Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

2. Розрахунок робочих тактів (г) за фондом робочого часу на виготовлення окремих груп виробів.

Розрахунок ведуть шляхом розподілу загального дійсного фонду робочого часу F, роботи лінії пропорційно трудомісткості програмних завдань окремих груп виробів. Фонд робочого часу, потрібний для виготовлення виробів у'-тої групи, на плановий період

Частковий (виробничий) такт із виробів у'-того виду

Незважаючи на різну трудомісткість виробів, які оброблюються, іноді на перемінно-потокових лініях доцільно зберігати постійну швидкість конвеєра за рахунок передачі виробів передаточними (транспортними) партіями різної величини. У цьому разі загальний ритм роботи лінії буде відповідати найменшому кратному часткових тактів, а передаточні (транспортні) партії р визначатись як часткове від ділення загального ритму на частковий такт. У таблиці 5.6 наведено приклад загального ритму при різних значеннях часткових тактів.

Таблиця 5.6 Розрахунок загального ритму потокової лінії

1. Виріб

А

Б

В

Г

2. Частковий (виробничий) такт, rh к хв/шт.

1,5

3

2

1

3. Розмір передаточної (транспортної) партії, ph шт.

4

2

3

6

4. Загальний ритм роботи лінії, R, хв

6

6

6

6

3. Розрахунок часткового (виробничого) такту через кількість робочих місць і трудомісткість окремих виробів.

При однаковому складі операцій, але різній трудомісткості виробів розраховують часткові такти через загальну кількість робочих місць на лінії.

де- сумарна трудомісткість усіх закріплених за лінією виробів (на усіх операціях технологічного процесу на лініїхв.

5.8. Складання план-графіка (стандарт-плану) роботи перемінно-потокової лінії

На основі програми випуску (запуску) з кожної групи виробів і часткових (робочих) тактів для цих виробів розраховують тривалість періоду випуску партій виробів кожного виду, які закріплені за перемінно-потоковою лінією (у робочих змінах):

Визначають загальний час роботи лінії в плановому періоді з урахуванням часу на налагоджувальні і ремонтні роботи (за умови, що їх проводять у робочі часи).

На основі фонду часу роботу лінії та його складу за окремими виробами розробляють стандарт-плани роботи лінії, які передбачають сувору черговість виготовлення партій виробів різних найменувань і періодичність їхнього запуску. На рис. 5.8 наведено план-графік роботи перемінно-потокової лінії з трьома виробами А, Б, В.

Рис. 5.8. План-графік (стандарт-план) роботи перемінно-потокової лінії (режим роботи - двозмінний)

З метою скорочення часу на переналагоджування лінії для виготовлення чергового виробу порядок чергування партій встановлюють так, щоб наступна партія виробів за характером була близькою до попередньої.

5.9. Організація автоматичних потокових ліній

Автоматизоване виробництво - це вища форма автоматизації. Автоматизація виключає безпосередню участь людини у виробничому процесі. Робота машин і апаратів у цьому разі відбувається за заданою програмою, а робітник виконує налагодження автоматичного обладнання, контроль його роботи, ліквідує відхилення від заданих режимів.

ДСТУ 2960-94, 6.15. Автоматизація виробництва

Застосування засобів виробництва, що дають змогу здійснювати всі чи переважну частину операцій виробничого процесу без участі людини, за якою залишаються функції налагодження, нагляду та контролю.

Технічною основою автоматизації виробництва є автоматичні верстати та інші види обладнання, промислові роботи й маніпулятори, мікропроцесори, електронно-обчислювальні машини. У масовому і багатосерійному виробництві різних галузей промисловості широко використовують автоматичні потокові лінії (АПЛ). Це комплекс обладнання, який розташований у визначеній технологічній послідовності і пов'язаний транспортними пристроями і засобами управління технологічним процесом, що забезпечує перетворення вихідних сировини та матеріалів у готові вироби. На АГІЛ, в автоматичних цехах і заводах-автоматах безперервність виробничих процесів сполучається з автоматичністю їхнього виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]