Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
911
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

Тема 1. Теоретико-методологічні основи організації виробництва

1.1. Предмет, методи і зміст курсу "Організація виробництва"

Спеціалісти народного господарства економічного та технічного напрямів підготовки тією чи іншою мірою виконують управлінські функції. Для більш ефективного їхнього здійснення потрібне

досконале знання самого об'єкта управління - виробництва. І саме курс "Організація виробництва" конкретизує систему знань щодо виробничої діяльності, відображає її галузеву спрямованість. Термін "організація" використовують у двох сферах - у виробничій та в управлінській діяльності. Предметом нашого розгляду є виробнича сфера, її формування та розвиток.

Об'єктом організації виробництва є конкретне виробництво. Таке виробництво практично завжди відбувається в межах певного виробничого утворення - підприємства, яке може існувати в різних організаційно-правових формах.

Об'єктом дисципліни "Організація виробництва" є підприємства, фірми, компанії, об'єднання та інші організації, які здійснюють виробництво продукції, надають послуги чи виконують які-небудь роботи.

Вирішення організаційних проблем виробництва основане на знаннях економічних, технічних та інженерних наук.

Курс "Організація виробництва" належить до економічних наук, які займають провідне місце серед суспільних наук, оскільки вивчають відносини, що складаються між людьми в процесі виробництва. Він має досить широкі взаємозв'язки з іншими дисциплінами і є проміжною ланкою між економічними та технічними дисциплінами, поєднуючи їх в одне ціле. У підготовці фахівців-економістів курс "Організація виробництва" входить до складу профільних дисциплін. Він поглиблює вивчення одного з функціональних напрямів управління - організацію виробництва.

Теоретичною основою курсу "Організація виробництва" є "Основи економічної теорії", "Мікроекономіка", "Економіка підприємства", інші загальноекономічні дисципліни, які розкривають зміст економічних законів, механізм їхньої дії, умови для використання цих законів під час організації діяльності підприємств, визначають методичні підходи до розв'язання завдань підприємства в умовах ринкової економіки. Організація виробництва використовує закони філософії, соціології, основні положення правових наук та інших дисциплін.

"Організація виробництва" тісно пов'язана із спеціальними курсами: "Планування діяльності підприємства", "Економіка праці в організації", "Статистика", " Математичні методи", "Економічний аналіз", "Менеджмент", "Маркетинг" та іншими, які сприяють розробці організаційних заходів функціонування підприємств. Вирішення організаційних питань на підприємствах супроводжується широким використанням положень чинного законодавства, які розглядають правові науки.

Також цей курс має певні зв'язки з навчальними дисциплінами технічного напряму, такими як "Проектування машин та обладнання, технологічних процесів", "Матеріалознавство" тощо, які є основою для вирішення інженерних питань організації діяльності підприємств.

Курс "Організація виробництва" аналізує найраціональніші організаційні форми і методи використання досягнень економічних та технічних наук на підприємствах для підвищення ефективності їхньої господарської діяльності.

Предмет науки вказує на ті явища дійсності, які вона вивчає. Об'єктивною основою організації виробництва є відносини, які виникають при виробництві матеріальних благ, виконанні робіт та наданні послуг на рівні первинних ланок економіки - підприємств. Частина виробничих відносин має організаційний характер, які, своєю чергою, мають власну структуру [72, с.9]. Серед цих відносини можна виділити:

  1. регулюючі організаційні відносини, які забезпечують визнання та вияв відносин власності при формуванні та експлуатації виробничих систем;

  2. міжлюдські організаційні відносини, які відбуваються між працівниками у процесі спільної праці при виробництві кінцевих продуктів;

  3. технічні організаційні відносини, які складаються в процесі взаємодії працівників із засобами та предметами праці;

  4. забезпечувальні організаційні відносини, які відображають взаємозалежності ресурсних складових виробничих систем. Предметом науки "Організація виробництва" є вивчення відносин щодо організації виробництва у сфері виробництва матеріальних благ. Ці відносини виявляються через змістовні сфери дослідження. Сутнісний зміст предмета дисципліни "Організація виробництва" включає вивчення основ теорії організації, системного підходу до управління, методів економічного обґрунтування рішень у сфері організації виробництва, закономірностей та принципів організації виробництва на підприємствах, форм і методів здійснення виробничих процесів, випуску продукції високої якості за умов найраціональнішого використання всіх видів ресурсів у конкретних умовах підприємства, кількісних та якісних залежностей, взаємовідносин та взаємозв'язків між елементами виробничої системи в процесі проектування, освоєння та виготовлення продукції на підприємстві та ін. Загалом зміст предмета цієї дисципліни відображають виробничі відносини, що виникають при реалізації різноманітних способів та методів раціональної організації виробництва.

