Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_All_OrgVurobn_18_STD.doc
Скачиваний:
914
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
7.44 Mб
Скачать

10.5. Методика визначення технічного рівня і якості продукції під час створення нових виробів

Оцінку технічного рівня і якості виробів виконують з метою порівняльного аналізу і виявлення найефективніших варіантів конструкції, технології у таких випадках:

а) для складання карти технічного рівня і якості при проектуванні та створенні виробів, сертифікації атестації якості чи вирішенні питання про їхню модернізацію;

б) для вибору оптимального варіанта інженерних рішень (схемних, конструктивних, елементної бази тощо) під час проектування виробів;

в) при оцінці якості виробів, для яких не можна розрахувати економічної ефективності, наприклад, для вузлів, агрегатів і пристроїв, що окремо розробляють, які входять в комплекти; для пристроїв, які використовують у галузях охорони здоров'я, техніки безпеки, навчального процесу тощо;

г) при визначенні економічної ефективності приладів та пристроїв, які не мають основного показника продуктивності, тому їхні виробничі можливості визначають сукупністю багатьох характеристик за допомогою узагальнювального показника якості.

У разі оцінки технічного рівня і якості потрібно враховувати максимальну кількість показників, в перелік яких доцільно включати й економічні - собівартість, ціну, експлуатаційні витрати на утримання виробів та інше.

При визначенні узагальнювального показника якості, який використовують для з'ясування економічної ефективності виробу, враховують такі положення:

а) показники, які мають однакові значення для усіх виробів, виключаються з аналізу;

б) розрахунок показника якості проводять тільки за показниками призначення, які характеризують функціональні можливості пристрою; вартісні показники, потужність, що споживається, не повинні використовуватись, тому що їх враховують в інших доданках річного економічного ефекту.

Узагальнювальний показник якості нового виробу (чи декількох виробів) порівняно з базовим (аналогом), рівень якості якого приймається рівним одиниці, визначають за формулою

де к .- коефіцієнт, який характеризує ступінь поліпшення (погіршення) - в загальному випадку, зміни - /-того показника;

кв. - коефіцієнт, який враховує важливість (пріоритет) /-того показника;

п - кількість порівнюваних показників.

10.5.1. Визначення коефіцієнтів зміни показників

Коефіцієнт к . для кожного г'-го показника визначають на підставі порівняння його величини П. з величиною по базовому виробу Пбі за формулами:

Оскільки для одних показників для поліпшення конструкції, технології тощо потрібно збільшити їхнє кількісне значення (потужність, к.к.д., термін дії тощо), а для інших (маса, габарити, собівартість тощо) - зменшити, то при визначенні к . слід дотримуватись такого правила: величина к . повинна бути більша за одиницю > 1), коли відбувається поліпшення показника, і к . < 1, коли г'-тий показник виробу гірший, ніж у базового. Для базового виробу, який є еталоном, к . = 1.

Якщо окремі технічні характеристики пристрою реалізуються у визначених межах (наприклад, верхня і нижня межі вимірювань), розрахунок коефіцієнта к . роблять роздільно, тобто у вигляді самостійних показників по верхній та нижній межах.

Коли значення показників порівнюваних варіантів відрізняються на порядок і вище, для визначення ку. використовують формули з логарифмами:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]