектування як засобу прискорення визначення оптимальних рішень;

  • автоматизація інформаційного обслуговування;

  • організація паралельно-послідовного виконання взаємопов'язаних робіт різних підсистем системи СОНП;

  • уніфікація, стандартизація, типізація конструкторських, технологічних, організаційних рішень;

  • багатоваріантний порівняльний техніко-економічний аналіз запропонованих рішень;

  • застосування сітьових методів планування та управління у підготовці виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]