Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

11.3.1. Організаційно-виробнича структура інструментального господарства

Форми організації інструментального господарства залежать від об'ємів та характеру продукції що виробляє завод, і від типу виробництва. На заводах з одиничним та дрібносерійним виробництвом,

які головно використовують стандартизовану оснастку, інструментальним господарством керує бюро інструментального господарства, яке підпорядковується головному технологу заводу (рис. 11.6).

Рис. 11.6. Організаційна структура інструментального господарства на підприємствах з одиничним та дрібносерійним виробництвом

На заводах масового та крупносерійного виробництва інструментальне господарство має більш розвинену організаційну структуру і вже має підрозділи для виготовлення та ремонту спеціальної оснастки. Окремі підрозділи інструментального господарства в цієї схемі (рис. 11.7) виконують такі функції.

  1. Планове бюро визначає потребу оснастки на підприємстві та встановлює план роботи інструментального цеху.

  2. Група оперативного постачання забезпечує оснасткою, що купується за договорами постачання від спеціалізованих інструментальних підприємств-виробників оснастки.

  3. Центральний інструментальний склад виконує зберігання, облік та видачу запасів оснастки до виробничих цехів.

  4. Інструментальний цех безпосередньо виготовляє спеціалізовану оснастку за кресленнями, що розробляються на підприємстві. На підприємствах з великим обсягом виробництва може бути організовано декілька спеціалізованих інструментальних цехів з виробництва ріжучого інструменту, штампів, пристосувань технологічного призначення, прес-форм тощо.

  1. Заточувальна майстерня регулярно виконує роботи із заточування усіх видів інструментів, які поступають від основних виробничих цехів підприємства.

  2. Абразивна майстерня виконує роботи з абразивними кругами (корундовими, алмазними), надає їм потрібної для технології форми, виконує склеювання абразивів із відходів тощо.

  3. Група технічного нагляду слідкує за регламентованою експлуатацією інструменту на робочих місцях, встановлює причини дострокових поломок інструменту та заходи щодо їхнього запобігання та усунення.

  4. Бюро відтворення інструменту займається збиранням відпрацьованого інструменту, забезпечує його ремонт, відтворення та подальше використання у виробництві.

Рис. 11.7. Організаційна структура інструментального господарства на підприємствах масового та крупносерійного виробництва

Організаційно-виробнича структура інструментального господарства визначається його завданнями, типом виробництва і є сукупністю загальнозаводських і цехових підрозділів (цехів), зайнятих проектуванням, виготовленням, придбанням та експлуатацією інструментів. На рис. 11.8 зображено схему кругообігу інструменту на промисловому підприємстві.

Рис. 11.8. Кругообіг інструменту на промисловому підприємстві

До складу інструментального господарства підприємства безпосередньо входять:

  1. Інструментальний відділ.

  2. Цехи з виготовлення технологічної оснастки або інструментальний цех.

  3. Пункти уніфіковано-збірних пристосувань.

  4. Центральний інструментальний склад.

  5. Майстерні з заточення та відновлювання інструментів та пристосувань.

  6. Склад абразивних інструментів та матеріалів.

  7. Цехові інструментально-роздаточні комори.

Потрібно розрізняти загальнозаводські та цехові структури інструментального господарства підприємства.

До загальнозаводських підрозділів належать інструментальний відділ з функціями керування усім господарством, інструментальні цехи, центральний інструментальний склад, вимірювальні лабораторії.

Вони здійснюють виробництво технологічної оснастки безпосередньо на підприємстві, придбання оснастки у контрагентів, централізоване зберігання та видачу оснастки цехам-споживачам, відновлення зношеної оснастки. Крім того, в інструментальних цехах виготовляють та відтворюють нестандартизовану оснастку. Загальний обсяг та номенклатура технологічної оснастки, яку виробляють в інструментальному цеху підприємства, встановлюють та корегують відповідно до купленої на стороні та відтвореної особистими силами оснастки.

