Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

10.6.4. Облік та аналіз браку продукції на підприємстві

Систематичний облік та аналіз браку і дефекту продукції, виявлення конкретних винуватців - невід'ємна частина раціональної організації виробництва. Особливо важливе значення облік і аналіз браку мають в умовах ринкових відносин, коли кожен цех, кожна виробнича дільниця несе матеріальну відповідальність за якість продукції. Облік і аналіз браку мають на меті своєчасне і повне виявлення усіх видів, причин і винуватців браку та дефектів продукції, розробку організаційно-технічних заходів, які забезпечують запобігання й усунення браку; облік збитків від браку та відшкодування їх за рахунок конкретних винуватців; організацію роботи з виготовлення продукції замість забракованої; підготовку статистичних матеріалів для підсумкових зведень і вивчення динаміки браку за окремими календарними періодами і місцями утворення.

Браком зветься продукція, яка має відхилення від вимог нормативної документації, передача якої споживачу не допускається через наявність якихось дефектів. Дефект - це кожна окрема невідповідність продукції встановленим вимогам. Дефекти бувають явні, виявлення яких регламентовано відповідною документацією, і приховані, виявлення яких не передбачено документацією.

Продукцію, яка відповідає вимогам нормативної документації, вважають придатною для використання споживачем. Брак може бути виправний і невиправний. Виправним браком вважають вироби з такими дефектами, які технічно можливо й економічно доцільно усунути. Невиправним браком вважають продукцію, яка не може бути використана за її прямим призначенням і виправлення якої технічно неможливе чи економічно недоцільне.

Для ліквідації і запобігання браку потрібно розрізняти, як було вказано вище, види браку, виявляти причини браку і винуватців браку.

Під видом браку розуміють ті конкретні дефекти і відхилення від встановлених вимог до якості продукції (матеріалу, форми, розмірів тощо), які є основою для її вибраковування і відділення від придатної продукції. Наприклад, недотримання розмірів; лом, бій металу, лиття; тріщини, раковини, сипкість матеріалу тощо.

Причина браку - це відхилення від нормативних виробничих умов і, в окремих випадках, від встановленого технологічного процесу, які спричинили появу браку. Наприклад, робота на несправному обладнанні, дефекти креслення, помилки технології, наладки тощо.

Винуватцями браку вважають робітників, інженерно-технічний персонал, службовців цехів, дільниць, відділів апарату управління підприємства, чиї дії чи недогляд зумовили виникнення браку, відхилення від нормальних виробничих умов.

Для правильного визначення видів, причин і винуватців браку, для його систематизації, обліку й аналізу при оформленні первинної документації потрібно користуватись класифікаторами, які містять шифри окремих видів, причин і винуватців браку.

Кожна партія продукції пред'являється до контролю з супровідною документацією (робочим нарядом чи змінним завданням), в яких контролер зазначає результати перевірки якості.

При виявленні продукції з невиправним браком контролер повинен оформити його актом. Виправний брак повертається на доробку. Акт про брак є основним і єдиним первинним документом для обліку й аналізу браку. У ньому мають бути тільки необхідні відомості - найменування виробу, а також операції, на яких з'явився брак, характеристика браку, де вказаний шифр його виду, причини браку і винуватець (згідно з класифікатором), а також сума втрат, які належить вимагати з винуватця.

Весь виявлений брак позначають, негайно вилучають і відправляють на склади-ізолятори, звідки передають на склад утілю.

Коли брак продукції виявляється у споживача, на підприємство надходить рекламація, де зазначено причини, унаслідок яких продукція не задовольняє вимогам споживача - замовника. Підприємство перевіряє обґрунтованість рекламації і браковану продукцію замінює придатною, відшкодовуючи збитки споживачеві. Повернення дефектної чи бракованої продукції для кожної виробничої ланки враховують під час оцінювання ефективності їхньої роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]