Будь-які організаційно-технічні рішення, способи виготовлення продукції, виконання виробничих операцій, методи і прийоми праці, форми господарювання мають постійно поліпшуватись. Тому базовим методом вивчення організації виробництва є діалектичний та історичний матеріалізм, який розглядає всі явища у виробничо-господарській діяльності як природничо-історичний процес, що підкоряється визначеним законам розвитку. Усі залежності виробничих процесів на підприємстві розглядаються в їхньому взаємозв'язку, у безперервному розвитку, русі, що показує неминучість причин і наслідків. Цей метод дає змогу розглядати організацію виробництва як безперервну творчу роботу з пошуку шляхів підвищення ефективності виробничого процесу на підприємстві.

Окрім того, в економіці на сьогодні найбільш продуктивним є системний підхід, що передбачає вивчення підприємства як виробничої системи. Цей підхід дає змогу оптимізувати діяльність усієї виробничої системи як цілого, а не тільки її окремих частин. Застосовуються й інші наукові підходи - функціональний, відтворювальний, маркетинговий, динамічний.

Спираючись на діалектичний метод, у процесі організації виробництва використовують економічний аналіз і синтез, балансовий, експертний, економіко-математичний методи, методи моделювання, класифікації та кодування, стратегічного і тактичного планування, дедукції й індукції, частковості й узагальнення та ін.

Курс "Організація виробництва" вивчає головні питання економіки, ґрунтується на використанні об'єктивних економічних законів. Вивчення дії цих законів дає змогу встановити низку загальних і специфічних принципів організації виробництва, форми та методи раціональної діяльності підприємств.

Мета дисципліни "Організація виробництва":

  • надати ґрунтовні знання щодо основ організації виробництва, законів та закономірностей, що діють у виробничих системах, принципів і методів виробничої діяльності підприємства;

  • допомогти виробити вміння використовувати закономірності поєднання основних факторів виробництва;

  • сформувати навички аналізу, організації та управління окремими елементами виробничих систем та виробничих процесів на підприємстві.

Метою викладання дисципліни "Організація виробництва" є:

  • формування у студентів системи теоретичних і прикладних знань з раціональної організації та напрямів підвищення ефективності виробничої системи підприємства;

  • розкриття сутності та змісту її основних категорій;

  • з'ясування основних етапів та завдань з організації функціональних процесів підготовки і виготовлення продукції, побудови основного, допоміжного та обслуговуючих виробництв;

  • надання вмінь щодо використання принципів, методів, способів та інструментів раціональної організації виробничих систем.

Завданнями курсу є:

  • вивчення теорії організації виробництва, зокрема, економічних закономірностей функціонування і формування виробничих систем, організації й управління виробничими процесами, систем підготовки і обслуговування виробництва та організації трудових процесів;

  • набуття навичок аналізу виробничих процесів;

  • здобуття вмінь щодо самостійного обґрунтування слухачами параметрів раціональної організації виробничих систем.

Зміст дисципліни охоплює такі питання:

  • теоретичні основи організації виробництва;

  • дослідження виробничих систем;

  • розгляд виробничих процесів;

  • організація виробничих процесів у часі та просторі;

  • організація трудових процесів;

  • формування якості та забезпечення конкурентоспроможності виробництва;

  • організація технічного нормування праці;

  • організація матеріально-технічного забезпечення виробництва;

  • організація науково-технічної та організаційно-економічної підготовки виробництва і освоєння нового продукту;

  • організація потокових методів виробництва;

  • організація інструментального, ремонтного, енергетичного, транспортного господарства підприємства.

Організація виробництва - це наукова дисципліна з вивчення: теоретичних і методичних питань організації виробництва на підприємствах; умов і факторів раціонального узгодження дій трудових колективів щодо використання предметів і знарядь праці у виробничому процесі.

Організація виробництва займає одне з важливих місць у формуванні знань і вмінь майбутнього фахівця для виконання ним своїх службових обов'язків, пов'язаних з виробничими процесами, виявленням "вузьких" місць на виробництві та раціональній організації випуску продукції. Це зумовлено тим, що цей вид діяльності відіграє значну роль в економічних процесах суспільства, оскільки є одним із напрямків менеджменту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]