Залежно від типів, обсягів (масове або одиночне), характеру промислового виробництва продукції та обсягів виготовлення оснащення, на підприємстві можуть бути організовано один універсальний або декілька спеціалізованих інструментальних цехів.

ЦІС виконує приймання всієї оснастки, організовує зберігання, облік запасів та рух оснастки та видачу її ІРК в цехах. Кількість та номенклатуру технологічної оснастки, що підлягає зберіганню у коморах, визначають відповідно до норм запасів у коморах. Інструментальний відділ підприємства виконує планово-диспетчерські функції із забезпечення підприємства оснасткою, виробництва її в інструментальних цехах, а також здійснює технічний нагляд за експлуатацією оснастки та контроль її стану. ЦІС перебуває у підпорядкуванні головного інженера або головного технолога підприємства.

До цехових підрозділів належать цехові бюро, інструментально-роздавальні комори та майстерні з заточення і ремонту інструменту. ІРК забезпечують робочі місця цехів необхідною технологічною оснасткою, яка надходить з ЦІС за лімітними картами, організовує зберігання та облік оснастки у коморах, збір у цехах та передачу у ремонт оснастки, а також заточку ріжучого інструменту, видачу оснастки безпосередньо на всі робочі місця та забезпечення її повернення до ІРК. На рис. И.9 зображено схему обігу оснастки на виробничому підприємстві [69, С. 217].

Розглянемо схему обігу оснастки на підприємстві у такій послідовності. Відділ МТП регулярно поставляє нову куплену оснастку до ЦІС, Щ поставляє нову, виготовлену в ІЦ оснастку до ЦІС, Щ поставляє відновлену стару оснастку до ЦІС, ЦІС надає нову оснастку до ІРК, ІРК збирає по робочих місцях у цехах зношену оснастку та передає на відновлення до ІЦ, ІРК поставляє відновлену оснастку на робочі місця у виробничих цехах, затуплену оснастка збирають до заточувальної майстерні від ІРК та з робочих місць, заточену оснастку повертають до ІРК та на робочі місця.

Інструментальний відділ займається постачанням інструментів і пристроїв, які виготовляють на спеціалізованих інструментальних заводах, а також проектуванням технологічної оснастки для власних потреб, класифікацією та індексацією інструменту.

Інструментальний цех здійснює виготовлення, ремонт і відновлення спеціальної оснастки (інструменту) загального користування.

Увесь придбаний, виготовлений і відремонтований (відновлений) інструмент надходить до центрального інструментального складу. Тут виконують його приймання, облік, зберігання та видача цехам (дільницям, виробництвам)-споживачам. Безпосереднє забезпечення робочих місць технологічною оснасткою виконують цехові інструментально-роздавальні комори. Вони одержують від центрального інструментального складу технологічну оснастку, зберігають її оборотний фонд, збирають і передають до центрального складу зношений інструмент [2, С. 281].

Інструментальні служби і цехи підприємства повинні своєчасно забезпечувати виробництво інструментами й оснасткою високої якості з мінімальними витратами на їхнє виготовлення і експлуатацію. Від роботи інструментальних цехів і служб значною мірою залежать впровадження передової технології, механізації трудомістких робіт, підвищення якості виробів та зниження їх собівартості.

Інструментальним господарством керує головний технолог підприємства, якому підпорядковано інструментальний відділ (бюро інструментальний цех і центральний інструментальний склад. Цехові інструментально-роздавальні комори підпорядковано начальнику відповідного цеху.

Рис. 11.9. Схема обігу оснастки на підприємстві

Безпосередній процес управління інструментальним господарством передбачає:

  • визначення потреби в інструменті;

  • організацію власного виробництва оснастки;

  • придбання необхідного інструменту в спеціалізованих виробників (продавців);

  • організацію належної експлуатації інструменту виробничими підрозділами підприємства;

  • класифікацію та індексацію інструментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]